• Business

    Ώρα μηδέν για τον Τηλέμαχο Λαβίδα: Το «παζάρι» της ποινής του Κοέν και τα όρια που θα κρίνουν την ποινή του Λαβίδα

    Τηλέμαχος Λαβίδας (αριστερά), Μπράιαν Κοέν (δεξιά)


    Σε μία ώρα από τώρα (στις 18:00 ώρα Ελλάδος) σημαίνει η καμπάνα για τον Τηλέμαχο Λαβίδα…

    Είναι η στιγμή που θα ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου σχετικά με την ποινή που θα επιβληθεί για την εμπλοκή που είχε στο διεθνές δίκτυο διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) – μια υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας προς τα τέλη του περασμένου έτους. Ώρες γεμάτες αγωνία για τον νεαρό επιχειρηματία που βρέθηκε μπλεγμένος σε μια υπόθεση σαν βγαλμένη από ταινία με πρωταγωνιστές στελέχη κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών, traders και πολύ χρήμα…

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος τροφοδοτούσε με απόρρητες πληροφορίες έναν εκ των συμμετεχόντων στο διεθνές δίκτυο, τον Έλληνα επιχειρηματία και δραστήριο επιχειρηματικά στις ΗΠΑ Γιώργο Νίκα, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παραμένει στην Ελλάδα, πρέπει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άνω των 18 μηνών, σύμφωνα με την πρόταση των Αμερικανών εισαγγελέων στη Νέα Υόρκη.

    Όπως εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς στη δικαστή Ντενίζ Κόουτ, πρέπει να επιβληθούν στον Λαβίδα λιγότερα από 6,5 χρόνια κάθειρξης, το μέγιστο σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες, αλλά σίγουρα περισσότερο από 18 μήνες.

    Ο ίδιος ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος, ζήτησε από τη δικαστή να μην του επιβληθούν πάνω από τους 8 μήνες που βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Ο συνήγορός του, Τζόναθαν Στρίτερ, αναφέρθηκε και στην ποινή της κατ’ οίκον κράτησης που επιβλήθηκε και στον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για συμμετοχή στην υπόθεση insider trading. Στην περίπτωση του Κοέν, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή τριών ετών (37 μηνών).

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο για διαρροή απόρρητων πληροφοριών που γνώριζε από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ariad Pharmaceuticals.

    «Ο Λαβίδας δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας και γνώριζε πολύ καλά το καθήκον και την ευθύνη που είχε να κρατά μυστικές τις εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες», ανέφεραν ενώπιον του δικαστή οι εισαγγελείς. «Παρά την άριστη μόρφωση, την οικονομική ευχέρεια της οικογένειάς του και τα προνόμια που απολάμβανε στη ζωή, ο εναγόμενος επέλεξε να επιδείξει εγκληματική συμπεριφορά πολλές φορές μέσα σε περίοδο τριών ετών», τόνισαν.

    Να σημειωθεί ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν ο πρώτος εναγόμενος στις ΗΠΑ που δικάστηκε (στις 6 Ιανουαρίου) για την εμπλοκή του στο διεθνές δίκτυο insider trading, το οποίο αποκόμισε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τη διακίνηση απόρρητων πληροφοριών για φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο τον προσπορισμό παράνομου οφέλους.

    Το «παζάρι» του Μπράιαν Κοέν

    Στις 7 Ιανουαρίου, ο Μπράιαν Κοέν, τραπεζίτης της Goldman Sachs, στον οποίο είχαν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες για insider trading, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης.

    Στις 9 Ιουνίου, ο ίδιος και ο συνήγορός του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή για να ακούσουν την ποινή.

    Την ίδια ημέρα, αποφασίστηκε και ότι η ποινή για τον Τηλέμαχο Λαβίδα θα ανακοινωθεί με video/teleconference σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 11:00 πμ, ώρα Νέας Υόρκης. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λαβίδα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά για δεκαπέντε λεπτά πριν αρχίσει η διαδικασία.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κοέν ζήτησε από το δικαστήριο να μην μπει ο πελάτης του στη φυλακή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς υποφέρει από άσθμα. Πρότεινε 8 μήνες κατ’ οίκον κράτησης. Ανέφερε ότι ένα άτομο όπως ο Κοέν, που δεν είναι Αμερικανός πολίτης, δεν έχει την ευκαιρία να πάει σε ομοσπονδιακό στρατόπεδο κράτησης όπου οι είναι καλύτερες οι συνθήκες. Θα πρέπει να πάει σε «πραγματική φυλακή».

    Πρότεινε ακόμη 2000 ώρες υπηρεσίας κοινωφελούς εργασίας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε πως ο πελάτης του δεν είναι κίνδυνος για την κοινωνία.

    Ο βοηθός εισαγγελέας διαφώνησε, λέγοντας: «Χρησιμοποίησαν εργαλεία που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών για το insider trading – μη καταχωρημένα τηλέφωνα, μεγάλα ποσά μετρητών. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο έγκλημα οικονομικό έγκλημα».

    Τόνισε επίσης ότι τόσο ο Κοέν όσο και ο Ντεμάν-Ντεμπί, ο Ελβετός trader που ήταν και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, συνέχισαν μέχρι και το 2017. Ο Κοέν πήρε κι άλλο μη καταχωρημένο τηλέφωνο.

    Εκεί ο συνήγορος υπεράσπισης του Κοέν είπε ότι τα κινητά τα αγόραζε ο Ντεμάν και ότι δεν είναι υπόθεση ναρκωτικών. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε δύο άλλες υποθέσεις insider trading που είχαν εκδικαστεί από άλλους δικαστές. Επίσης, ο Κοέν υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ ακούσει το όνομα του Νίκα μέχρι που είδε το κατηγορητήριο και ότι σταμάτησε από μόνος του.

    Τα επιχειρήματά τους φάνηκαν να πέφτουν στο κενό. Η απάντηση του δικαστή ήταν πως ο κ. Κοέν καταχράστηκε μια θέση εμπιστοσύνης στην επενδυτική τράπεζα για την οποία εργαζόταν. Η οδηγία για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, μετά και την ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο, ήταν 30 με 37 μήνες στη φυλακή. Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις προτάσεις: «Δεν υπάρχει ανάγκη αποτροπής. Καταδικάζεστε στον χρόνο που έχετε εκτίσει και σε έναν χρόνο υπό επιτήρηση, σε κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική παρακολούθηση, για την οποία θα πληρώσετε… Θα κάνετε 1500 κοινωφελούς εργασίας με τους πλέον στερημένους».

     



    ΣΧΟΛΙΑ