• Οικονομία

    Σωσίβιο διάσωσης για χιλιάδες επαγγελματίες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ

    • NewsRoom


    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την εφορία σε έως και 120 δόσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων αλλά εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα μείνει εκτός ρύθμισης.  Συγκεκριμένα εκτός διαδικασίας μένουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ειδικής ρύθμισης για αυτούς, αφού βέβαια υπάρξει η σχετική διαπραγμάτευση και η συμφωνία των εκπροσώπων των δανειστών.  Επίσης τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην όλη διαδικασία θα προβλέπεται και «κούρεμα» οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι μετά τη ρύθμιση των οφειλών θα είναι βιώσιμή η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    Επίσης, εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έως 50.000 ευρώ στα Ταμεία οφείλουν 1.062.626 άτομα. Οι οφειλές τους –μαζί με τα πρόσθετα τέλη– ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά, καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, στο ΚΕΑΟ, έως τις 31/12/2018 και αφορά:

    • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

    • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

    • Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

    Έλεγχος περιουσίας

    Καθώς βέβαια στόχος της ρύθμισης είναι να ενταχθούν σε αυτήν όσοι μπορούν –και προτίθενται– πραγματικά να πληρώσουν, αξιολογείται εξονυχιστικά το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Μάλιστα, για την αξιολόγηση του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.

    Βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση, για χρέη έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

    Για οφειλές από 20.001 έως 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, λαμβάνεται υπόψη και ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο του 8, για να εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

    Προσοχή: Η απόφαση προβλέπει ρητά ότι αποκλείονται από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της οφειλής.

    Έως 120 δόσεις

    Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ. Εφόσον ο οφειλέτης χρωστά μόνο στα Ταμεία και το 33% του εισοδήματος επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τον μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Για ρύθμιση οφειλών 3.000 – 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Με τη ρύθμιση δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο-Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν από τις οφειλές τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας φέρνει «ζεστό χρήμα» 934 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Το Δημόσιο «σκουπίζει» τη ρευστότητα

     



    ΣΧΟΛΙΑ