• Business

    Η επιτυχής έκδοση ομολόγου του ΟΤΕ και ο σχεδιασμός του Μιχάλη Τσαμάζ για τον επόμενο μετασχηματισμό της επιχείρησης

    OTE

    Μιχάλης Τσαμάζ, Επικεφαλής ΟΤΕ


    Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο του ΟΤΕ (500 εκατ. ευρώ) με τη διαδικασία να καταλήγει στο μικρότερο εκτιμώμενο επιτόκιο για την έκδοση (πολύ κοντά στο 1%).

    Πρόκειται για μια επιτυχία που δεν είναι τυχαία. Έχει άμεση σχέση με την πορεία του ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, έχει έναν υγιή ισολογισμό, παραμένοντας στην πρώτη θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και επενδύοντας συστηματικά σε νέα δίκτυα για να την ενισχύει περαιτέρω.

    Από την αρχή που ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Μιχάλης Τσαμάζ, το 2010, έθεσε ως στόχο τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης. Πριν 9 χρόνια ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ήταν 4,3 δισ. ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

    Ο χαμηλός δανεισμός σε συνδυασμό με την ευνοϊκή για τα επιτόκια συγκυρία οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες το επενδυτικό κεφάλαιο, Amber Capital, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει το 2% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, να ζητήσει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΟΤΕ να εκδώσει μεγαλύτερο ομόλογο, προσβλέποντας ίσως και σε ένα μεγαλύτερο μέρισμα.

    Η διοίκηση το ΟΤΕ δεν απάντησε δημόσια, ωστόσο, για όσους ενδιαφέρθηκαν παρέπεμψε στις δηλώσεις του γενικού διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών, Μπάμπη Μαζαράκη, στους αναλυτές όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα 6μήνου οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας για την πολιτική που ακολουθείται.

    Ο ΟΤΕ, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής, θα δανειστεί το ποσό που χρειάζεται ώστε να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επωφελούμενος και από τα χαμηλότερα επιτόκια χρησιμοποιώντας εκτός από δανεισμό και τις ταμειακές ροές του.

    Το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ είχε τη στήριξη της Deutsche Telekom η οποία κατέχει περίπου το 46% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

    Η DT αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ).

    Η γερμανική εταιρεία συνηθίζει να συμμετέχει στον δανεισμό θυγατρικών της στις οποίες διατηρεί σημαντικό ποσοστό. Στον ΟΤΕ αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Το νέο ομολογιακό θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου με λήξη 2/12/2019 ύψους 349 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,375%, και ενός δεύτερου που λήγει τον Ιούλιο του 2020 ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

    Ο όμιλος ΟΤΕ κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών, ευρυζωνικών επικοινωνιών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συνδρομητικής τηλεόρασης. Στα πλάνα του είναι ακόμα ένας μετασχηματισμός.

    Σύμφωνα με όσα είπε στους μετόχους της εταιρείας κατά την τελευταία γενική συνέλευση ο κ. Τσαμάζ, «παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούμε να έχουμε βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας».

    Λίγες εβδομάδες μετά, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του ΟΤΕ συμπλήρωσε: «Στις δράσεις μας περιλαμβάνεται και το σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να εφαρμοστεί τα επόμενα τρίμηνα. Λειτουργώντας σε μία παγκόσμια αγορά που υποστηρίζει την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό και καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, επιταχύνουμε το μετασχηματισμό μας, αξιοποιώντας τα οφέλη της ψηφιακοποίησης και επανεξετάζοντας το λειτουργικό μας μοντέλο.»



    ΣΧΟΛΙΑ