• Business

    Π. Παππάς: Το μυστικό του Έλληνα εφοπλιστή που οδήγησε τη μετοχή του στα ύψη

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Οι εφοπλιστές Πέτρος Παππάς, Πήτερ Λιβανός, Wilbur Ross και Τhomas Wilhelmsen είδαν τις μετοχές των εταιριών τους να καταγράφουν ισχυρές αποδόσεις κατά το πρώτο, δύσκολο για το ναυτιλιακό κλάδο, τρίμηνο του 2016.

    Οι προσπάθειες του Πέτρου Παππά να περιορίσει την έκθεση της Star Bulk στην αδύναμη αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου απέδωσαν και η μετοχή της εταιρίας εμφάνισε την καλύτερη απόδοση από τις μετοχές των ναυτιλιακών της Δύσης στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Arctic Securities.

    Συγκεκριμένα, οι τίτλοι της Star Bluk σημείωσαν κέρδη 24% στην αγορά της Νέας Υόρκης, σε μία περίοδο κατά την οποία τα ναύλα ξηρού φορτίου βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και οι ναυτιλιακές προχώρησαν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

    Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο πρώτο τρίμηνο

    Η Dyagas LG Partners του Γιώργου Προκοπίου οδήγησε την κούρσα ανόδου των μετοχών αρκετών ιδιοκτητών πλοίων μεταφοράς υγρού φυσικού αερίου (LNG), καταγράφοντας κέρδη 23%.

    Γιώργος Προκοπίου, ετών 66. Εφοπλιστής
    Γιώργος Προκοπίου, ετών 66. Εφοπλιστής

    Οι μετοχές των GasLog και GasLog Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού ενισχύθηκαν κατά 21% και 19% αντίστοιχα.

    Δύσκολο ήταν το πρώτο τρίμηνο για τις εταιρίες με πλοία LPG. Δύο από τις εταιρίες που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι, οι BW LPG και Avance Gas κατέγραψαν απώλειες 31% και 46% αντίστοιχα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 καθώς η αγορά των VLGC (Very Large Gas Carrier) υποχώρησε σημαντικά.

    Αντίθετα, η Navigator Gas του Wilbur Ross, κατόρθωσε να κινηθεί κόντρα στο πτωτικό ρεύμα και σημείωσε την πέμπτη καλύτερη απόδοση στον κλάδο των ναυτιλιακών μετοχών, με κέρδη 18% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016.

    Ακολούθησαν οι μετοχές των ναυτιλιακών Wilh Wilhemlsen Holdings και Wilh Wilhelmsen ASA που ενισχύθηκαν κατά 17% και 16% αντίστοιχα.

    Οι εταιρίες μεταφοράς ξηρού φορτίου υποφέρουν

    Με την αγορά ξηρού φορτίου να βρίσκεται σε ύφεση αναμενόμενο θεωρείται το γεγονός ότι τις χειρότερες αποδόσεις στο ναυτιλιακό κλάδο κατέγραψαν οι ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.

    Ειδικότερα, οι τίτλοι των Scorpio Bulkers, Navios Maritime Partners, Genco και DryShips σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σύμφωνα με τα στοιχεία της Arctic.

    Aγγελική Φράγκου,
    Aγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Navios Maritime Partners

    Mεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η εικόνα των ναυτιλιακών με δεξαμενόπλοια, Teekay Tankers και Frontline, που σημείωσαν δραματική πτώση 45% και 43% ατίστοιχα, σε μία περίοδο ευνοϊκή για την αγορά μεταφοράς αργού πετρελαίου.

    Στο σύνολο τους οι μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου υποχώρησαν κατά 15% στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Ρέστης: Προβλήματα ρευστότητας για τη Golden Energy

    restis



    ΣΧΟΛΙΑ