• Business

    Pepsi, General Motors, Google: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων και buybacks για να κρατήσουν τους μετόχους τους

    • NewsRoom

    Sundar Pichai (Alphabet), Mary Barra (GM)Jim Andrew (PepsiCo)


    Σε αυξημένες δαπάνες σε ακίνητα, εξοπλισμό για τεχνολογική αναβάθμιση προχωρούν οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, με τους φόβους για ύφεση να φαίνεται ότι δεν τους πτοούν.

    Pepsi, General Motors και Google, αλλά και άλλοι κολοσσοί που βρίσκονται στον S&P 500 έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους ακόμα και κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 149 δις δολάρια. Παράλληλα, οι επαναγορές ιδίων μετοχών (buybacks) έχουν αυξηθεί κατά 10% στα 160,8 δις δολάρια.

    Στήριξη για να αποφύγουν το sell-off

    Με την έκρηξη δαπανών που παρατηρείται φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές με πολύ καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες, οι εταιρείες παλεύουν να παρέχουν στήριξη στις μετοχές τους.

    Με τους αναλυτές να διχάζονται σχετικά με την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη πίσω τους ένα από τα χειρότερα εξάμηνα στην ιστορία της Wall Street αλλά και μεικτά συναισθήματα από τα εταιρικά κέρδη τους.

    «Ένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές δεν έχουν γκρεμιστεί αυτή τη στιγμή είναι λόγω αυτού του αυξημένου κεφαλαίου», δήλωσε ο Ben Silverman, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία επενδυτικών ερευνών VerityData. «Οι μεγάλες εταιρείες δίνουν ένα σήμα ότι νιώθουν άνετα να ξοδεύουν χρήματα αντί να μαζεύουν μετρητά».

    Αν και ο S&P 500 έχει ανακτήσει το 13% από το χαμηλό που κατέγραψε τον Ιούνιο, οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής για οποιοδήποτε δεδομένο θα μπορούσε να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας.

    Με τις ΗΠΑ σε τεχνική ύφεση, τη Fed να συνεχίζει τον σκληρό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξεύσει τις τιμές καταναλωτή αλλά και παραγωγού, οι εταιρείες προσπαθούν αν φέρουν θετικά νέα και να δώσουν κίνητρα.

    Οι επενδύσεις των Google, GM και Pepsi

    Η Alphabet, μητρική της Google έχει αυξήσει το κεφάλαιό της για δαπάνες σε τεχνική υποδομή, κυρίως διακομιστές (servers) στα 6,8 δις δολάρια από 5,5 δις δολάρια πέρσι.

    Αντίστοιχα η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων General Motors αύξησε στα 2,1 δις δολάρια το δεύτερο τρίμηνο το κεφάλαιό της στην επέκταση της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Πέρσι είχε διαθέσει 1.5 δις δολάρια.

    «Οι επενδύσεις που κάναμε σε αυτά τα οχήματα τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύουν τη διαδρομή μας προς ένα αποκλειστικά ηλεκτρικό μέλλον», είπε ο CFO της, Paul Jacobson.

    Σε ψηφιακές επενδύσεις που σχετίζονται με τον εφοδιασμό των καταστημάτων με τα προϊόντα της, προχωράει η PepsiCo με 1,5 δις δολάρια.

    «Όταν η εταιρεία εμφανίζει κέρδη και ξοδεύει το κεφάλαιό της σε επενδύσεις, είναι ένα θετικό σημάδι για την πορεία της επιχείρησής της», αναφέρει στη Wall Street Journal η Victoria Fernandez, διευθύντρια στην Crossmark Global Investments.

    Άλλωστε ένα μέρος του κεφαλαίο έχει συγκεντρωθεί από την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τους δείκτες S&P Dow Jones, οι εταιρείες στον  S&P 500, είχαν συγκεντρώσει πάνω από 1,667 τρις. δολάρια σε μετρητά στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

    Ποιες προετοιμάζονται για ύφεση

    Βέβαια υπάρχουν κι αυτές οι εταιρείες που περιορίζουν τα έξοδα, υπό τον φόβο μιας σκληρής ύφεσης. Η Intel Corp έκοψε τις δαπάνες της σε επενδύσεις, μετά την αρνητική έκπληξη των εταιρικών της κερδών, καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στα έσοδά της εδώ και μία δεκαετία.

    Οι εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν πολλά μετρητά στην άκρη, αν και προετοιμάζονται για περιορισμό δαπανών, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, αναλυτή του δείκτη στο S&P Dow Jones Indices.

    «Είναι ρεκόρ;» αναρωτιέται ο Silverblatt για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. «Όχι, αλλά είναι ικανοποιητικά τα νούμερα. Είναι σίγουρα ένα ακόμα ανοδικό τρίμηνο παρά τις ανησυχίες».

    Υπενθυμίζεται ότι ο αναλυτής Michael Wilson της Morgan Stanley σε σημείωμά του προς τους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας ανέφερε ότι αναμένει στο δ’ τρίμηνο αισθητή πτώση στα εταιρικά κέρδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: Ο Ιούλιος είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός bear market rally



    ΣΧΟΛΙΑ