• Business

    Ελλάκτωρ: Πόλεμος 45 ημερών Καλλιτσάντση – ολλανδικής Reggeborgh

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ)


    Κατασκευαστική αγορά και ευρύτερα ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης (των βασικών μετόχων) στην Ελλάκτωρ και της ολλανδικής Reggeborgh και αυτή τη στιγμή δύσκολα μπορούν να στοιχηματίσουν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

    Τις επόμενες 45 μέρες ή μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση που οφείλει, βάσει της νομοθεσίας, να συγκαλέσει η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου θα κριθεί ουσιαστικά αν θα λάβει χώρα μια μετωπική σύγκρουση με καταμέτρηση δυνάμεων (μετοχών) ή θα δρομολογηθούν αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση με κάποιου είδους συμφωνία.

    Η ολλανδική Reggeborgh Invest, που διεκδικεί ισχυρή θέση στον όμιλο, όπως διαμηνύει «διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, την εμπειρία στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας μέσω της εταιρείας VolkerWessels N.V. και την εταιρική διαφάνεια ώστε να δεσμευθεί στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Ελλάκτωρ, έχοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής οικονομίας».

    Αρχικά οι Ολλανδοί απευθύνθηκαν στους Αν. και Δημ. Καλλιτσάντση, αφού προηγουμένως είχαν αποκτήσει μετοχές του ομίλου και έκλεισαν τη συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για την εξαγορά των μετοχών του. Διαπραγματεύτηκαν μαζί τους τον τρόπο της αποχώρησής τους από τη διοίκηση και το μετοχικό κεφάλαιο χωρίς όμως, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να επιτευχθεί συμφωνία.

    Μεσολάβησε η προσπάθεια που σύμφωνα με πληροφορίες κάνει ο Αν. Καλλιτσάντσης να απευθυνθεί σε άλλους επιχειρηματίες (Έλληνες) σε αναζήτηση προφανώς μιας περισσότερο συμφέρουσας συμφωνίας. Το αν θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ θα φανεί και αυτό τις επόμενες 45 μέρες που θα καθορίσουν το τι θα διαμειφθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση.

    Δεν θεωρείται τυχαίο, στο μεταξύ, ότι η Reggeborgh επιμένει εξαρχής στην αλλαγή διοίκησης, όπως σημειώνεται «αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά».

    «Η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας» λέγουν πηγές κοντά στους Ολλανδούς. Γεγονός είναι ότι ο κατασκευαστικός όμιλος δυσκολεύεται μη έχοντας επαρκή στήριξη από τις τράπεζες οι οποίες καθυστερούν να εγκρίνουν τη δανειοδότηση της θυγατρικής, Άκτωρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση των έργων που έχει αναλάβει και για τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς που έρχονται.

    Οι Ολλανδοί είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειασθεί για να αναλάβουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, έχοντας, όπως λέγεται, σύμμαχο ένα συνολικό μερίδιο επί του μετοχικού της κεφαλαίου της τάξεως του 35%.

    Ωστόσο, το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση είναι 25,6% (ικανό για να αντιπαρατεθεί εφόσον εξασφαλιστούν και συμμαχίες) και φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι θα εγκαταλείψουν τη μάχη.

    Δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης της Ελλάκτωρ  απαντούν ότι δεν φοβούνται τον διαχειριστικό έλεγχο που ζητούν οι Ολλανδοί προτείνοντας αυτός να γίνει για τα τελευταία 5 χρόνια και όχι για τα τελευταία 2.

    Το θέμα της Ελλάκτωρ τείνει να λάβει και πολιτικές διαστάσεις στο βαθμό που οι Ολλανδοί εκπροσωπούνται από το δικηγορικό γραφείο του Ν. Δένδια. Ταυτόχρονα πληροφορίες φέρουν άλλον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης να βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό εξωτερικών και να έχει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση με τους εφοπλιστές Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο οι οποίοι φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσουν μετοχές του κατασκευαστικού ομίλου.

    Η διοίκηση της Ελλάκτωρ δεν απάντησε επί της ουσίας την Παρασκευή σε σχετικό ερώτημα της Κεφαλαιαγοράς (επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία που δεν την υποχρεώνει) και έτσι μένει να φανεί τι πραγματικά δύναται να δρομολογηθεί από την προσέγγιση της διοίκησης του Ομίλου με Έλληνες επιχειρηματίες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελλάκτωρ: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι όροι του δανείου της Farallon και που οδηγούν τη «μάχη εξουσίας»

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest – Τι λένε τα δύο στρατόπεδα – Αναλυτικά η αίτηση προς το ΔΣ

    Ελλάκτωρ: Αλλαγή ΔΣ και διαχειριστικό έλεγχο ζήτησε η Reggeborgh (upd) – Επιβεβαίωση mononews

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ