• Business

    Zepbound: Αποτελεσματικό και στην υπνική άπνοια το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    • NewsRoom

    Dave Ricks, CEO Eli Lilly (Πηγή: Linkedin)


    Ύστερα από δύο κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, η οποία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία χάρη στο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, Zepbound–το «αμερικανικού Ozempic»-, ανακοίνωσε ότι αυτό είναι αποτελεσματικό για τον περιορισμό των επεισοδίων υπνικής άπνοιας, μία πάθηση που συνδέεται στενά με τη παχυσαρκία.

    Στις δύο μελέτες σε ασθενείς, η χρήση του Zepbound περιόρισε τα επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου –τις φορές που η αναπνοή σταματάει  ή επιβραδύνεται- έως και 63%.

    Τα αποτελέσματα των δοκιμών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Jefferies, η οποία είχε εκτιμήσει ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ 50% και 55%.

    Παράλληλα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη δοκιμή κατάφεραν να χάσουν έως και το 20% του σωματικού τους βάρους.

    Τα ασφάλιστρα

    Η Lilly σχεδιάζει να μοιραστεί τα πλήρη ευρήματα των δοκιμών στο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας τον Ιούνιο και να υποβάλλει τα αποτελέσματα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

    Μία πιθανή έγκριση του Zepbound για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας θα μπορούσε να διευκολύνει την κάλυψη της θεραπείας από ασφαλιστικές εταιρείες σε περισσότερους ασθενείς.

    Τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Zepbound δεν καλύπτονται επί του παρόντος από το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για τους ηλικιωμένους και ορισμένα άτομα με μακροχρόνια αναπηρία.

    Παράλληλα θα έδινε κι ένα προβάδισμα στη Lilly να ανταγωνιστεί τη Novo Nordisk, της οποίας τα best sellers Ozempic και Wegovy θα καλύπτονται πλέον από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές υγείας για ορισμένους δικαιούχους του Medicare με καρδιακές παθήσεις.

    Η Novo έχει δηλώσει ότι μπορεί να μελετήσει ένα φάρμακο επόμενης γενιάς για την απώλεια βάρους στη μείωση της άπνοιας του ύπνου, αλλά επί του παρόντος δεν εξετάζει αν το Ozempic ή το Wegovy βοηθούν στην πάθηση.

    Σύμφωνα με τη Lilly, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στην υπνηλία που σχετίζεται με την άπνοια ύπνου, το Zepbound έχει «τη δυνατότητα να αποτελέσει την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για την υποκείμενη νόσο», όπως ανέφερε ο Jeff Emmick, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας.

    Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής

    «Εάν το φάρμακο καλυπτόταν ευρέως από τους ασφαλιστές, το Zepbound θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη έως και 5,6 εκατομμυρίων περιπτώσεων της διαταραχής του ύπνου έως το 2030», υποστήριξε η εταιρεία.

    Στη μελέτη της Lilly συμμετείχαν 469 ασθενείς με παχυσαρκία και άπνοια ύπνου, ορισμένοι από τους οποίους έλαβαν θεραπεία μόνο με το Zepbound και άλλοι χρησιμοποιώντας συσκευές αναπνοής σε συνδυασμό με το φάρμακο.

    Το Zepbound οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μείωση του δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας, στους ασθενείς που χρησιμοποίησαν τις συσκευές, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε μόνο το φάρμακο.

    Οι ασθενείς με άπνοια ύπνου συνήθως πρέπει να χρησιμοποιούν αναπνευστικά μηχανήματα ή εμφυτεύματα που βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών. Τα μηχανήματα μπορεί να είναι δαπανηρά, κυμαινόμενα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια το καθένα. Η συντήρηση, το σέρβις και η αντικατάσταση των ανταλλακτικών μπορεί να είναι κατά μέσο όρο άλλα 330 έως 900 δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με το GoodRx.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic face: Η ανεπιθύμητη παρενέργεια που οδηγεί τους ασθενείς στην πλαστική χειρουργική

    Zepbound: Σε έλλειψη στις ΗΠΑ το σκεύασμα για την απώλεια βάρους

    Ozempic: Γιατί δεν είναι «θαυματουργό» για όλους τους ασθενείς;



    ΣΧΟΛΙΑ