• Business

    Πήτερ Λιβανός: Δύσκολη η πορεία για την πράσινη ναυτιλία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πήτερ Λιβανός: Δύσκολη η πορεία για την πράσινη ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Η πορεία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας είναι μια δύσκολη διαδικασία, και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τη χρήση καυσίμων μηδενικών εκπομπών. Την επισήμανση αυτή κάνει ο Πήτερ Λιβανός, στην ESG έκθεση της GasLog.

    Ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης LNG carriers σημείωσε ότι προς το παρόν κανένα καύσιμο δεν είναι προς το παρόν εμπορικά διαθέσιμο στην απαιτούμενη κλίμακα.

    Ο κ. Λιβανός σημειώνει ότι για να αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια, η GasLog σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει στα πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία, σε πιλοτικά προγράμματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας καθώς και σε που επιτρέπουν την περαιτέρω απανθρακοποίηση των LNG carriers.

    Όσον αφορά την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, η κ. Λιβανός επεσήμανε ότι η ζήτηση αποδείχθηκε ανθεκτική το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 1%, και αυτό παρά τη χαμηλότερη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας COVID-19. «Το ΥΦΑ παραμένει βασικός παράγοντας για την ενεργειακή μετάβασης και ως ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους πλοιοκτήτες, θα υποστηρίξουμε τη μεταφορά καθαρής ενέργειας σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμη χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος της GasLog.

    Κοντά σε συμφωνία

    Την ίδια στιγμή η GasLog, η οποία διαθέτει ένα στόλο από 35 LNG carriers, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να αναλάβει την προμήθεια με LNG, την πλωτή αποθήκη και εργοστάσιο επαναριοποίησης στο λιμάνι της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, που ανήκει στην Venice Energy.

    «Η GasLog είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του LNG και η συμμετοχή της στο έργο αποτελεί σημαντική ώθηση για εμάς» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Venice Energy, Kym Winter-Dewhirst.

    «Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα προσφέρει στην αγορά ενέργειας της Νότιας Αυστραλίας μέσω της παροχής καθαρότερης ενέργειας για τη στήριξη του ανανεώσιμου τομέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog Paul Wogan.

    Το big deal

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας GasLog με την BlackRock, τον επενδυτικό «γίγαντα» της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων. Oι μετοχές της Gas Log στο πλαίσιο του deal θα διαγραφούν από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι μέτοχοι της ναυτιλιακής εταιρείες ενέκριναν τη συγχώνευση που ήταν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Η ομάδα Global Energy & Power Infrastructure της BlackRock αποκτά όλες τις κοινές μετοχές της GasLog- μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν Rolling Shareholders (οικογένεια Λιβανού – Ίδρυμα Ωνάση), για 5,80 δολάρια σε μετρητά ανά κοινή μετοχή.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι Rolling μέτοχοι θα συνεχίσουν να κατέχουν περίπου το 55% των εκκρεμών κοινών μετοχών της GasLog με την ομάδα της BlackRock να κατέχει το υπόλοιπο 45%.

    Διαβάστε επίσης

    Πήτερ Λιβανός: Συμφωνία ναύλωσης της GasLog Patners με την Cheniere Energy στην αγορά LNG



    ΣΧΟΛΙΑ