• Pharma & Health

    A. Ξανθός: Αδιαμφισβήτητο το αδιέξοδο στην πολιτική φαρμάκου

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας


    Στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική φαρμάκου και στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η  πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο Economist.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε το «στοίχημα» για τη φαρμακευτική πολιτική, το οποίο δεν είναι άλλο από το συνδυασμό της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στα νέα φάρμακα, που πραγματικά έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και μετρήσιμη κλινική αποτελεσματικότητα, με την οικονομική δυνατότητα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας των χωρών, ειδικά όσων βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης  και επιτροπείας όπως η Ελλάδα.

    Η φαρμακευτική  πολιτική που ασκήθηκε μέχρι σήμερα ούτε το ένα διασφάλισε, ούτε το άλλο, τόνισε ο υπουργός, ενώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη,  που -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- ήταν σε προκλητικά υψηλά επίπεδα, λόγω ανυπαρξίας οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου της συνταγογράφησης, υποχώρησε πάνω από 60% μεταξύ 2009 και 2015, χωρίς όμως να επηρεαστεί ο όγκος  των συνταγών, χωρίς να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, χωρίς να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων με νεότερα και πολύ ακριβότερα, χωρίς μέριμνα για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία αποδεκτών τιμών αποζημίωσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

    «H ελληνική εμπειρία δείχνει ότι σε μια χώρα με θεσμικά ελλείμματα στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, η “επιθετική” γραμμή των φαρμακευτικών εταιρειών  οδήγησε τόσο σε έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (από 0,9% του ΑΕΠ σε 2,2% μέσα σε μια δεκαετία), όσο και σε ακραία φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων που είναι υπό διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.  Σήμερα, όμως, φτάσαμε στο αντίθετο άκρο :  από την ασυδοσία  πήγαμε στην οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης  που είναι πλέον ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το αδιέξοδο είναι αδιαμφισβήτητο και απαιτείται “αλλαγή μίγματος” πολιτικής,  χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, μια νέα εθνική  φαρμακευτική πολιτική  που θα  διασφαλίζει  την  πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε μια συνολική δέσμη αλλαγών, που απαιτείται για να υλοποιηθεί ο πολιτικός αυτός στόχος, στις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει αλλά και σ’ εκείνες που εκκρεμούν αλλά έχουν δρομολογηθεί.

    money-medication

    Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η δέσμη των αλλαγών κινείται στους εξής  βασικούς άξονες :
    1. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), δηλαδή επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν
    2. Αναβάθμιση των (υποχρεωτικών) θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
    3. Αποτελεσματικός μηχανισμός διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα ακριβά φάρμακα

    «Κινούμαστε με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε πορεία υλοποίησης διαρθρωτικών και όχι οριζόντιων μέτρων.  Χρειάζεται όμως  ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών , που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τους  δημοσιονομικούς  στόχούς και τις δεσμεύσεις  της χώρας , αλλά και την ευκαιρία  μιας   κοινά αποδεκτής  αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

    Τι έχει υλοποιηθεί στο χώρο του φαρμάκου:
    1.  Κριτήρια HTA στη Θετική Λίστα, που στόχο έχουν την τεκμηριωμένη επιλογή και όχι τον αποκλεισμό καινοτόμων και αποτελεσματικών φαρμάκων. Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι έτσι  δισφαλίζεται καλύτερη και όχι αναγκαστικά φθηνότερη θεραπεία , εισάγοντας κριτήρια ακάλυπτων ιατρικών αναγκών, θεραπευτικής προστιθέμενης αξίας, αξιοπιστίας των κλινικών μελετών και τεκμηρίωσης σημαντικού κλινικού οφέλους σε σχέση με το κόστος.
    2. Επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C με αποτέλεσμα την κάλυψη 5πλασιου αριθμού ασθενών και άρα την προστασία της Δημόσιας Υγείας
    3. Συστηματική προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για κοινή διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ΦΥΚ ( η διακήρυξη της Βαλέτας που υπογράφηκε πρόσφατα είναι το 1ο βήμα )
    4. Ενοποιημένο και δικαιότερο rebate ογκου
    5. Θεσμικός διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Κοινωνικών εταίρων μέσω της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων-μητρώων χρονίων παθήσεων
    6. Οικονομικό κίνητρο (αυξημένη έκπτωση) στα φαρμακεία για την προώθηση γενοσήμων
    Τι εκκρεμεί αλλά έχει δρομολογηθεί:
    1. Θεσμοθέτηση ειδικής Επιτροπής ΗΤΑ για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων –είναι απαραίτητο να αναμορφωθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την πρώιμη πρόσβαση, τις εκτακτες εισαγωγές και τα εκτός ενδείξεων φάρμακα , έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία του συστήματος και η εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες με βαση την επιστημονική τεκμηρίωση , τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τα διεθνώς ισχύοντα.
    2. Δικαιότερη κατανομή της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ( claw back)
    3. Τροποποίηση «αρχιτεκτονικής» του δελτίου τιμών για την άρση των σημερινών στρεβλώσεων
    4. Νέος τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενή
    5. Διευθέτηση του τοπίου της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων – δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταρείες και γιατρούς.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Ξανθός: Στόχος μας μια πιο δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή ΣΦΕΕ προς Ξανθό: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προωθούμενες πολιτικές»

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα: Έως 40% η πτώση στις δαπάνες υγείας την περίοδο 2009-2015



    ΣΧΟΛΙΑ