• Business

    Πέτρος Παππάς: Ο πρωταθλητής της σκοποβολής παίρνει χρυσό και στον εφοπλισμό

    Ο Πέτρος Παππάς, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας, Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Ο Πέτρος Παππάς φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις με τα 100 πιο ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας σύμφωνα με τη Lloyd’s List, σημειώνοντας πάντα νίκες, ακόμη και ύστερα από περιόδους ήπιες, χωρίς θόρυβο, που έμοιαζαν σαν να προπονείται για να πιάσει τους στόχους του.

    Ο Πέτρος Παππάς, άλλωστε, είχε φτάσει, αφοσιωμένα και με τις θυσίες που κάνουν οι αθλητές, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, με τα χρώματα της Εθνικής, στην σκοποβολή.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, στα 31 του, το 1984, ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία OceanBulk μαζί με τον πατέρα του Αλέκο Παππά, την αδερφή του Σοφία Γεράρδη και τον θείο του Γιάννη Παππά, που ήταν τραπεζίτης στην Ελβετία.

    Και ο πατέρας Αλέκος και ο θείος Γιάννης υπήρξαν επίσης πρωταθλητές, στη σφαιροβολία και στο ακόντιο αντίστοιχα, και μέλη του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Πώς, λοιπόν, η προπόνηση, η προσήλωση, η συγκέντρωση, το επίτευγμα της βολής στο κέντρο του στόχου, το πάθος για την σκληρή δουλειά και το να μη φοβάσαι τον ανταγωνισμό να μη σε ακολουθούν, να μη σε χαρακτηρίζουν σε όλη σου τη ζωή και σε κάθε δημιουργία σου;

    Έτσι ο Πέτρος Παππάς, σταθερά, έφτασε στην κορυφή, την Star Bulk, που ίδρυσε το 2006 και από το 2014 πέρασε στον έλεγχο του αμερικανικού fund Oaktree, που έχει έδρα στο Λος Άντζελες, με τον Έλληνα εφοπλιστή να ηγείται στο επιχειρηματικό πεδίο, κάνοντας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία με φορτηγά που είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά.

    «Δώσε μου ένα πλοίο και θα κινήσω τη γη»

    «Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω», δηλαδή «ώστε μου ένα σημείο να στηριχθώ και θα κινήσω τη Γη» έλεγε ο Αρχιμήδης, ορίζοντας την φυσική αρχή των μοχλών. «Δώσε μου ένα πλοίο και θα κινήσω τη γη» είναι και ο εμβληματικός αφορισμός του Πέτρου Παππά και της ναυτιλιακής του δύναμης, που το 2018 αποδείχτηκε η χρονιά του.

    Έκανε τρεις μεγάλες αγορές στόλων με φορτηγά ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό πλοίων της εταιρείας στα 112, έβαλε την εταιρεία και στο χρηματιστήριο του Όσλο και, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2017 και το πρώτο και το δεύτερο του 2018, η Star Bulk παρουσίασε κέρδη ξεπερνώντας δυσκολίες προηγούμενων ετών όπου μάστιζαν όλη τη ναυτιλία.

    «Είμαστε χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε τις τρεις αγορές που είχαμε ανακοινώσει ενισχύοντας τον στόλο μας με 34 υψηλής ποιότητας πλοία με μέσω όρο ηλικίας τα 5,2 έτη και μέσο όρο χωρητικότητας 119,105 τόνους dw», ανακοίνωσε ο Πέτρος Παππάς, που γεννήθηκε τον 1953 και έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

    Σπούδασε στις ΗΠΑ, Οικονομικά, και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Ann Arbor του Michigan.

    Μιλενα-πΑΠΠΑ
    Πέτρος και Μιλένα Παππά

    Ήταν το 2013 που έδειξε πόσο υπολογίσιμος είναι και ως, πράγματι, ένα πλοίο θα αρκούσε για να αρχίσει να κινεί τη γη, όταν εμφανίστηκε στην 80ή θέση στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες που καταρτίζει κάθε χρόνο η Lloyd’s List, ενώ την επόμενη χρονιά ανήλθε στην 11η θέση και από τότε συνεχίζει να φιγουράρει σ’ αυτήν.

    Το 2014, μάλιστα, η Loyd’s List του απένειμε τον τιμητικό τίτλο «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς».

    Το 2004, στα πλαίσια πάντα της αγάπης του για τον αθλητισμό και φυσικά ως Κωσταντινουπολίτης, ασχολήθηκε με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Τον Ιούνιο του 2011 αποχώρησε, αν και το πάθος του και η υποστήριξη για την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας είναι πάντα φανερά και έντονα.

    Η Μιλένα και ο Αλέξανδρος

    Ο δαιμόνιος Πέτρος Παππάς έχει δυο παιδιά, την Μιλένα και τον Αλέξανδρο, τον Αλέκο, που έχει το όνομα του παππού του. Η Μιλένα, πολύ δραστήρια και ικανή, κόρη του πατέρα της σε όλα, δεν είχε δείξει από νωρίς έφεση στη ναυτιλία έως τη στιγμή που έκανε την πρώτη της πρακτική στη C Transport Maritime στο Μονακό, μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Cornell με ένα πτυχίο… Bachelor of Arts in Psychology και Sociology!

    Και ενώ ξεκίνησε για μόλις τρεις εβδομάδες πρακτική, παρέμεινε στο κοσμικό και εφοπλιστικό κρατίδιο όλο το καλοκαίρι, μιας και η ναυτιλία έγινε πάθος μέσα της και η κληρονομικότητα εκδηλώθηκε σε γυναίκεια έκδοση. Εντάχθηκε επίσημα σε μία από τις οικογενειακές επιχειρήσεις το 2007, ενώ πήρε και πτυχίο Master of Science στον τομέα του Shipping, Trade & Finance από το Cass Business School του City University του Λονδίνου.

    Μιλένα Παππά
    Μιλένα Παππά

    Το διάστημα 2004-2005, η Μιλένα εκπαιδεύτηκε στη Merrill Lynch στο private wealth department και έπειτα στο CoeClerici Group στο risk management department. Το 2004, και ενόσω ήταν στη Merrill Lynch, συνέβαλε στη δημιουργία του Προγράμματος «Women’s Milestones».

    Είναι η S&P & Project Manager της Starbulk Carriers και ασχολείται κυρίως με τους τομείς του ξηρού φορτίου και των containerships.

    Ο νεότερος αδελφός της, Αλέξανδρος, δραστηριοποιείται περισσότερο στα δεξαμενόπλοια. Έχει σπουδάσει Ναυτιλιακά στο City University του Λονδίνου, ενώ έχει διακριθεί σε διεθνείς ιππικούς αγώνες, όπως και η Μιλένα, άλλωστε.

    Οι μεγάλες συμφωνίες

    Στις 27 Αυγούστου του 2018, ανακοινώθηκε πως η Star Bulk συμφώνησε με την ER Capital Holding για την απόκτηση τριών φορτηγών πλοίων-bulk carriers μέσα στη χρονιά, με option για άλλα τέσσερα το 2019. Ο Πέτρος Παππάς δεν έκρυψε την ικανοποίηση «που η Star Bulk αποκτά ένα υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο από την E.R. Capital Holding, με μια εμπορική συναλλαγή η οποία συνδυάζει ελκυστικές τιμές και ευελιξία για την εταιρεία».

    Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη επιτυχία της χρονιάς. Τον Απρίλιο, η Star Bulk Carriers, συμφώνησε με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, την εξαγορά 16 πλοίων, μέσω μίας συναλλαγής που περιλαμβάνει και μετοχές. H Star Bulk συμφώνησε να εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές για τους πωλητές, που αντιστοιχούν περίπου στο 14,1% των κοινών της μετοχών, ενώ παράλληλα θα καταβάλει 310 εκατ. δολ.

    Σχεδόν ένα μήνα μετά, το Μάιο, ο εφοπλιστής αιφνιδιάζει και πάλι την ναυτιλιακή αγορά. Η νέα του συμφωνία αφορά στην εξαγορά 15 πλοίων από τη Sogna Bulk και τριών ακόμη από την Oceanbulk Container Carriers, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων της στα 108! Και σε αυτή την περίπτωση, η αγοραπωλησία περιλαμβάνει και συναλλαγές με μετοχές της Star Bulk.

    Η ελληνική ναυτιλιακή συμφώνησε να εκδώσει συνολικά 13,725 εκατ. κοινές μετοχές και να πληρώσει μετρητά 145 εκατ. δολ. για την απόκτηση των 15 σύγχρονων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου της νορβηγικής εταιρίας.

    Όσον αφορά το τελευταίο deal, με την ER Capital Holding, για την απόκτηση των τριών πρώτων πλοίων, η Star Bulk, θα εκδώσει περίπου 1,34 εκατ. κοινές μετοχές και θα καταβάλει 41,70 εκατ. δολ. μετρητά, μέσω δανείου πενταετούς διάρκειας που εξασφάλισε από ευρωπαϊκή τράπεζα. Η E.R. Capital Holding θα αποκτήσει περίπου 1,45% των κοινών μετοχών της Star Bulk.

    πετρος παππας
    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής

    Η επιθετική αυτή και δικαιωμένη διαχείριση, ήρθε μετά από τρία χρόνια σοβαρότατης κρίσης, όταν ο Παππάς είχε στόλο από 72 πλοία και 11 υπό ναυπήγηση. Οι ζημίες του, στο 2015 είχαν εκτιναχθεί στα 458,2 εκατ. δολάρια έναντι 11,7 εκατομμυρίων το 2014. Η εταιρεία, είχε, τότε, δημόσια αναλάβει κάθε ευθύνη και με διαφάνεια, είχε παραδεχτεί πως υπήρχε πρόβλημα με τους όρους των δανειακών της συμβάσεων, αφού μειώθηκε η αξία του στόλου της λόγω της κάκιστης ναυλαγοράς.

    Οι δανειστές, χάρη και σ’ αυτήν την ειλικρίνεια, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους, στον Πέτρο Παππά και στο fund Oaktree. Η εταιρεία μάλιστα είχε προχωρήσει στην άντληση 425 εκατ. δολαρίων μέσω δύο δημόσιων εγγραφών τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2015 ολοκληρώνοντας επιτυχώς την έκδοση 50 εκατ. ομολόγων λήξης Νοεμβρίου 2019.

    «O πατέρας μου είναι πολύ θετικός άνθρωπος» έχει πει η Μιλένα Παππά, που δεν κρύβει την αδυναμία της στο πατέρα της, τον θαυμασμό της, αλλά και το ότι του μοιάζει σε όλα και κυρίως στην τόλμη.

    «Του αρέσει να κάνει επιχειρήσεις με φίλους και ανθρώπους που εκτιμά. Ποτέ δεν είδε τη ναυτιλία ως εργασία. Αυτή τη νοοτροπία μετέδωσε και σε εμένα. Ως όμιλος, έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις και συνεργασίες, εδώ και 30 και πλέον έτη…», λέει.

    Και απ’ ότι φαίνεται θα τα χιλιάσουν!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γάμος Ρέμου-Μπόσνιακ: Αυτό είναι το εντυπωσιακό και γκουρμέ μενού που γεύτηκαν οι καλεσμένοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούστας-Μέρμηγκα: Το πέμπτο παιδί του και τα δικά της γραφεία -άνευ ασχολίας- δίπλα στα δικά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H επική οικογένεια Μπόμπολα δεν μένει πια εδώ!



    ΣΧΟΛΙΑ