• Business

    Παρασκήνιο για ΔΕΗ: Γιατί έκαψαν τα χέρια τους οι short sellers


    Πραγματικό… ηλεκτροσόκ υπέστησαν τα funds που επένδυσαν σε short στοιχήματα ως προς τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η συγκεκριμένη μετοχή αναδεικνύεται σε πραγματικό “αστέρι” του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Ιανουάριο του 2018, έχοντας ενισχυθεί από τις αρχές του χρόνου κατά 69,2% (από τα 1,95 ευρώ στα 3,30 ευρώ), με την κεφαλαιοποίησή της στο μεταξύ να έχει αυξηθεί κατά 300 και πλέον εκατομμύρια ευρώ!

    Τα εν λόγω funds, όπως το βρετανικό Landsdowne, είχαν ποντάρει κόντρα στη ΔΕΗ, αλλά και εν γένει κόντρα στις ελληνικές μετοχές, βάζοντας στο στόχαστρο και τις τράπεζες, καθώς εκτιμούσαν πως η ελληνική αγορά δεν θα ανέκαμπτε. Μάλιστα, παρά το θετικό ξεκίνημα της ΔΕΗ την πρώτη εβδομάδα του έτους, τα στοιχήματα σε βάρος της συνεχίστηκαν, και όσοι ακολούθησαν αυτό το ποντάρισμα έχασαν, αφού η μετοχή της ΔΕΗ συνέχισε και συνεχίζει να ανακάμπτει, σηκώνοντας μάλιστα και το βάρος σχεδόν όλης της αγοράς κάποιες μέρες που άλλοι τίτλοι υποαπέδιδαν.

    Πλέον, οι short τοποθετήσεις στη ΔΕΗ μαζεύονται όπως-όπως, έστω και με ζημίες, αφού τα funds φοβούνται πως θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες αν επιμείνουν σε αυτές.

    Πώς εξηγείται όμως αυτή η θεαματική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, που διέψευσε τους… γκουρού των funds; Σίγουρα παίζουν το ρόλο τους οι θετικές ειδήσεις γύρω από την επιχείρηση, και ιδιαίτερα οι προσδοκίες για άντληση σημαντικών εσόδων από την πώληση λιγνιτικών μονάδων (έστω κι αν ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο σχετικός νόμος που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση), καθώς και η πρόταση της ΔΕΗ για εξαγορά ομολογιών που εκδόθηκαν το 2014 και λήγουν τον Μάιο του 2019, ύψους έως και 150 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα 480 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η ΔΕΗ από το “κοινωνικό μέρισμα” στα τέλη του 2017 ως αναδρομικά για τις χρεώσεις ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) παλαιότερων ετών και προκαταβολή για τα επόμενα δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, δίνοντας μία σημαντική “ανάσα” στην επιχείρηση.

    ΔΕΗ
    ΔΕΗ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι επενδύσεις του ΟΠΑΠ και ποια σχήματα θα βγάλουν λεφτά στα ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απρόσμενος μποναμάς για 34.000 δανειολήπτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σωσίβιο διάσωσης για χιλιάδες επαγγελματίες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ