• Business

    Ποιος χρυσός; Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη έχει τριπλάσια απόδοση (1.274,9%) από εκείνη του «βασιλιά» των μετάλλων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jumbo Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo


    Μετά από μια συναρπαστική πορεία, ο χρυσός έχει βρεθεί να κατέχει τη λαμπρότερη θέση στο επενδυτικό στερέωμα.

    Ωστόσο, παρά την αλματώδη άνοδο που καταγράφει ο «βασιλιάς» των μετάλλων, η απόδοσή του… τρώει τη σκόνη του Απόστολου Βακάκη. Ιδρυτή, βασικού μετόχου και διοικητικού ηγέτη της Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70.

    Η μετοχή της οποίας δίνει τριπλάσια κέρδη από εκείνα που έχει προσφέρει το πολύτιμο και συνάμα άφθαρτο μέταλλο. Με συνέπεια να αναδεικνύεται ως η πλέον «χρυσοφόρα» επενδυτική επιλογή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κι όλα αυτά σε διάστημα περίπου 18,5 χρόνων. Από τότε δηλαδή που γεννήθηκε σε φυσική μορφή και άρχισε να κυκλοφορεί το ευρώ.

    Ιδού όμως παραστατικά πως έχουν τα δεδομένα: Έστω ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2002  δυο δίδυμα ήρθαν στη ζωή «αντάμα» με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Και ότι οι γονείς τότε αποφάσισαν να «ασημώσουν» τα νεογέννητα. Αγοράζοντας και προσφέροντας χρυσό για το ένα και μετοχές για το άλλο. Μετοχές βεβαίως όχι γενικώς και αορίστως, παρά μόνον με επιλεγμένη στόχευση της Jumbo.

    Η ροή των εξελίξεων δείχνει πώς εκείνο από τα δίδυμα που πήρε τις μετοχές έχει βγεί καταφανώς πιο κερδισμένο. Και να γιατί:

    Την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2002 ο χρυσός, τιμολογημένος πλέον και με βάση το άρτι αφιχθέν (τότε) κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ήταν στα 310,5 ευρώ ανά ουγγιά. Ή αντίστοιχα στα 280,6 δολάρια.

    Παράλληλα, την ίδια εκείνη ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στο κοινό έναντι 77,41 ευρώ, ενώ την αγόραζε στην τιμή των 70,18 ευρώ τη μία.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η ανατολή του 2002 είχε βρει τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 2.627,28 μονάδες. Από τις 325 μετοχές που υπήρχαν τότε στο χρηματιστηριακό «ταμπλό», εκείνη της Jumbo είχε βρεθεί στην (αναπροσαρμοσμένη) τιμή των 1,4583 ευρώ.

    Με τα σημερινά πλέον δεδομένα η αποτίμηση του χρυσού έχει φτάσει στα 1.642,35 ευρώ ανά ουγκιά και με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία στα 1.945,43 δολάρια. Γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος Έλληνας είχε αγοράσει ατόφιο χρυσάφι από την αγορά στην αρχή του 2002 (πληρώνοντας φυσικά το κόστος σε ευρώ) και ρευστοποιούσε τώρα τη θέση του, θα είχε κέρδος… 428,9%.

    Το κέρδος αυτό θα ήταν μεν μικρότερο από το αντίστοιχο δολαριακό (493,3%) αλλά τούτο οφείλεται στο ότι το αμερικανικό νόμισμα  έχει απομειωθεί κατά 23,6% έναντι του  ευρώ, στην πορεία των τελευταίων 18,5 ετών…

    Στην περίπτωση που κάποιος από τους Έλληνες επέλεγε να αγοράσει χρυσές λίρες στην αρχή του 2002 θα δαπανούσε 74,41 ευρώ για κάθε μία που θα έπαιρνε από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Στην οποία θα μπορούσε να την πουλήσει τώρα έναντι 368,69 ευρώ. Αποκομίζοντας κέρδη 376,3%… Το ότι η χρυσή λίρα έχει μικρότερη απόδοση από αυτήν του πολύτιμου μετάλλου είναι απόρροια του μεγάλου spread (διαφορά ανάμεσα στις τιμές αγοράς και πώλησης) που εφαρμόζει η τράπεζα της Ελλάδος.

    Στην Jumbo «όλα τα λεφτά» των αποδόσεων

    Όπως και να ’χει οι έχοντες χρυσό έχουν πετύχει εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις, στα χρόνια  που το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα και στη χώρα μας. Μάλιστα οι αποδόσεις που έχει ο «βασιλιάς» των μετάλλων είναι πολλαπλάσιες , αν συγκριθούν με τον ελληνικό πληθωρισμό που αθροιστικά φτάνει στο 37,4% στο διάστημα των τελευταίων 18,5 χρόνων…

    Όσοι βέβαια πιστεύουν ότι ο χρυσός είναι το απόλυτο επενδυτικό υπερόπλο, μάλλον λογαριάζουν χωρίς τη Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Διότι επί της ουσίας αυτή συνιστά τα απόλυτο play στην ελληνική αγορά. Αντικατοπτρίζοντας σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματική εκτίναξη της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας.

    Η μετοχή της αποκαλούμενης «βιομηχανίας της χαράς» είναι τώρα στα 16 ευρώ. Και πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Jumbo αγγίζει τα 2,2 δις ευρώ, έχοντας αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων της ελληνικής αγοράς. Αφήνοντας αισθητά πίσω της, μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου και τράπεζες.

    Για τους κατέχοντες διαχρονικά μετοχές της Jumbo, οι αποδόσεις δεν μόνο συνάρτηση της ανόδου της τιμής της μετοχής, αλλά και των μερισμάτων που έχουν καρπωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2002 έως τώρα η Jumbo έχει κάνει χρηματικές διανομές στους μετόχους, συνολικού ύψους 551,5 εκατ. ευρώ.

    Κάτι που με βάση τον υφιστάμενο αριθμό των μετοχών αντιστοιχεί στα 4,05 ευρώ ανά μία. Οπότε για κάθε μία μετοχή που έχει κόστος κτήσης τα 1,4583 ευρώ, μπορεί να εισπραχθούν τώρα 16 ευρώ από την πώλησή της, ενώ με την προσθήκη και των μερισμάτων, τα οφέλη που έχει δώσει φτάνουν στα 20,05 ευρώ.

    Με άλλα λόγια η συνολική απόδοση φτάνει στο εκτυφλωτικό 1.274,9%. Ενώ αν απαλειφθεί η φορολογία των μερισμάτων τα κέρδη φτάνουν στα επίπεδα του 1.233%…

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και από την στιγμή κατά την οποία είχαν τοποθετηθεί 1.000 ευρώ στην αρχή του 2002, τότε αυτά: Θα είχαν γίνει τώρα 5.289 ευρώ αν είχε αγοραστεί χρυσός, 4.763 ευρώ αν είχαν αποκτηθεί χρυσές λίρες και…13.749 αν είχαν αγοραστεί μετοχές της Jumbo.

    Πιστοποιείται δηλαδή ξεκάθαρα ότι η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη είναι η «βασίλισσα» των αποδόσεων αφήνοντας πολύ πίσω τον «βασιλιά» των μετάλλων.

    Αναμφίβολα, το να… ανακαλύψει κάποιος πριν από περίπου 18,5 χρόνια τη μετοχή της Jumbo και να παραμείνει διαχρονικά πιστός σε αυτήν , δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

    Αλλά όπως συμβαίνει στη ζωή έτσι και στις χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, πέρα από τις ορθολογικές αποφάσεις χρειάζεται και η συμμαχία της έμπνευσης «γαρνιρισμένης» με μια ισχυρή δόση τύχης.

    Από την άλλη πλευρά και οι  επιδόσεις του χρυσού κάθε άλλο παρά ώς αμελητέες μπορεί να χαρακτηριστούν. Καθώς έχουν υποσκελίσει σε βάθος χρόνου, τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών επιλογών.

    Ειδικά μάλιστα, μέσα στο τωρινό και άκρως διαταραγμένο περιβάλλον, όπου η έξαρση της πανδημίας και της συνακόλουθης αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις στον οικονομικό και επιχειρηματικό «κύκλο», φαίνεται να πριμοδοτούν την περεταίρω άνοδο των τιμών του χρυσού.

    Σαν να παίρνει κάποιος σταθερό επιτόκιο…68,9% το χρόνο

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά την περίπτωση της Jumbo, οι «ολόχρυσες» αποδόσεις της ισοδυναμούν με το να παίρνει κάποιος επιτόκιο… 68,9% σταθερό επί 18,5χρόνια, για το αρχικά επενδεδυμένο κεφάλαιό του. Από την αρχής του εφετινού έτους η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 13,7% διατηρώντας όμως μια αμυντική συμπεριφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.

    Η εταιρεία μπήκε στο δίσεκτο 2020 με ένα πολύ μεγάλο απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων (636,7 εκατ. ευρώ) απόρροια της συνετής πολιτικής  που έχει χαράξει ο Απόστολος Βακάκης.

    Τα μετρητά της εταιρείας  ( που ξεπερνούν κατά 331,4 εκατ. τα τραπεζικά της δάνεια) τις επιτρέπουν να έχει ισχυρές εφεδρείες έναντι των κινδύνων της πανδημίας .

    Καθώς είναι ικανή να επιβιώσει και στην ακραία εκδοχή ενός τριετούς Lockdown… Στο εφετινό 7μηνο οι πωλήσεις είναι 12,5% πιο κάτω, oι αναλυτές της Οptima Βank προβλέπουν ότι τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας  χρήσης θα είναι στα 136 εκατ. ευρώ, ενώ ο Απόστολος Βακάκης είπε πρόσφατα ότι και εφέτος το μέρισμα θα είναι το ίδιο με το περσινό ( 0,47 ευρώ ανα μετοχή).

    Κι άλλες 5 μετοχές που νικούν τον χρυσό

    Στο χρηματιστήριο βέβαια υπάρχουν και άλλες μετοχές που ναι μέν δεν έχουν τις αποδόσεις της Jumbo, αλλά κατορθώνουν να νικούν το χρυσό…

    Όταν ήρθε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα η μετοχή της καπνοβιομηχανίας Καρέλια ήταν στα 49 ευρώ. Τώρα είναι στα 264 ευρώ, έχοντας δώσει σε όλα αυτά τα χρόνια μερίσματα 114 ευρώ ανα μετοχή, προ φόρου. Με συνέπεια η απόδοση της υπερσυγκεντρωμένης μετοχής να είναι στο 671,4%.

    Από την άλλη πλευρά η Σαράντης έχει ξεκινήσει από την (αναπροσαρμοσμένη) τιμή των 1,5302 ευρώ. Σήμερα είναι στα 8,58 ευρώ και μαζί με το μέρισμα των 1,15 ευρώ ανα μετοχή, η απόδοσή της στα χρόνια του ευρώ διαμορφώνεται στο 535,9%.

    Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι αποδόσεις της ξενοδοχειακής Λάμψα, συμφερόντων των αδελφών Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη.

    Η πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας μετοχή, είναι τώρα στα 20 ευρώ, έχοντας διανείμει και μέρισμα 0,95 ευρώ. Έτσι, η απόδοση της μετοχής είναι … 457,2%, έχοντας ξεκινήσει στην αρχή του 2002 από τα 3,76 ευρώ.

    Τα Πλαστικά Κρήτης, συμφερόντων των αδελφών Λεμπιδάκη, ήταν πριν από περίπου 18,5 χρόνια στα 3,0167 ευρώ. Σήμερα βρίσκονται στα 13,65 ευρώ και μαζί το μέρισμα των 2 ευρώ ανα μετοχή, το «χαρτί» καταγράφει απόδοση 418,8%.

    Απόδοση ανώτερη από αυτήν της χρυσής λίρας έχει και η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76. Η μετοχή έχει ξεκινήσει από την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 2,0262 ευρώ και τώρα είναι στα 7,755 ευρώ.

    Όμως, στα χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ο «τιμονιέρης» του ομίλου Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει κάνει χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, συνολικού ύψους 289 εκατ. ευρώ.

    Αυτό, με βάση τον υφιστάμενο τώρα αριθμό των μετοχών, αντιστοιχεί σε επι πλέον 2,02 ευρώ ανα μετοχή. Της οποίας η συνολική απόδοση διαμορφώνεται με όλα αυτά, στο 382,4%…

    Αυτές είναι σε αδρές γραμμές οι μετοχές των οποίων οι αποδόσεις ξεπερνούν εκείνες του «βασιλιά» των μετάλλων. Μετοχές βεβαίως που είναι συνολικά 6 από τις 325 που υπήρχαν στο ελληνικό χρηματιστήριο όταν ήρθε το ευρώ.

    Εκ των οποίων μόνο οι…121 συνεχίζουν και σήμερα  να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    Η αντιστοιχία των μεγάλων νικητών μπορεί να είναι πολύ μικρή, αλλά συμβατή με την μακροχρόνια συμπεριφορά των αγορών. Όπου τα πολλά κέρδη είναι κατά κανόνα σε λίγους…



    ΣΧΟΛΙΑ