• Business

    Joe Lewis: Στην Καλαμάτα το 98 μέτρων super mega yacht «Aviva» του ιδιοκτήτη της Τότεναμ

    • Bloomberg
    Joe Lewis

    Joe Lewis


    Με το στόμα ανοικτό έμειναν όσοι είδαν από κοντά το εντυπωσιακό σούπερ γιοτ του πρώην ιδιοκτήτη της Τότεναμ Joe Lewis, το οποίο έδεσε την Πέμπτη στο λιμάνι της Καλαμάτας.

    Το super mega yacht «Aviva», βρίσκεται και πάλι σε κίνηση, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους σε ένα λιμάνι της Μεσογείου, ενώ ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος αντιμετώπισε κατηγορίες για insider trading στις ΗΠΑ.

    Έχει μήκος 98 μέτρα και η αξία του είναι στα 250 εκατομμύρια δολάρια!

    Ο Lewis, το έβαλε ως εγγύηση για την αναστολή, και από τότε που καταδικάστηκε στις 4 Απριλίου, το σούπερ γιοτ έχει διανύσει περισσότερα από 400 ναυτικά μίλια από τη Μάλτα σε πόλεις κατά μήκος των ακτών της Αλβανίας καθώς και στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Μετά την αναχώρηση από τη Ζάκυνθο νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το «Aviva» του ιδρυτή του Tavistock Group, βρέθηκε στην Καλαμάτα το πρωί της Πέμπτης, ενώ δεν είναι σαφές εάν ο 87χρονος Lewis ήταν εντός του γιοτ.

    Ένας εκπρόσωπος του Lewis, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας
    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας (Πηγή: mesogeiostv.gr)

    Δήλωσε ένοχος για insider trading

    Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν τον Ιανουάριο, για τις κατηγορίες ότι έδωσε στους πιλότους του και σε μία φίλη του, μη δημόσιες εμπιστευτικές πληροφορίες για συναλλαγές μετοχών.

    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας
    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας (Πηγή: mesogeiostv.gr)

    «Ενώ διέθετα ουσιώδεις μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με ορισμένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, συμφώνησα να κάνω συστάσεις σε άλλα άτομα για την αγορά μετοχών», ανέφερε ο Lewis στη δικαστή των ΗΠΑ Τζέσικα Κλαρκ σε μια ακρόαση.

    «Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος και νιώθω τόσο ντροπιασμένος», δήλωσε.

    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας
    Το «Aviva» στο λιμάνι της Καλαμάτας (Πηγή: mesogeiostv.gr)

    Η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του, πιθανότατα θα μειώσει δραστικά την ποινή του Lewis, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και 45 χρόνια φυλάκιση. Ο δικηγόρος του, David Zornow, είπε ότι ο Lewis παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να ασκήσει έφεση εκτός εάν καταδικαστεί σε φυλάκιση.

    Ο Lewis, ο οποίος κατηγορήθηκε πέρσι, παραδέχτηκε ότι διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της αγοράς που σχετίζονται με εταιρείες στις οποίες επένδυσε.

    Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις inside trading, ο Lewis δεν αποκόμισε προσωπικά κέρδη από τις συναλλαγές. Αντίθετα, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, έδωσε πληροφορίες στους πιλότους του ως “υποκατάστατο” του επίσημου προγράμματος συνταξιοδότησης και στις συντρόφους του ως δώρα.

    Η διαδρομή του «Aviva» από τις 5 Απριλίου
    Η διαδρομή του «Aviva» από τις 5 Απριλίου (Πηγή: Bloomberg)

    Οι πιλότοι Patrick O’Connor και Bryan Waugh, όπως και ο Lewis, κατηγορήθηκαν για απάτη σε μετοχές πέρυσι. Αν και η πρώην φίλη του Lewis, Carolyn Carter, δεν κατηγορήθηκε, της έκανε μήνυση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Για μία από τις συναλλαγές που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ο Lewis φέρεται να δάνεισε στον Waugh και στον O’Connor 500.000 δολάρια για να αγοράσουν μετοχές της Mirati Therapeutics Inc. πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα για μία κλινική δοκιμή της εταιρείας το 2019.

    Οι πιλότοι είχαν δηλώσει προηγουμένως αθώοι για τις κατηγορίες, αλλά η ακρόαση των υποθέσεων τους έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
    Ένας εκπρόσωπος του Lewis χαρακτήρισε το ταξίδι στην Αργεντινή το 2006 ως μία απόδραση για «την οικογένεια του Lewis και τους πιο στενούς συνεργάτες του».

    To «Aviva» στη Μούγλα της Τουρκίας το 2022
    To «Aviva» στη Μούγλα της Τουρκίας το 2022 (Πηγή: Bloomberg)

    Ένας πρώην συνεργάτης του που βρέθηκε στο κτήμα, είπε ότι τέτοιες εξορμήσεις δεν ήταν πάντα αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

    Οι υπάλληλοι συχνά προσδοκούσαν προσκλήσεις σε τέτοια ταξίδια, θεωρώντας τα ως ένδειξη ότι βρίσκονται στον στενό κύκλο του αφεντικού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Giorgio Armani: Εξετάζει το σχέδιο διαδοχής – Δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO

    Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Ναυτική παράδοση και Βολανάκης

    Πωλείται το ακριβότερο διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου – Πώς είναι ένα ρετιρέ 17,5 εκατ. λιρών



    ΣΧΟΛΙΑ