• The Wiseman

    Οι επενδύσεις του ΟΠΑΠ και ποια σχήματα θα βγάλουν λεφτά στα ακίνητα

    the wise man

    the wise man


    ΟΠΑΠ: Πάει για ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις το 2018: Στον ΟΠΑΠ δεν τους βγήκε το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων που είχαν υποβάλει όταν εξέδωσαν το ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, επένδυσαν λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν δεσμευθεί το περασμένο έτος 2017. Τελικώς χρησιμοποιήθηκε για επενδύσεις ποσό 48,1 εκατ. ευρώ αντί προβλεπόμενου ποσού 71 εκατ. ευρώ. H εταιρεία επένδυσε σε πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό πρακτορείων ποσό ευρώ 34 εκ. Έναντι 43,5 του προβλεπόμενου, σε VLTs ποσό 7,6 εκ. Έναντι 15,2 εκατ. του προβλεπομένου και σετερματικά στοιχηματισμού τύπου self-service “SSBTs & Virtual games” 6,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεπόμενα 12,3 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε για κεφάλαιο κίνησης…

    Την Πέμπτη τελειώνουν τα παραμύθια για τη ΛΑΡΚΟ

    Επί δεκαετίες αποτελεί η ΛΑΡΚΟ το αντικείμενο του πόθου συγκεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών καθώς και κάποιων ξένων ομίλων. Επί δεκαετίες, απανωτές ελληνικές κυβερνήσεις πετούν στους επόμενους το καυτό αυγό με την επίλυση των προβλημάτων ενός εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου παγκοσμίως!

     Την προσεχή Πέμπτη φαίνεται, όμως, πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα . Χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η ΛΑΡΚΟ κατά της Κομισιόν που έχει ζητήσει να επιστρέψει «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» 135,8 εκατ. ευρώ, τα πράγματα είναί δύσκολα.

    Αν η απόφαση είναι αρνητική τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώνει ημερήσια πρόστιμα στην περίπτωση που δεν ανακτήσει τα 135,8 εκατ. ευρώ από την καταχρεωμένη ΛΑΡΚΟ. Πιθανώς ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας ώστε να ανακτηθούν όσα χρήματα μπορούν.

    Η στενή σχέση του Γ. Σταθάκη με τα χρονοδιαγράμματα!

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι πως οι αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ θα λαμβάνονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες χωρίς νεότερα, αλλά η παρούσα κυβέρνηση πιθανώς θα κληθεί να διαχειριστεί τις αμαρτίες δεκαετιών.

    Προ πενταετίας, η απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ να βρει αγοραστή σκόνταψε στο ασαφές καθεστώς ιδιοκτησίας του εργοστασίου της Λάρυμνας, αφού τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί άκρη ανάμεσα στην ΛΑΡΚΟ και στην «Παλαιά ΛΑΡΚΟ» δηλαδή τους πρώην ιδιοκτήτες.

    Στα μέσα Μαρτίου τελειώνει ο χρόνος και για Σκαραμαγκά

    Τρέχουν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής – και προσεύχονται παράλληλα – ώστε να βγει η απόφαση του Πρωτοδικείου για τον ειδικό εκκαθαριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πριν τις 15 Μαρτίου.

    Τότε θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα με τη μη ανάκτηση των «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» και η χώρα μας απειλείται με βαρύ ημερήσιο πρόστιμο.

    Χθες η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και μερίδας των εργαζομένων. Σε επιστολή προς το προσωπικό μιλάει για «μηχανορραφίες του δημοσίου», για «κακοπιστία που δεν είναι συμβατή με κράτος δικαίου», κ.α. Πολλά θα κριθούν εντός των ημερών.

    Ποια ακίνητα θέλουν τελικά οι ξένοι επενδυτές;

    Ο συνωστισμός ξένων funds στα ελληνικά ακίνητα γίνεται ολοένα και πιο έντονος, με τελευταία περίπτωση το hedge fund Brevan Howard, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Τρύφων Νάτσης.

    Στα δύο ελληνικά funds που δημιουργεί η Brevan Howard θα είναι επικεφαλής ο Πλάτων Μονοκρούσος όπως έγραψε κατά αποκλειστικότητα η στήλη χθες . Όμως, παρά το μεγάλο θόρυβο, λίγες είναι μέχρι σήμερα οι μεγάλες συμφωνίες στον τομέα των ακινήτων με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών.

    Αν εξαιρεθεί ο ομογενής (από τη Βενεζουέλα) Θ. Δουζόγλου που «σκούπισε» την αγορά ακινήτων της Αθήνας και της Μυκόνου την τελευταία διετία, δεν θα βρείτε πολλά αξιόλογα deals.

    Για παράδειγμα, ο αμερικανικός κολοσσός Hines μπήκε μόνο στο σχήμα που αγόρασε το ΛΗΔΡΑ στη Λεωφ. Συγγρού έπειτα από δύο χρόνια αναμονής.

    Οι ξένοι φαίνεται πως ψάχνουν καλά τουριστικά ακίνητα, που σπανίζουν πλέον στην Αθήνα και γι’ αυτό κινούνται προς τα νησιά. Ψάχνουν, επίσης, καλές αναπτύξεις κτιρίων γραφείων, όπως αυτή που προωθεί η Dimand με την Grivalia στο πρώην ακίνητο της Παπαστράτος στον Πειραιά.

    Προς το παρόν, όμως, οι νέες αναπτύξεις στα κτίρια γραφείων είναι ελάχιστες, ενώ τα εμπορικά κέντρα παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.

    Το σχήμα της Lamda Development με την Värde Partners φαίνεται πως κρατάει δυνάμεις για το Ελληνικό. Στο Smart Park απελπίστηκαν και δεν ψάχνουν πλέον επενδυτές! Στην Ακαδημία Πλάτωνος δύσκολα θα προχωρήσει η επένδυση όσο και αν κάνει θόρυβο το γνωστό πρώην στέλεχος του εκσυγχρονισμού.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ