• Business

    Ποιός είναι ο τούρκος Ali Ilicali που θέλει κανάλι στην Ελλάδα;


    Ο ιδιοκτήτης του τουρκικού καναλιού TV8, Ali Ilicali, ετοιμάζεται να αγοράσει κανάλι στην χώρα μας και γι αυτό το θέμα συνάντησε και τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η  είδηση αναστάτωσε την ελληνική Βουλή και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και τελικά επιβεβαιώθηκε. Οι ισχυρισμοί του ισχυρού καναλάρχη, επιβεβαιώθηκαν και με δηλώσεις του διευθυντή μάρκετινγκ του καναλιού, Ali Cemal Karabudak.

    «Έχουμε δυο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας», φέρεται να έχει δηλώσει στον τουρκικό Τύπο ο  Ali Cemal Karabudak.

    Ποιός είναι ο Ali Ilicali


    Ali Ilicali3

    Ποιός είναι όμως ο Ali Ilicali και γιατί θέλει να επεκταθεί στην Ελλάδα;

    O Ali Acar Ilıcalı γεννήθηκε στις 29 Μάη 1969 στην Αδριανούπολη της  Τουρκίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, ανταποκριτής και ακολούθως παραγωγός. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του TOBB της ένωσης για νέους επιχειρηματίες. Το 2004 δημιούργησε την Acer Media εταιρεία παραγωγής που έφερε στην Τουρκία διεθνείς επιτυχίες όπως το Fear Factor και το τουρκικό Survivor. Μετά από πολλές επιτυχίες στο χώρο της παραγωγής απέκτησε το 2013 το κανάλι TV8 από κοινού με τον όμιλο Dogus.

    Ο Ατζούν Ιλίτζαλι ξεκίνησε από αθλητικός ρεπόρτερ της Μπεσίκτας για να ακολουθήσει μία εντυπωσιακή επιχειρηματική πορεία, φτάνοντας το 2005 να συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρηματιών που δήλωσαν τα υψηλότερα εισοδήματα στην Τουρκία.

    Μεταπηδώντας από το Αθλητικό Τμήμα του καναλιού ShowTV στο ψυχαγωγικό, το 2002 άρχισε να παρουσιάζει τη δική του ψυχαγωγική – ταξιδιωτική εκπομπή η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 2006.

    Παράλληλα με την εκπομπή, το 2004 ίδρυσε την εταιρεία Acun Medya, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του Show TV την παραγωγή και παρουσίαση γνωστών παγκοσμίως τηλεοπτικών παιχνιδιών, όπως «Fear Factor«, «Deal», «Τουρκία έχεις ταλέντο» και «Survivor». Μετέφερε επίσης στην τουρκική τηλεόραση την εγχώρια εκδοχή του «Voice» και του «Dancing with the stars». Επίσης, δεν ξέχασε και τις τηλεοπτικές του ρίζες ως αθλητικογράφος, κάνοντας την παραγωγή και παρουσίαση μίας ποδοσφαιρικής εκπομπής.

    Το 2013 όποτε πήρε μετεγγραφή στο Star TV, υπογράφοντας έκτοτε πάνω από δέκα τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε το 70% των μετοχών του TV8 και το 40% του καναλιού τηλεοπτικών πωλήσεων Shop90 (πρώην MNG Shop).
    Παράλληλα με την παρουσία του στα τηλεοπτικά πράγματα, ο Ατζούν Ιλίτζαλι εισήλθε και στο χώρο του Internet ασχολούμενος με online κατάστημα ρουχισμού αλλά και σκανδαλοθηρικές ιστοσελίδες.

    Είναι κάτοχος μεταξύ άλλων ενός ιδιωτικού αεροσκάφους. Το 2013 μάλιστα εμφανίστηκε ως είδηση στον τουρκικό Τύπου η πώληση του αεροσκάφους του τύπου Cessna CitationXL που είχε επί δύο χρόνια, προκειμένου να αγοράσει ένα μεγαλύτερο 10θέσιο Challenger 300, μοντέλο του 2006. Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, το αεροσκάφος δεν το έχει μόνο για προσωπική χρήση αλλά το βλέπει και ως επένδυση. Μέσω της εταιρείας του Bon Air, το προσφέρει προς ενοικίαση σε επιχειρηματίες.

    Το 2005 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους Τούρκους με τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος. Το ίδιο συνέβη και το 2011, με το όνομά του να φιγουράρει στην 62η θέση της σχετικής λίστας.

    Έχει κάνει δύο γάμους, τον πρώτο το 1988 που διήρκεσε μέχρι το 1993 και τον δεύτερο το 2003, ο οποίος έφθασε το 2010 ως την δικαστική αίθουσα για διαζύγιο, εξαιτίας εξωσυζυγικής σχέσης του ιδίου. Τα δύο μέρη τελικά συμφιλιώθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν το γάμο τους. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η προσωπική του περιουσία την εποχή εκέινη ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ιδιοκτήτης του TV8 ήταν ανάμεσα στους Τούρκους επισήμους που παρακολούθησαν τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα  ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη. Αγώνα που παρακολούθησαν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου αντίστοιχα.
    Τότε και γνώρισε τον έλληνα Πρωθυπουργό και ο καναλάρχης –σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- δήλωσε ενθουσιασμένος τότε, με τη γνωριμία.

    kanal

    Το TV8, είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1999 και ανήκει στο MNG Media Groupμ ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Acun Ilicali. Το TV8 ως ειδησεογραφικό κανάλι άρχισε να εκπέμπει το 2005, ενώ έχει και ψυχαγωγικά κανάλια με τηλεοπτικές εκπομπές όπως το The Voice, το Έχεις Ταλέντο, το Survivor και την Ουτοπία. Εκτός από την επίγεια καλωδιακή τηλεόραση, έχει και δορυφορικές εκπομπές.

    Αντιδράσεις στη Βουλή τί απαντά το Μαξίμου

    Χθεσινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, αναφέρονται στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στην ελληνική Βουλή, για την εμπλοκή του Τούρκου επιχειρηματία.  Η Ένωση Κεντρώων «ζητά να μην «τολμήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία και παράλληλα να κλείσει κανάλια όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή άλλα. Εμείς θέλουμε ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα κανάλια ώστε να διατηρηθεί η πολυφωνία και η Δημοκρατία και να γίνει η διαχείριση των οφειλών τους αμέσως».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο Σκάι, ο Τούρκος είχε όντως μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του φιλικού παιχνιδιού της Εθνικής Ελλάδας με την Εθνική Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, που είχε παρακολουθήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Ιλιτζαλί είπε στον πρωθυπουργό ότι ενδιαφέρεται για συχνότητα και ότι έχει βρει Έλληνες συνεταίρους, ωστόσο ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με απολύτως διαφανείς όρους.

    Στη Βουλή απαντώντας στον Α. Λοβέρδο ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση προς κανέναν. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανένα, ούτε Έλληνα -όχι μόνο Τούρκο» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, είχε πει νωρίτερα ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους καναλάρχες».



    ΣΧΟΛΙΑ