• Business

    Οργή στο λιανεμπόριο: «Η εξόφληση των τιμολογίων σε 60 μέρες είναι αντισυνταγματική»

    σούπερ μάρκετ


    Για προβληματική απόφαση, η οποία θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην αγορά, κάνουν λόγο εκπρόσωποι του λιανεμπορίου σχολιάζοντας την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα διασταυρώνεται η εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 μέρες.

    Όπως λένε, η απόφαση περιλαμβάνει έναν απροσδιόριστο και αδιευκρίνιστο ακόμα αριθμό προμηθευτών και αυτό δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στις συναλλαγές, τονίζοντας πως δεν περιορίζεται στους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, για τους οποίους όπως έχουν δηλώσει και στο παρελθόν «δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν εντός 60 ημερών».

    Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του συστήματος να λειτουργήσει αποτελεσματικά, και δηλώνουν βέβαιοι πως θα καταρρεύσει στην πράξη ενώ θεωρούν πως η απόφαση «αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων».

    Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την οργισμένη αντίδραση των σούπερ μάρκετ, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως το λιανεμπόριο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η ανάκαμψη της κατανάλωση είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου. Ο τζίρος κινείται σε «ρηχά νερά» και οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά παραμένουν θολές.

    Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως οι αλυσίδες δέχονται ήδη ισχυρή πίεση από τους βασικούς προμηθευτές τους, τις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες έχουν κόψει μαχαίρι τις μεγάλες σε χρόνο πιστώσεις. Υπάρχουν πολυεθνικές όπως λένε που απαιτούν να πληρώνονται το αργότερα μέσα σε 45 μέρες, -κάποιες έως και 30 μέρες-, ακολουθώντας τις «οδηγίες- εντολές» των κεντρικών τους.

    Αντίθετα, οι Έλληνες προμηθευτές είναι πολύ πιο ευέλικτοι δεδομένων των σχέσεων αλλά και της εξάρτησης από τους μεγάλους λιανέμπορους. Λέγεται πως ακόμη και σήμερα η πίστωση –παρά το σοκ του Μαρινόπουλου- ξεπερνάει τις 100 μέρες…

    Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος δήλωσε πως η πλήρης εφαρμογή του νόμου είναι άλλο ένα βήμα για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και την προστασία κυρίως των παραγωγών της χώρας μας από αυτές

    Η νέα ψηφιακή υπηρεσία λειτουργεί ξεκινάει σήμερα εδώ.

    Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα

    1. Με χρήση εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής taxisnet, ο Παραγωγός (ή ο Έμπορος) υποβάλει αίτηση εισόδου στην παραπάνω εφαρμογή.

    2. Μέσα σε 25 μέρες από την επομένη που εκδόθηκε το τιμολόγιο ο Παραγωγός μπορεί να καταχωρίζει τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία του εκάστοτε τιμολογίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγραφή και διόρθωση.

    3. Από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου, επίσης, έως και την 60ή ημέρα, ο Έμπορος έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώριση με την οποία δεν συμφωνεί.

    4. Από την 61η μέχρι την 70ή ημέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου, οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν, διαμέσου της εφαρμογής, τις κάτωθι δυνατότητες:

    α) Ο Παραγωγός μπορεί να σημάνει το τιμολόγιό του σαν «μη εξοφλημένο».

    β) Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ισχυρισμού περί μη εξόφλησης, δίνεται εκατέρωθεν η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα, με δυνατότητα ανάρτησης σε αρχείο με τη μορφή .pdf των σχετικών παραστατικών.

    5. Σε περίπτωση μη άρσης της αμφισβήτησης, επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία και εισηγείται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον προηγουμένως έχει καλέσει εγγράφως τους ενδιαφερόμενους να εκθέσουν εντός 10 ημερών τους ισχυρισμούς τους.

    Να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν το τελικό βήμα για την εφαρμογή του νόμου 4492/2017 για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που ψηφίσθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Σχετικά ακριβή» η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα μέσω της κινητής τηλεφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υπόθεση του καρτέλ στις κατασκευές αιτία για τη νέα παράταση στο διαγωνισμό για το Μετρό της Αθήνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση ενώπιον των παρατηρήσεων τραπεζών και θεσμών



    ΣΧΟΛΙΑ