• Business

    Περί τις 1.200 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα θα διαθέσει προς μίσθωση η Eurobank με σχέδιο που «τρέχει» η Grivalia Management Company

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Στην αγορά των μισθώσεων με ένα πακέτο οικιστικών ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της εισέρχεται η Eurobank, αξιοποιώντας την Grivalia Manco, «μετεξέλιξη» της Grivalia ΑΕΕΑΠ με την οποία συγχωνεύτηκε πριν περίπου ένα χρόνο.

    Το ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του ομίλου στον τομέα του real estate, μαζί με τον Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας και διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia Manco.

    Τα στελέχη της Grivalia Manco, όπως η είπε η Ναταλία Στράφτη (Managing Partner – Operations) εξέτασαν περί τα 3.500 ακίνητα και από αυτά προς αξιοποίηση – μίσθωση οδεύουν περίπου 1.200, εκτιμώμενης αξίας περί τα 150 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας είναι η ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από μισθώσεις κατά την περίοδο διακράτησης αυτών των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα αυξήσει τα κεφαλαιουχικά της κέρδη από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων εκμεταλλευόμενη τις αυξήσεις που καταγράφονται σήμερα στις τιμές. Όπως είπε, «σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων τα οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα, δηλαδή, επενδύουμε σε αυτά προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητά τους, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα μελλοντικά.»

    Είναι η πρώτη φορά που ένας τραπεζικός φορέας σκοπεύει να επενδύσει στην ανακαίνιση ενός μεγάλου αριθμού οικιστικών ακινήτων και στη συνέχεια να τα μισθώσει. Η κίνηση αυτή εκκινεί σε μια χρονική περίοδο που παρατηρείται σημαντική έλλειψη κατοικιών προς μίσθωση, γεγονός που έχει παρασύρει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα (σε ορισμένες περιοχές) χωρίς να συντρέχουν πραγματικοί λόγοι.

    Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου των ακινήτων στην ελληνική αγορά προδιαγράφονται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία, καθώς υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια περίοδο που ισχυροποιείται το θετικό perception στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος είναι πια σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα, ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο παραδοσιακό Real Estate (καταστήματα και γραφεία), εντείνεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά αλλά και σε οικιστικά ακίνητα και ενδυναμώνεται αισθητά το ενδιαφέρον για επενδύσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης που είναι η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη και τον κόσμο.»

    Η Eurobank είναι ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου περίπου 6.000 ακινήτων, με αξία πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κατά ένα βαθμό της κρίσης και των κόκκινων δανείων και κυρίως λόγω της συγχώνευσής της με την Grivalia Properties, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia, αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και συμμετοχή, κατά 25%, στην Grivalia Hospitality, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι χθες η Eurobank ανακοίνωσε επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ έως το 2022 οι οποίες αφορούν την ολοκλήρωση των αναπτύξεων που είχαν ξεκινήσει από την Grivalia, αλλά και νέες αγορές ακινήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ