• Business

    ΟΤΕ: Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης από S&P και JP Morgan

    • NewsRoom
    ΟΤΕ: Στις 19/7 η ακύρωση και διαγραφή 3,47 εκατ. μετοχών

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Σε αναβάθμιση του ΟΤΕ και μάλιστα σε επενδυτική κατηγορία προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

    Η S&P αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+» προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές.

    Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της S&P ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση θα παραμείνει κάτω από το 2,0x και ο λόγος των ελεύθερων λειτουργικών ταμειακών ροών (FOCF) ως προς το χρέος θα διαμορφωθεί άνω του 20%.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 για την αναχρηματοδότηση senior μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με ιστορικά χαμηλό κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην έκδοση ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου.

    Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει, λογικά, τον ΟΤΕ να αντιμετωπίσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (770 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020) και να τα αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους.

    Η S&P πιστεύει επίσης ότι ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ μετρητά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η σε γενικές γραμμές ανθεκτική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών θα προστατεύσει την εταιρεία σε ένα σενάριο κρατικού defaul.

    Γι’ αυτό και δίνει στον ΟΤΕ πιστοληπτική διαβάθμιση τρεις βαθμίδες πάνω από την αντίστοιχη διαβάθμιση της Ελλάδας.

    Overweight για τη μετοχή η JP Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ