• Business

    Όλο το παρασκήνιο από τις συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με τα funds στο Λονδίνο

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Mε ομάδες συνολικά 16 υψηλόβαθμων στελεχών μετέχουν στο roadshow του Λονδίνου οι τράπεζες προκειμένου να κινητοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον έχοντας ως «αντίπαλο» τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην αξιολόγηση και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και την έλλειψη κάποιου καταλύτη, όπως η συμμετοχή του QE ή μια λύση στο χρέος. Ενδιαφέρον ενημέρωσης από πλευράς των επενδυτικών σπιτιών υπάρχει και είναι ενδεικτικό ότι η Alpha Bank μετέχει με δύο ομάδες στελεχών, η πρώτη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Αθανασόπουλο, επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων και τους Γιώργο Μιχαλόπουλο, επικεφαλής του treasury και την Έλενα Κατωπόδη από το IR της τράπεζας.
    Στη δεύτερη ομάδα της Alpha Bank μετέχουν ο γενικός διευθυντής στρατηγικής και σχεδιασμού Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο επικεφαλής του IR Δημήτρης Κωστόπουλος και ο αρμόδιος για τις μακροοικονομικές μελέτες της τράπεζας Παναγιώτης Καπόπουλος.
    Με υψηλή εκπροσώπηση, τον πρόεδρο της τράπεζας Νίκο Καραμούζη, συμμετέχει η Eurobank ενώ την ομάδα ενισχύει ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης και ο senior manager του IR Γιάννης Χάλαρης.
    Νίκος Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Οι 4 της Πειραιώς

    Τετραμελής είναι η ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς με τους Τομ Αρβανίτη, Group Treasurer, Γιώργο Μαρινόπουλο, αναπληρωτή CF, την επικεφαλής του IR Χρυσάνθη Μπερμπάτη και τον Πάνο Τζανέτο. Ο CFO του Ομίλου Γιάννης Κυριακόπουλος εκπροσωπεί την Εθνική μαζί με τον IR Γρηγόρη Παπαγρηγόρη και τον Αντώνη Κουλειμάνη.
    Οι τράπεζες σηκώνουν μεγάλο βάρος στο σύνολο των 25 εισηγμένων του roadshow ενώ έχουν ακόμη μια ευκαιρία επαφών με επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα, στην εκδήλωση της Bank of America, επίσης στο Λονδίνο.
    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη που μετέχουν στις παρουσιάσεις, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, όπως στο θέμα της διευθέτησης του χρέους ή στη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE που να λειτουργεί ως ο αναγκαίος καταλύτης για την διεθνή επενδυτική κοινότητα. «Τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουν, δεν υπάρχει λόγος και να πωλήσουν», λέγεται χαρακτηριστικά.

    Μεγάλα σπίτια

    Τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» ενημερώνονται για τις εξελίξεις, αν και υπήρξαν ακυρώσεις σε ραντεβού, αλλά τηρούν στάση αναμονής. Το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και ο βραδύς ρυθμός σε επίπεδο υλοποίησης δεν βοηθούν, όπως και οι εξελίξεις εκτός Ελλάδας, για παράδειγμα, το Brexit.
    Στο επίκεντρο της ατζέντας των συναντήσεων με τους επενδυτές είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM.
    Οι εκπρόσωποι των funds ζητούν ενδείξεις για τις διαπραγματεύσεις με τον ευρωπαίο επόπτη αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που παραμένει ελλιπές. Οι στόχοι που θα δεσμεύσουν τις τράπεζες αποτελούν μέσο πίεσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων, αλλά ο τρόπος είναι κρίσιμος αφού για παράδειγμα, τους επενδυτές ενδιαφέρει αν ο SSΜ θα ωθήσει τις διοικήσεις να πωλήσουν φθηνά.
    Το δεύτερο θέμα που συζητείται κατά τα roadshows είναι η ρευστότητα και η επάνοδος καταθέσεων όπου η πρόοδος είναι μικρή. Ενώ βελτίωση υπάρχει στην εξάρτηση από το ευρωσύστημα και το κόστος χρηματοδότησης, ενίσχυση της καταθετικής βάσης δεν έχει επιτευχθεί.
    Στο roadshow της ΕΧΑΕ αναμένεται η συμμετοχή πάνω από 90 επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ τα ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 και αν αυτά τα νούμερα επιβεβαιωθούν χωρίς ακυρώσεις, θα υπερβούν τις επιδόσεις του 2015.
    Φέτος καταγράφεται μεγάλος αριθμός funds με σχετικά  μικρότερα υπό διαχείριση κεφάλαια που παρακολουθούν αναδυόμενες αγορές ενώ επανακάμπτουν και μεγάλα ονόματα που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις τράπεζες, τον  όμιλο Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, όπως BlackRock, Wellington, Invesco, JP Morgan, HSBC, ΤΤ International, Henderson, Barings, Invesco International, York Capital, Societe Generale GSO Capital, JP Morgan αλλά και μικρότερα όπως τα  East Capital, Fintech Advisory, King Street, Kairos και Azure Wealth, East Capital, Fintech Advisory, King Street, Kairos.



    ΣΧΟΛΙΑ