• Business

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Σημαντικός ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών – Είμαστε σε κομβικό σημείο

    Μανώλης Γρηγοράκης (Nova) – Νίκος Πλεύρης (Vodafone) – Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ)


    Για τον κομβικό ρόλο των τηλεπικοινωνιών στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και για τις νέες επενδύσεις σε 5G και οπτική ίνα μίλησαν εκπρόσωποι των Big 3 του κλάδου, ΟΤΕ, Νova και Vodafone, σε πάνελ για την εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Εκπρόσωπος του ΟΤΕ στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα που τρέχει ο Όμιλος αλλά και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα μίλησε για το επενδυτικό πρόγραμμα των 5 δις. ευρώ που τρέχει ο ΟΤΕ μέχρι το 2027 ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο του ομίλου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στις οπτικές ίνες, φέρνωντας καλώδιο στο σπίτι σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    «Ο όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές γενικότερα στην ελληνική οικονομία, καθώς πάνω από 60% επενδύσεων συνολικά του κλάδου μας προέρχεται από εμάς» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Έχουμε επενδύσει 5 περίπου δισεκατομμύρια τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά αφού δίνουμε πάνω από 3 δις ευρώ μέχρι το 2027».

    Όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, εδώ και 3 χρόνια ο ΟΤΕ τρέχει επενδύσεις που αφορούν τις οπτικές ίνες στο σπίτι (Fiber to the Home). Έτσι στόχος του Ομίλου είναι μέχρι το 2027 να καλύψει με οπτική ίνα περίπου τα 2/3 της επικράτειας της χώρας.

    Άλλωστε στόχος μέχρι το 2027, είναι να έχει καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, περί τα 4,8 εκατ. γραμμές, με οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, με τις 3 εκατ. γραμμές να αναμένεται να καλυφθούν από τον ΟΤΕ.

    Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει ενεργά και στα δημόσια έργα πληροφορικής και ICT, αφού έχει ενδιαφερθεί να αναλάβει πολλά εξ αυτών, ενώ σε κάποια, όπως τα cloud services ή το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ έχει χριστεί ανάδοχος.

    Nova-Vodafone: Νέες επενδύσεις σε 5G και οπτική ίνα

    Το επενδυτικό πλάνο της Nova ανέλυσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μανώλης Γρηγοράκης, Chief Information Officer NOVA. Ο κ. Γρηγοράκης μίλησε για το πρόγραμμα της Nova  η οποία θέλοντας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχει εξαγγείλει επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη οπτικής ίνας για το σπίτι (Fiber to the Home), αλλά και των δικτύων 5G.

    Ο κ. Γρηγοράκης τόνισε ότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος είναι ο βασικός πυλώνας που θα επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας για να περάσουμε στην 4η  βιομηχανική επανάσταση. ‘Έτσι έθιξε τη σπουδαιότητα του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι, ώστε να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση δικτύου χαλκού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάρτηση της ψηφιοποίησης από τις ευρυζωνικές συνδέσεις και την ανάγκη η Ελλάδα να αυξήσει τις ταχύτητες της.

    Ο Νίκος Πλεύρης, Διευθυντής Δικτύου Vodafone Ελλάδας, στάθηκε ιδιαίτερα στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών για τη σύνδεση νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, με την Κρήτη σε κομβικό ρόλο για την συνδεσιμότητα στην Ελλάδα του 5G. Όπως είπε, η Κρήτη αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά τη συνδεσιμότητα αφού περνούν καλώδια από την Αφρική και συνδέονται με όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας έτσι πολύ σημαντική θέση στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη.

    Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και αυτός στα επενδυτικά σχέδια της Vodafone, η οποία τρέχει ένα πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ σε οπτική ίνα και δίκτυα 5G, με στόχο μέχρι το 2027 να συνδέσει με οπτική ίνα πάνω από 800.000 νοικοκυριά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίχνουν τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία – Αυτά είναι τα νέα πακέτα



    ΣΧΟΛΙΑ