• Οικονομία

    Σούζαν Κόλινς (FED Βοστώνης): Πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι την πρώτη μείωση επιτοκίων

    Σούζαν Κόλινς, FED Boston

    Σούζαν Κόλινς, FED Boston


    Τα αμερικανικά βασικά επιτόκια πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να διατηρηθούν σε υψηλά δύο δεκαετιών προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές ανέφερε η πρόεδρος της FED Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς.

    Όπως ανέφερε η Κόλινς μιλώντας στο ΜΙΤ, η έλλειψη αποπληθωριστικής προόδου το 2024 θα οδηγήσει πιθανότητα στην ανάγκη για μια πιο  οικονομική ανάπτυξη για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο του 2% της Fed.

    Η επικεφαλής της FED Βοστώνης δεν προχώρησε σε κάποια εκτίμηση για το πότε μπορεί να συμβούν τελικά οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

    «Οι πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις στη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό υποδηλώνουν την πιθανή ανάγκη διατήρησης της πολιτικής στο τρέχον επίπεδο, μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» δήλωσε. «Τα πρόσφατα δεδομένα με κάνουν να πιστεύω ότι αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

    Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν τις θέσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα είχε περισσότερη δουλειά να κάνει για να κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια.

    Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

    Η επικεφαλής της Fed της Βοστώνης παρατήρησε πάντως ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρούνται αυξήσεις κατά τη διαδικασία του αποπληθωρισμού, όπως η έλλειψη προόδου το πρώτο τρίμηνο. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed σημείωσε άνοδο 2,7% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μια αύξηση από τον ρυθμό 2,5% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.

    «Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μεθοδική επιμονή, αναγνωρίζοντας ότι η πρόοδος θα πάρει χρόνο και θα συνεχίσει να είναι άνιση», είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της, η Κόλινς ανέφερε πως πιστεύει «ότι η διατήρηση σε αυτό το περιοριστικό εύρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επιβραδύνει την οικονομία».

    Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος της προόδου του πληθωρισμού του περασμένου έτους οφείλεται στις τιμές των αγαθών, μια τάση που είναι απίθανο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

    «Η πρόοδος στον πληθωρισμό πιθανότατα θα απαιτήσει χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα για να διευκολυνθεί η περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού των βασικών υπηρεσιών εκτός της στέγασης», είπε.

    Περιέγραψε την τρέχουσα πολιτική ως «μετρίως περιοριστική», προσθέτοντας ότι «η πολιτική έγινε περιοριστική πιο πρόσφατα από ό,τι πιστεύαμε και δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπό της».

    Η Κόλινς, η οποία δεν συμμετέχει φέτος στην επιτροπή FOMC, ανέφερε ότι στόχος ήταν η αγορά εργασίας να συνεχίσει να είναι υγιής. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να απορροφήσουν δυνητικά κάποια ταχύτερη αύξηση των μισθών, χωρίς να ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Γορίλας στο δωμάτιο η Fed

    Χατζηδάκης από Κύπρο: Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας

    Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι για την ασφάλεια βιομηχανικών προϊόντων – Ποια είδη θα ελέγχονται



    ΣΧΟΛΙΑ