• Business

    Μάχη για business 1,3 δισ. ευρώ: Οι πλασιέ, οι “περίεργες” συμβάσεις οδοφωτισμού και το συνέδριο της ΚΕΔΕ

    • του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


    Οι πραματευτάδες και ο …Άγιος Βασίλης 

    Τριακόσιοι τριάντα δύο δήμαρχοι και όχι μόνο, γέμισαν την πλατεία Καραΐσκάκη πριν απο περίπου 10 ημέρες  (ημέρα  Πέμπτη), αφού σε μεγάλο ξενοδοχείο διοργανωνόταν το συνέδριο της  ΚΕΔΕ για την εκλογή του νέου προεδρείου για τα επόμενα 4 έτη. 

    Ανάμεσα τους διακρίναμε και τους εκπροσώπους εταιρειών που προσπαθούσαν να προωθήσουν την πραμάτεια τους ακόμα και εάν αυτή- ταιριάζοντας στο κλίμα των επερχόμενων εορταστικών ημερών- χαρακτηρίζεται περιπαιχτικά ….’’Αγιοβασιλιάτικη’’ αν και στην μακρινή Κίνα τα παιδιά δεν περιμένουν το έλκηθρο, αλλά τον δράκο.

    Δράκο πάντως έχει και το παραμύθι που αφηγούνται διάφοροι ‘’πλασιέ’’ για την εξοικονόμηση και την ωφέλεια των δήμων μέσα από την μείωση της κατανάλωση ενέργειας. 

    O Κωστής Χατζηδάκης

    Όπως επίσης και φωτογραφικές διαδικασίες σαν κι αυτές που κατήγγειλε πέρυσι ο Κωστής Χατζηδάκης  στην Βουλή για φάμπρικα στημένων διαγωνισμών από Βορειοελλαδίτικη εταιρεία που με διαδικασίες προμήθειας και πολλάκις μέσω δανεισμού  των δήμων απο το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων εγκλωβίζοντας τους δήμους σε προμήθειες- ενίοτε παρωχημένης τεχνολογίας υλικών.

    Εντυπωσιακή είναι όμως και  η ιστορία  πολλών δημάρχων και περιφερειαρχών που στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν διαδικασίες ΣΔΙΤ ή ΣΕΑ για την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού των δήμων τους παραπλανούνται από επιτήδειους που τους προσφέρουν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” με  μοντέλα μελετών που και  μαθητές λυκείου θα έμεναν εμβρόντητοι από την μαθηματική πλάνη και όχι μόνο. 

    Tο πρόγραμμα-μαμούθ που αφορά σε 325 δήμους και 13 Περιφέρειες της χώρας και έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παλαιότερης τεχνολογίας, συμβατικών, ενεργοβόρων, άρα και κοστοβόρων φωτιστικών σωμάτων με άλλα, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, κρατά στο «on» τις επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για μια «χρυσές Business», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αγορά των κατασκευαστικών, ενεργειακών ομίλων, αλλά και εκείνων με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

    Οι μεγάλοι παίκτες

    Στην κούρσα της διεκδίκησης των εργολαβιών για τον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών της χώρας έχουν μπει περισσότερες από 30 εταιρίες. H αγορά του οδοφωτισμού των Δήμων -1,3 δισ. ευρώ- προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων, μεσαίων και μικρών παικτών της αγοράς και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός,  μεταξύ των οποίων και μεγάλοι όμιλοι, όπως OTE, η Intracom και η Redex (όμιλος Kοπελούζου).

    Mε ιδιαίτερες αξιώσεις συμμετέχει η B. Kαυκάς A.E.,  η οποία λανσάρει τα προϊόντα της Philips και  η GlobiLed.

    Στην «λίστα» των μνηστήρων περιλαμβάνεται η Sirecled (επικεφαλής οι Λέντσιος – Aλυσανδράτος) που ελέγχεται από γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χάρτη, όπως ο όμιλος Δαυίδ – Λεβέντη, μέσω της Vectis Capital (συμμετέχει και η V+Ο) και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Damma Holdings.

    Mε αρκετά έργα στο χαρτοφυλάκιό της είναι και οι εταιρίες Πετρίδης ABEE , Noratex (οικογένεια Xριστοδούλου), TechLumen (αφοί Tσιολάκη), Omniled, η Neon Energy, ενώ σημαντικό μερίδιο διεκδικούν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που είτε λειτουργούν στην Eλλάδα μέσω θυγατρικών, όπως η γερμανική Osram, είτε αντιπροσωπεύονται μέσω εγχώριων εταιριών, όπως η Schreder (μέσω της I.L.S), καθώς και ισχυροί κινεζικοί όμιλοι.

    Παραπλανήθηκαν 

    Πολλοί  νέοι δημοτικοί άρχοντες όμως, αντιλήφθηκαν ότι οι προκάτοχοι τους είτε εγκλωβίστηκαν είτε παραπλανήθηκαν.

    Ίσως  κάτι τέτοιο να  αντιλήφθηκε και ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Παναγιώτης Νίκας και προέβει προ ολίγων ημερών  στην ακύρωση σχετικού διαγωνισμού, που βρήκε σε …εξέλιξη από τον προκάτοχο του περιφερειάρχη.

    Τι να πει όμως κανείς  και  ο νέος δήμαρχος σε περιοχή μεταξύ Κολωνακίου και Κηφισιάς  που όπως λέγεται , βρήκε στα  “συρτάρια” του  δήμου  του προσχέδιο διαγωνισμού με budget που αγγίζει τα 17 εκ ευρώ αν και στατιστικά δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει τα  8 εκ ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν μελέτες διαγωνισμοί και συμβάσεις που πολλοί δήμοι προχώρησαν με εξαιρετική εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας των δήμων τους σαν κι αυτή που πέτυχε ο δήμος της Αττικής -που ξεπερνάει το 80 % -, όπως επίσης και τουλάχιστον  σε μισή ντουζίνα ακόμα δήμων που οι  οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες τους πέτυχαν την μέγιστη δυνατή ωφέλεια.

    Στα στόματα των περισσότερων δημάρχων όμως  εκφράζεται η απορία για το τρόπο δράσης μιας  ιδιότυπης  συμμαχίας ενός “ανεξάρτητου συμβούλου” με κάποιες εταιρίες . Για κάθε νέα σύμβαση ο σύμβουλος αυτός αμείβεται με επιπλέον 240.000 ευρώ για το σύνολο της χρονικής διάρκεια της  δωδεκαετούς συνήθως περιόδου.

    Οι Δήμοι 

    Μια άλλη ιδιαίτερη  αλλά  χαρακτηριστική  περίπτωση είναι δήμος (στα Νότια) του Νομού Αττικής  στον οποίο οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ενώ καλούνταν να προσφέρουν φωτιστικά, αφού κέρδισαν τον διαγωνισμό συμβασιοποίησαν αντί για φωτιστικά φθηνούς λαμπτήρες κάτι που σημαίνει προϊόντα που κοστίζουν το 1/10 απο αυτά που ζητούσε η προκήρυξη αποκομίζοντας  έτσι έξτρα  όφελος περί του 1.000.000 !!

    Επιίσης άλλος δηλαρχος στα Νότια της Αττικής αναζητά  διαδικασίες μη πληρωμής των αναδόχων αφού τα …..ευρήματα της σύμβασης παραπέμπουν σε –ευγενικά διατυπωμένο απο συνεργάτες του δήμου  –  πρωτοφανή πλάνη ενώ αντίστοιχα και  ο νέος δήμαρχος στα Επτάνησα  δήλωσε  on camera το καλοκαίρι  αμέσως μετά την εκλογή του ότι “δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ” στην  κοινοπραξία για την σύμβαση του οδοφωτισμού.

    Το σημαντικότερο διακύβευμα των συμβάσεων αυτών, για να έχει νόημα η ωφέλεια για τον δήμο και τους δημότες, είναι η μείωση του κόστους αλλά και η “μοιρασιά” της ωφέλειας αυτής ανάμεσα στον ανάδοχο και τον δήμο (ή την  περιφέρεια)  σε ποσοστό περίπου 50-50. 

    Έγκριτοι μηχανολόγοι και εταιρείες που έχουν αναλάβει σχετική έρευνα για την Ελληνική αγορά του οδοφωτισμού  μας διαβεβαίωσαν οτι στους περισσότερους δήμους που προχωράνε στο- αμφίβολης ωφέλειας-   προαναφερθέν μοντέλο, η μείωση του κόστους είναι  αμελητέα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να προβαίνουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε τέτοιου είδους συμβάσεις αφού η “μοιρασιά” του οφέλους είναι συντριπτικά υπέρ των ιδιωτών ανάδοχων και εις βάρους των δήμων  σε ποσοστά σχέσεων περί το 80-20 %!! 



    ΣΧΟΛΙΑ