• Business

    Ozempic-Zepbound: Η φρενίτιδα για την απώλεια βάρους, οι ελλείψεις και το κυνήγι για τα μαϊμού-προϊόντα

    • NewsRoom

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk, David A. Ricks, CEO Eli Lilly


    Πριν λίγες ημέρες, η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας BrandShield ανέφερε ότι κατάφερε να κλείσει πάνω από 250 ιστοτόπους, στους οποίους πωλούνταν πλαστά σκευάσματα των δημοφιλών φαρμάκων για απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, Wegovy και Zepbound.

    Η αγορά των σκευασμάτων της απώλειας βάρους έχει γνωρίσει τους τελευταίους μήνες μία εκρηκτική άνθιση, με τους κορυφαίους παίκτες, Novo Nordisk και Eli Lilly, από τη Δανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, να έχουν εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή τους αξία.

    Αν και τα σκευάσματά τους, ξεκίνησαν ως θεραπεία για τον διαβήτη, γρήγορα έγιναν δημοφιλή σε υπέρβαρους ασθενείς για την εντυπωσιακή απώλεια βάρους που προκαλούν, με αποτέλεσμα η μεγάλη ζήτηση να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσφορά.

    Τα «μαϊμού» Ozempic

    Οι αθρόες συνταγογραφήσεις αλλά και η υψηλή τιμή του φαρμάκου έφεραν τη δημιουργία μίας νέας αγοράς: εκατοντάδες ιστοσελίδες που πωλούσαν μέσω διαδικτύου πλαστά σκευάσματα υποσχόμενες πρόσβαση στα φάρμακα –κάποια εκ των οποίων είναι σε έλλειψη- σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

    «Δεν θα με εξέπληττε να δω εγκληματίες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των φαρμάκων για να πουλήσουν κι άλλες απομιμήσεις», ανέφερε στο Reuters, ο YenKeren,  διευθύνων σύμβουλος της BrandShield.

    Η εταιρεία του συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας (PSI), έναν οργανισμό που εργάζεται για την κατάργηση των ιστοτόπων που πωλούν απομιμήσεις φαρμάκων.

    Σε αυτόν είναι μέλη η Novo και η Lilly, με τα στελέχη τους να υποδεικνύουν στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας ποια σκευάσματα να στοχεύσουν κατά την έρευνά τους.

    Η BrandShield αφαίρεσε συνολικά περισσότερες από 6.900 καταχωρίσεις παράνομων φαρμάκων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού εμπορίου, μεταξύ αυτών 992 καταχωρίσεις στην Ινδία, 544 στην Ινδονησία, 364 στην Κίνα και 114 στη Βραζιλία.

    Ελλείψεις στο Zepbound

    Η ζήτηση για φάρμακα που οδηγούν σε δραστική απώλεια βάρους (Ozempic, Wegovy και Zepbound-Mounjaro) έχε φέρει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.

    Η NovoNordisk το αντιμετώπισε πριν λίγους μήνες, ενώ τώρα είναι η σειρά της Eli Lilly, η οποία δεν πρόλαβε να λάβει έγκριση για τα σκευάσματά της και ήδη τα Zepbound και Mounjaro ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητάς τους.

    Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος, όμως σημειώνει ότι αυτό δεν θα γίνει πολύ γρήγορα.

    Πλέον, σύμφωνα με τον FDA, όλες οι δόσεις του Zepbound, με τη δραστική ουσία της τιρζεπατίδης είναι σε έλλειψη.

    «Βραχυπρόθεσμα, θα είμαστε σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις σε ορισμένες δόσεις τόσο για το Mounjaro όσο και για το Zepbound», δήλωσε πριν λίγες ημέρες η Rhonda Pacheco, αντιπρόεδρος της ομάδας της Lilly για τον διαβήτη και την παχυσαρκία. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά κάθε μέρα για να διασφαλίσουμε ότι θα αυξήσουμε την προσφορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να φτάσουν αυτά τα φάρμακα στα χέρια των ασθενών».

    Εντυπωσιακή απώλεια βάρους

    Σε fora του Reddit, ασθενείς συζητούν μεταξύ τους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου και κάποιοι παραπονιούνται ότι οδηγούν ακόμα και πέντε ώρες για να φτάσουν σε ένα φαρμακείο, το οποίο μπορεί να έχει το «θαυματουργό» σκεύασμα.

    Στην ιατρική κοινότητα επικρατεί ανησυχία, καθώς τα σκευάσματα αυτά ξεκίνησαν ως μία δραστική θεραπεία για όσους πάσχουν από διαβήτη. Γρήγορα όμως ξεκίνησαν να συνταγογραφούνται και σε παχύσαρκους ασθενείς, καθώς μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια του 20% του σωματικού βάρους.

    Στην περίπτωση της Eli Lilly, αν και η εταιρεία έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τάσσεται κατά της χρήσης των φαρμάκων της για την αισθητική απώλεια βάρους και πως το Mounjaro προορίζεται «για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών», ο FDA έχει εγκρίνει το Mounjaro και για «χρόνια διαχείριση του βάρους».

    Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι χάνουν δοσολογίες λόγω των τεράστιων ελλείψεων στην αγορά.

    Το παιχνίδι με τις ασφαλιστικές

    Ένα ακόμα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς απώλειας βάρους είναι το υψηλό αντίτιμο για τους ασθενείς, στο οποίο αντιδρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

    H Νovo Nordisk έχει ήδη το προβάδισμα καθώς έκλεισε συμφωνία με το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για τους ηλικιωμένους και ορισμένα άτομα με μακροχρόνια αναπηρία, για κάλυψη σε ορισμένους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ενώ η Eli Lilly ελπίζει να συμπεριληφθεί τους επόμενους μήνες με τη σειρά της σε προγράμματα ασφάλισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Zepbound: Αποτελεσματικό και στην υπνική άπνοια το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    Ozempic: Η ασυνήθιστη παρενέργεια που συνδέεται με την… εγκυμοσύνη! Τι λένε οι ειδικοί

    Ενέσεις για αδυνάτισμα: Γιατί δεν «δουλεύουν» σε όλους, το παράδειγμα του Ozempic



    ΣΧΟΛΙΑ