• Pharma & Health

    RAFARM: Νέο Campus Έρευνας & Ανάπτυξης – Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που επενδύει 65 εκατ. ευρώ

    Ο κ. Νικόλαος Ρασιάς πρόεδρος & ιδρυτής της Rafarm

    Ο κ. Νικόλαος Ρασιάς πρόεδρος & ιδρυτής της Rafarm


    Σε τροχιά επενδύσεων βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρία Rafarm. Εγκαινίασε το νέο υπερσύγχρονο Campus Έρευνας & Ανάπτυξης στην Παιανία – έργο που αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου της, ύψους 65 εκατ. ευρώ, για την πενταετία 2021-2025.

    Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές και δίνουν κατά γενική ομολογία προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή. Εκτείνονται σε έκταση 2.500 τ.μ. και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Το Campus αποτελείται από 4 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος), στα οποία στεγάζονται παραγωγικά εργαστήρια, αναλυτικά εργαστήρια, αρχεία, αποθήκες, γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων κ.ά.

    Ήδη απασχολούνται 80 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης (έχουν, δηλαδή, μεταδιδακτορικό, διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο), οι οποίοι σύντομα θα ξεπεράσουν τους 100.

    Στο νέο χώρο αναπτύσσονται νέα, καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας. Παράλληλα διεξάγονται μελέτες για τη μεταφορά τεχνολογίας προϊόντων, που έχουν αναπτυχθεί από άλλες ερευνητικές ομάδες και παράγονται από την εταιρεία. Στόχος της διοίκησης είναι η εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή προϊόντων.

    Στα εγκαίνια δυναμικό παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, μέλη της ΠΕΦ, CEO’s πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών, καθώς και Υπουργοί.

    Από την τελετή εγκαινίων του νέου υπερσύγχρονου RnD Center της Rafarm
    Από την τελετή εγκαινίων του νέου υπερσύγχρονου RnD Center της Rafarm

    Το όραμα του Νικόλαου Ρασιά

    Στα εγκαίνια ξεχώρισε η ηγετική μορφή της φαρμακοβιομηχανίας και «ψυχή» της Rafarm, ο κ. Νικόλαος Ρασιάς. Ταπεινός και εμφανώς συγκινημένος ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια. Λίγο νωρίτερα δέχτηκε τα συγχαρητήρια των επίτιμων προσκεκλημένων, εκφράζοντας γνήσια ευγνωμοσύνη για τα καλά λόγια, τα οποία εισέπραττε για την πρόοδο της εταιρίας.

    Ο κ. Νικόλαος Ρασιάς πρόεδρος & ιδρυτής της Rafarm
    Ο κ. Νικόλαος Ρασιάς πρόεδρος & ιδρυτής της Rafarm

    Είναι μια δικαίωση για εκείνον, δεδομένου ότι η Rafarm ήταν το όραμά του, που υλοποίησε το 1974, μέσα από πολλές προκλήσεις και δυσκολίες.

    Ο μεγαλύτερος γιος μιας πενταμελούς οικογένειας, που δυσκολευόταν να «τα φέρει βόλτα», μετακόμισε στην Αθήνα από το Γεωργίτσι Λακωνίας και τέλειωσε το νυχτερινό γυμνάσιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός φαρμακείου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    Άτομο έξυπνο, που έβαζε υψηλούς στόχους και εργαζόταν σκληρά, προχωρούσε γρήγορα, ρουφώντας γνώσεις και εμπειρίες σαν «σφουγγάρι».

    Πρωτιά στα οφθαλμικά προϊόντα

    Όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Ρασιάς: «Ήμουν φοιτητής της Φαρμακευτικής, όταν κατέθεσα το πρώτο μου σήμα για ένα φάρμακο. Έναν συνδυασμό τριών βιταμινών (B1 με B6 και B12), ισάξιο σε σύνθεση προϊόντος πολυεθνικής εταιρείας. Μάλιστα παρά τα λιγότερα τεχνολογικά μέσα και τις δυνατότητες έρευνας και παραγωγής, καταφέραμε να το ανταγωνιστούμε με επιτυχία, κερδίζοντας αναγνώριση για την ποιότητα του φαρμάκου μας, ακόμη και από τον ίδιο τον ανταγωνιστή μας».

    Η εταιρία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και στην παραγωγή στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων προϊόντων, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Προσεχώς, μάλιστα, αναμένεται να εισέλθει και στην – τεράστια – κινεζική αγορά.

    Προϊόντα για τα μάτια ήταν και τα πρώτα, που περιελάμβανε η αρχική παραγωγή του εργοστασίου. Συγκεκριμένα περιελάμβανε τρία φάρμακα. Το πρώτο, που είχε καταθέσει ως φοιτητής, καθώς και δυο κολλύρια. Στη συνέχεια προστέθηκαν δύο αντιβιοτικά.

    Χρονιές – ορόσημο

    Για τη Rafarm το έτος 1974 είναι χρονιά ορόσημο. Τότε αναπτύχθηκε το πρώτο κολλύριο, το οποίο έκανε εξαιρετικές πωλήσεις για την εποχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    «Όλοι θυμούνται την Rafarm γι’ αυτό το προϊόν. Ήταν ένα κολλύριο – πρότυπο, που για μια 10ετία μεσουρανούσε. Η ιστορία του ξεκίνησε πολύ πίσω, στο φαρμακείο του «Ευαγγελισμού», όταν ο διευθυντής του Οφθαλμολογικού ζήτησε μια συνταγή με αμπικιλλίνη για τις λοιμώξεις του ματιού.

    Δυστυχώς το συγκεκριμένο φάρμακο δεν κυκλοφορεί πια, παρά το γεγονός ότι εμείς καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η απαξίωση της τιμής κατέστησε το κόστος παραγωγής του μεγαλύτερο από την τιμή πώλησης», έχει πει ο κ. Ρασσιάς, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην ίδρυση ενός Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών, αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ και από άλλους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Φαρμάκων.

    Το νέο υπερσύγχρονο RnD Center της RAFARM
    Το νέο υπερσύγχρονο RnD Center της RAFARM

    Το 2017 αποτελεί άλλη μια χρονιά ορόσημο για την εν λόγω ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε στην πιστοποίηση των εγκαταστάσεων της. Ήταν η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που κατέκτησε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Επρόκειτο ουσιαστικά για την διεθνή επιβράβευση της εταιρίας, που σταθερά ακολουθεί πρότυπα παραγωγής, τα οποία ανταποκρίνονται και στις πιο δύσκολες απαιτήσεις ασφάλεια και ορθής πρακτικής.

    Διαβάστε επίσης:

    RAFARM: Το success story της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η επένδυση στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης

    Επενδύσεις 440 εκατ. για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – DEMO, ELPEN και RAFARM στις τρεις πρώτες εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ