• Business

    Ελλάκτωρ: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι όροι του δανείου της Farallon και που οδηγούν τη «μάχη εξουσίας»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) – Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh)


    Λιγοστεύει η κλεψύδρα του χρόνου που έχει στη διάθεσή του το fund  της Farallon Capital, προκειμένου να βρει αγοραστή για το 25,58% των μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ.

    Με βάση το προκαθορισμένο πλαίσιο που έχει τεθεί, ή έκβαση αυτής της κίνησης, αναμένεται το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

    Δίνοντας έτσι ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στην εν εξελίξει «μάχη εξουσίας» στον μεγάλο, ελληνικό, κατασκευαστικό όμιλο.

    Μια «μάχη» που είναι η δεύτερη κατά σειρά στα 2,5 τελευταία χρόνια.

    Το συγκεκριμένο μετοχικό «πακέτο» του 25,58% ανήκει μεν στους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, που έχουν τα διοικητικά ηνία του Ελλάκτωρα, αλλά είναι ενεχυριασμένο στο αμερικανικό fund έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα τώρα διαδραματίζονται απορρέουν από τους δανειοδοτικούς όρους που είχε θέσει η Farallon, όταν το καλοκαίρι του 2018 κάλυψε οικονομικά τους αδελφούς Καλλιτσάντση στο μπαράζ αγοράς μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου.

    Μέσω των οποίων ανέλαβαν εκείνοι τον έλεγχο του Ελλάκτωρα, αποκαθηλώνοντας (με τη στήριξη και άλλων μετόχων) το τότε ηγετικό δίδυμο των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

    Καθώς όμως στις αγορές δεν υπάρχουν για κανέναν «δωρεάν γεύματα» το δάνειο της Farallon χορηγήθηκε όπως αναφέρεται από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, με επιτόκιο 8% και  με τριετή διάρκεια αποπληρωμής.

    Πληρωτέα όλα, δηλαδή το κεφάλαιο των 50 εκατ. ευρώ και οι συνολικοί τόκοι των 12 εκατ. ευρώ, στα τέλη Ιουλίου του 2021.

    Με βάση όμως τους δανειακούς όρους και από τη στιγμή που η μετοχή του Ελλάκτωρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 έπεφτε κάτω από το 1 ευρώ, η Farallon μπορούσε να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα και να προχωρήσει στην ανεύρεση αγοραστή των… ενεχύρων της.

    Δηλαδή των 54.815.816 δεσμευμένων μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Pemanoaro, συμφερόντων των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Οι 90 μέρες προθεσμίας και τα 62 εκατ. ευρώ

    Ωστόσο οι διαδικασίες ανεύρεσης αγοραστή, δεν είναι άνευ προϋποθέσεων, καθώς θα πρέπει να τελεσφορήσουν εντός 90 ημερών, ενώ παράλληλα χρειάζεται και η συναίνεση των αδελφών Καλλιτσάντση στο deal εκχώρησης του ενεχύρου.

    Όπως προκύπτει από τα χρηματιστηριακά στοιχεία, η μετοχή του Ελλάκτωρα βρέθηκε να κλείνει κάτω από το 1 ευρώ για τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, στο διάστημα από τις 8 έως και τις 11 του μηνός του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Μάλιστα την πρώτη μέρα είχαν γίνει και αγορές 100.000 μετοχών από τον Σάκη Καλλιτσάντση, αξίας 93,5 χιλιάδων ευρώ.

    Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν και το χρηματιστήριο δέχθηκε πολύ μεγάλες πιέσεις, η μετοχή του ομίλου Ελλάκτωρ είχε ξαναβρεθεί κάτω από το 1 ευρώ για περίπου 3 μήνες (αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου).

    Τότε όμως το fund της Farallon, δεν είχε αντιδράσει όπως αντέδρασε τώρα.

    Για λόγους που προφανώς εκείνο γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν.

    Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε το fund ενεργοποίησε τη ρήτρα της αναζήτησης αγοραστή του μετοχικού «πακέτου».

    Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συνέβη λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στα τέλη εκείνα του μήνα, με συνέπεια το κρίσιμο όριο των 90 ημερών να «παίζει» από τα μέσα έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Είναι εμφανές, ότι η Farallon για να συμφωνήσει με τον αγοραστή θα ζητάει κάτι παραπάνω από τα 62 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν, από τη δανειοδοτική συμφωνία με τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Άλλωστε αυτά τα λεφτά, υπολογιζόμενα στο υπό παραχώρηση μετοχικό «πακέτο» αντιστοιχούν στο 1,13 ευρώ ανά μετοχή. Η τρέχουσα τιμή της οποίας είναι τώρα…46,9% πιο πάνω ( 1,66 ευρώ).

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εξ αρχής προσδοκούσε παραπάνω από τα …συμβατικά οφέλη, καθώς όπως λένε οι πληροφορίες, θα λάμβανε και ένα τμήμα από τις υπεραξίες αν η μετοχή στη λήξη της δανειακής σύμβασης ήταν πάνω από τα 1,9 ευρώ.

    Το κόστος κτήσης δηλαδή που είχαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, αγοράζοντας το καλοκαίρι του 2018 τις επιπρόσθετες 28,4 εκατ. μετοχές, από αυτές που τώρα κατέχουν.

    Το μπρά- ντε- φέρ με τους Ολλανδούς και το σχήμα-σφήνα

    Το ουσιώδες από όλα είναι ότι η Farallon δεν τα βρήκε στις συζητήσεις με τους Ολλανδούς της Reggeborgh, οι οποίοι απάντησαν άμεσα ζητώντας έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα, με ζητήματα αιχμής την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και τον διαχειριστικό έλεγχο.

    Για τον οποίο όμως η άποψη της εισηγμένης είναι ότι μόνο από το Πρωτοδικείο μπορεί να ζητηθεί και εφ’ όσον πιθανολογούνται νομικές παραβάσεις.

    Κάτι που κατά την άποψη πάντα της εταιρείας  δεν ισχύει αφού μόλις πρόσφατα οι μέτοχοι ενέκριναν με την ψήφο τους τις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης.

    Στο σύνθετο πάζλ των εξελίξεων όπου μάλιστα όλα τα κομμάτια κινούνται ταυτόχρονα, μπαίνουν και οι συζητήσεις της Farallon με το ενδιαφερόμενο σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου -Καϋμενάκη που θέλουν το μετοχικό «πακέτο» του Ελλάκτωρα.

    Το αν θα τα βρούν στο τίμημα είναι ένα ανοικτό ερώτημα, που δεν θα αργήσει να απαντηθεί καθώς και στην περίπτωση αυτή το αμερικανικό fund έχει θέσει όριο που είναι ζήτημα ημερών να εκπνεύσει.

    Αν κλείσει η συμφωνία  η συναίνεση των αδελφών Καλλιτσάντση είναι πιθανότατα εξασφαλισμένη, από τη στιγμή που η Farallon θα την αποδεχτεί και δεν θα έχει καμία άλλη απαίτηση από εκείνους.

    Αν δεν υπάρξει deal τότε θα μείνουν όλα ώς έχουν μέχρι τη λήξη της δανειακής σύμβασης.

    Το «μέχρι» έχει μάλλον ρητορική αναφορά, αφού στην πορεία του χρόνου μπορεί να υπάρξει μια καινούργια πρόταση.

    Άλλωστε στις επιχειρήσεις το «ποτέ μη λες ποτέ» είναι αρκετά συνηθισμένο.

    Από την πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh, είναι εμφανές ότι η δύναμη του χρήματος του διαθέτουν, αλλά και οι συμμαχίες που είναι σε θέση να χτίσουν με άλλους μετόχους του Ελλάκτωρα, τους βάζουν δυνατά μέσα στη «μάχη» για τη εξουσία.

    Πολλοί μάλιστα στην αγορά τους θεωρούν σαν το μεγάλο φαβορί για την επικράτηση. Κάτι που όμως που μένει να επιβεβαιωθεί από τα ίδια τα γεγονότα.

    Αίσθηση πάντως δημιούργησε το γεγονός ότι στην κίνησή τους για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, έλλειπε το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Με τον οποίο οι Ολλανδοί έχουν υπογράψει δικαίωμα αγοράς του 12,5% που κατέχει στον κατασκευαστικό όμιλο, μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest – Τι λένε τα δύο στρατόπεδα – Αναλυτικά η αίτηση προς το ΔΣ

    Ελλάκτωρ: Επιβεβαιώνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα για Γενική Συνέλευση

    – Ελλάκτωρ: Αλλαγή ΔΣ και διαχειριστικό έλεγχο ζήτησε η Reggeborgh (upd) – Επιβεβαίωση mononews

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ