• Pharma & Health

    Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Ενστάσεις από τις επιχειρήσεις για το Νέο Σύστημα Προμηθειών

    • NewsRoom

    Παύλος Αρναούτης, πρόεδρος ΣΕΙΒ


    Ισχυρές ενστάσεις εκφράζουν οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία αναφορικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, για την υλοποίηση των οποίων δείχνει απροετοίμαστη και τα οποία σε συνδυασμό με τις ελλιπείς πιστώσεις φαίνεται τελικά να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιδιώκουν να επιλύσουν.

    Την εκτίμηση ότι μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά πιθανώς έχουν πολλαπλασιαστεί, έκανε o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, από το βήμα του 3rd MedTech Conference, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κλάδο.

    Τη βιομηχανία απασχολούν τρία «καυτά» θέματα:

    Το πρώτο σχετίζεται με την κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί σε πλήρη εμπλοκή τις προμήθειες.

    «Δεν είναι δυνατόν ένας ολιγομελής Οργανισμός να υλοποιεί το πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει χιλιάδες προμήθειες για τις δεκάδες μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο  4472/17, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν τίποτα απευθείας. Οι προμήθειες θα γίνονται είτε από το ΕΚΑΠΥ ή αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ,  από τις Υγειονομικές Περιφέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναούτης. «Ο ρόλος του ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να είναι επιτελικός, δηλαδή να σχεδιάζει και να ελέγχει την  υλοποίηση του Προγράμματος και όχι να εμπλακεί σε αυτή καθαυτή την εκτέλεσή του» πρόσθεσε.

    Το δεύτερο θέμα αφορά στην αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας. Άποψη του Συνδέσμου είναι πως δεν θα πρέπει να γίνεται με copy/paste μεθόδους αλλά με διαφορετικά πρότυπα για κάθε προϊόν και πάντα σε εθελοντική βάση.

    «Εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας δεν πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση ελεύθερης κυκλοφορίας ή σήμανσης ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος με CE Mark» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ. «Δε θα πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικά, αλλά θα πρέπει σε βάθος χρόνου να προχωρήσουν οι κατασκευαστές στην αξιολόγηση των προϊόντων τους, γνωρίζοντας ότι θα πληρώνονται ανάλογα με την παρεχόμενη αξία» συμπλήρωσε.

    «Αγκάθι» για τις επιχειρήσεις αποτελεί, ακόμη, η κατάσταση που διαμορφώθηκε από την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, των clawback και των εκπτώσεων που ζητά ο Οργανισμός.

    «Για τη Βιομηχανία το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων για τους ασφαλισμένους υλικών, σε προσιτές τιμές» ξεκαθάρισε ο κ. Αρναούτης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Πολιτεία σε περίπτωση που σημειωθούν ελλείψεις.

    Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, τον κλάδο απασχολεί επίσης η εφαρμογή των δύο νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών που ψηφίστηκαν για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in-vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου, η βιομηχανία χαιρετίζει τα σημεία που αυξάνουν την αίσθηση ασφάλειας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να μην προβληματίζεται από τις διατάξεις που θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής και θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα εν λόγω προϊόντα στους χρήστες.

    «Ο ανώφελος Τεχνικός Έλεγχος καταξιωμένων  και παραδοσιακών προϊόντων ή ο κεντρικός έλεγχος και η δραστική μείωση των κοινοποιημένων Οργανισμών, που μοιραία πλέον θα καθυστερούν την απαραίτητη πιστοποίηση των προϊόντων, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν έγκαιρα» ανέφερε σχετικά ο κ. Αρναούτης. «Το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι να διατηρήσουμε το ύψιστο σημείο ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι από την χρήση αυτών των προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα να είναι γρήγορα διαθέσιμα σε όλους και βεβαίως σε προσιτή τιμή» τόνισε.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συνομιλητών στους οποίους συγκαταλέγονται και πολιτικά πρόσωπα, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μόνιμη απουσία της πολιτικής ηγεσίας και του ΕΟΦ, από εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Αρναούτης: Μεγάλη η εξοικονόμηση κόστους από την καινοτομία στην Ιατρική Τεχνολογία
     
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιωτικές κλινικές: «Μπάχαλο» με τις καρτέλες του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό του clawback
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποινική δίωξη για απάτη για την εταιρία φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem Health και τον Όμιλο Υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ