• Business

    Pfizer: Συμφωνία για διακανονισμό για πάνω από 10.000 αγωγές για το φάρμακο Zantac

    Zantac

    Zantac


    Η Pfizer συμφώνησε να διευθετήσει περισσότερες από 10.000 αγωγές οι οποίες  κατηγορούν την εταιρεία ότι απέκρυψε τους κινδύνους καρκίνου του φαρμάκου της για την καούρα, Zantac, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

    Η κίνηση καλύπτει μια σειρά από υποθέσεις που βρίσκονται σε δικαστήρια στις ΗΠΑ, αλλά δεν επιλύουν πλήρως την έκθεση της εταιρείας στο σύνολο των αγωγών κατά του Zanta, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια τη διευθέτηση.

    Οι οικονομικές λεπτομέρειες των συμφωνιών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

    Η συμφωνία είναι πιθανό να καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν δει άλλους κατασκευαστές της Zantac, συμπεριλαμβανομένων των GSK  και Sanofi, να υπογράφουν διακανονισμούς. Οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των φαρμακευτικών εταιρειών στις αγωγές για το Zantac βοήθησαν στην εξάλειψη περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία το καλοκαίρι του 2022. Οι μετοχές έκτοτε ανέκαμψαν και ανέβηκαν, με τα νέα για τις προηγούμενες συμφωνίες διευθέτησης.

    Οι μετοχές της Pfizer ενισχύθηκαν κατά 1,5% στα 28,19 δολάρια νωρίτερα στη Νέα Υόρκη.

    «Η Pfizer έχει διερευνήσει και θα συνεχίσει να διερευνά ευκαιριακές διευθετήσεις ορισμένων υποθέσεων, εάν κριθεί σκόπιμο, και έχει διευθετήσει ορισμένες υποθέσεις», ανέφερε η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Η εταιρεία δεν έχει πουλήσει ένα προϊόν Zantac για περισσότερα από 15 χρόνια και το έκανε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

    Το Bloomberg News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Sanofi συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση περίπου 4.000 αγωγών για το Zantac. Το Zantac ανήκει σε διαφορετικούς κατασκευαστές φαρμάκων στα περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας του, ως ένα από τα πιο δημοφιλή αντιόξινα στις ΗΠΑ.

    Οι διακανονισμοί έρχονται καθώς η GSK υπερασπίζεται τον εαυτό της στην πρώτη δίκη στις ΗΠΑ, κατά των ισχυρισμών ότι γνώριζε ότι το Zantac αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο. Στις εναρκτήριες δηλώσεις του στις 2 Μαΐου στο Σικάγο, ένας δικηγόρος κατηγγειλλε την «εταιρική απληστία» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του πελάτη του, ενώ ένας δικηγόρος της GSK είπε στους ενόρκους ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει συνδέσει το Zantac με την ασθένεια, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο.

    Η GSK έχει επίσης διευθετήσει ορισμένες υποθέσεις Zantac προτού περάσουν σε δίκη.

    Η είδηση ​​του διακανονισμού της Pfizer εμφανίστηκε σε μια κατάθεση στο πολιτειακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Περισσότερες από 70.000 αγωγές Zantac έχουν κατατεθεί στο Ντέλαγουερ, όπου ένας δικαστής εξετάζει εάν τα επιστημονικά στοιχεία που βασίζονται σε αυτές τις υποθέσεις είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μπορούν να οδηγηθούν σε δίκη.

    Το Zantac, που αναπτύχθηκε από την GSK και τη Warner-Lambert, κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ ως συνταγογραφούμενο φάρμακο το 1983 προτού γίνει θεραπεία για την καούρα χωρίς ιατρική συνταγή το 1996. Η Sanofi, η οποία το απέκτησε το 2017, το ανακάλεσε το 2019, περίπου ένα μήνα μετά αφότου ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δημοσίευσε δοκιμές που δείχνουν την πιθανή καρκινογόνο ουσία NDMA στο φάρμακο και τα γενόσημα του. Η έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι το δραστικό συστατικό του φαρμάκου, η ρανιτιδίνη, σχημάτισε NDMA με την πάροδο του χρόνου ή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα ευρήματα το 2020 και διέταξε τους κατασκευαστές φαρμάκων να βγάλουν όλες τις εκδόσεις του Zantac από την αγορά. Η Sanofi έκτοτε επέστρεψε το Zantac στα ράφια των καταστημάτων αλλά χωρίς ρανιτιδίνη. Τώρα παρασκευάζεται με φαμοτιδίνη, το δραστικό συστατικό του ανταγωνιστή Pepcid.

    Οι εταιρείες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη το 2022, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε περισσότερες από 5.000 αγωγές στη Φλόριντα, λέγοντας ότι η επιστήμη πίσω από τους ισχυρισμούς για τον καρκίνο ήταν εσφαλμένη. Αυτή η απόφαση ίσχυε επίσης για περίπου 50.000 μη αρχειοθετημένες υποθέσεις που καλύπτονται από δικαστική διαμάχη πολλών επαρχιών, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις αργότερα κατατέθηκαν στο Ντέλαγουερ.

    Διαβάστε επίσης

    Warner Bros. Discovery: Εντολή για νέες περικοπές δαπανών και αύξηση της τιμής στις συνδρομές streaming

    Σούζαν Κόλινς (FED Βοστώνης): Πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι την πρώτη μείωση επιτοκίων

    Ισπανία: Αποστάσεις της ισπανικής κυβέρνησης από τις επιστολές υπουργού της προς εταιρείες στο Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ