• Business

    Παπαστράτος: Από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού το 70% των καθαρών εσόδων

    • Άννα Διανά
    Εργοστάσιο Παπαστράτος


    Με μερίδιο αγοράς πάνω από 20% στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, η Παπαστράτος καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

    Το 2023, η καλύτερη χρονιά σε επίπεδο εμπορικών επιδόσεων για την εν Ελλάδι θυγατρική της Philip Morris International, τα έσοδα από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού ξεπέρασαν το 70% των συνολικών καθαρών εσόδων της εταιρείας.

    Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την PMI όπου το μερίδιο των εναλλακτικών προϊόντων καπνού διαμορφώθηκε στο 36,4% του τζίρου από 32,1% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη δημοσιογραφική εκδήλωση της PMI με αφορμή τη δημοσίευση της ενιαίας Εκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023. 

    Στο 20,8% το μερίδιο των Iqos

    Με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, με βάση τα στοιχεία του δ’ τριμήνου 2023 αύξησε πέρυσι το μερίδιο αγοράς στο 20,8% (Nielsen) ενώ ο συνολικός αριθμός των χρηστών Iqos ξεπερνά τους 500.000. 

    Με το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, ένα από τα τρία εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγουν αποκλειστικά θερμαινόμενους ράβδους καπνού για τo Ιqos, η Παπαστράτος αποτελεί εξαγωγικό κέντρο με τις θερμαινόμενες ράβδους Terea να κατευθύνονται σε περισσότερες από 20 χώρες. Μάλιστα στην Ιαπωνία τα προϊόντα Iqos αποτελούν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.

    Στην αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος της Παπαστράτος έχει δώσει ώθηση η επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από πέρυσι για τη δημιουργία του megaplant του μέλλοντος με στόχο η συνολική αξία των εξαγωγών με την ολοκλήρωση της επένδυσης να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.  

    Χώρα πρότυπο για την PMI η Ελλάδα

    «Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία η βιωσιμότητα εφαρμόζεται στην πράξη και αποτελεί πρότυπο για την PMI» ανάφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο  γενικός διευθυντής βιωσιμότητας της PMI,  Miguel Coleta.

    Αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές της Παπαστράτος σε όλους τους πυλώνες βιωσιμότητας εστιάζοντας  στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων με τη διεθνή πιστοποίηση AWS, στο εκτενές πρόγραμμα αναδάσωσης με τη φύτευση και φροντίδα 70.000 δέντρων αλλά και τις συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

    H «πράσινη επένδυση» στον Ασπρόπυργο

    Στην κατεύθυνση αυτή με την τελευταία πράσινη επένδυση στο εργοστάσιο της Παπαστράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα στοχεύει στη δραστική μείωση του αποτυπώματός της.

    Η στρατηγική αυτή επένδυση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας και στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι το 2025.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας, καθώς και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ.

    Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες.

    Σε 84 αγορές τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού

    Οι επενδύσεις της PMI για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού ανέρχονται από το 2008 σε 12,5 δισεκ. δολάρια ενώ το 2023 οι επενδύσεις ήταν στα 1,8 δισεκ. δολάρια.

    Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού της PMI διατίθενται σε 84 αγορές εκ των οποίων το 47% είναι σε αγορές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ενώ σε 25 αγορές τα εναλλακτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των ετήσιων καθαρών εσόδων

    Οι εκτιμώμενοι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων είναι 33 εκατομμύρια. 

    Διαβάστε επίσης: 

    Ideal Holdings: Αύξηση κερδών κατά 335% το 2023 – Στα 16,9 εκατ. ευρώ

    ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα στις διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης το 2025 – Ακολουθούν Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο

    Joe Lewis: Στην Καλαμάτα το 98 μέτρων super mega yacht «Aviva» του ιδιοκτήτη της Τότεναμ



    ΣΧΟΛΙΑ