• Business

    Omega: Η απάτη με το ρολόι «Frankestein» και η τιμή-ρεκόρ στα 3 εκατ. δολάρια

    Moonswatch


    Σε μία περίεργη περιπέτεια έχει μπλέξει η Omega, η εταιρεία πολυτελών ρολογιών, μέρος του ομίλου Swatch. H ελβετική ωρολογοποιία δηλώνει θύμα πλεκτάνης, καθώς κατέβαλλε το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων για να κερδίσει σε μια δημοπρασία ένα σπάνιο vintage ρολόι Omega Speedmaster, το οποίο όμως αποδείχθηκε πλαστό.

    Τώρα η Omega  ζητάει από τους Ελβετούς εισαγγελείς ποινική δίωξη, χωρίς το δικαστήριο να τους έχει δώσει ακόμα απάντηση για το αν θα προχωρήσει σε ποινική έρευνα.

    Μια πλεκτάνη εκ των έσω

    Με τα ελβετικά μέσα να κάνουν λόγο για πολλά αναπάντητα ερωτήματα και για μία υπόθεση με πολλά κενά, η Omega έχει ήδη κατηγορήσει τρεις υπαλλήλους της ότι έστησαν μια πλεκτάνη εις βάρος της.

    Ειδικότερα, σε μια δημοπρασία, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2021 από τον οίκο δημοπρασιών Philips, παρουσιάστηκε ένα ρολόι Omega Speedmaster με δείκτες Broad Arrow, του 1957.

    Η Omega διεκδίκησε το ρολόι, μια συνήθης πρακτική για τις ελβετικές ωρολογοποιίες, που αγοράζουν κάποια vintage κομμάτια τους κυρίως για συλλεκτικούς λόγους, και το αγόρασε στη τιμή ρεκόρ των 3 εκατ. δολαρίων.

    Πλέον όμως ισχυρίζεται ότι το ρολόι αυτό είναι πλαστό, ένα ρολόι «Frankestein» όπως το χαρακτηρίζει και αναζητάει τον υπαίτιο.

    H Οmega, που ανήκει στον όμιλο Swatch Group κατέθεσε ποινική καταγγελία στους Ελβετούς εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι πρώην υπάλληλοί της συνωμότησαν για την μεγάλη απάτη, η οποία είχε θύμα μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές ωρολογοποιίες.

    Σύμφωνα με την εκδοχή της εταιρείας,  ένας πρώην υπάλληλος του μουσείου Omega και ένας εργαζόμενος στο τμήμα κληρονομιάς του brand συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ρολόι, για το οποίο ισχυρίστηκαν σε μεσάζοντες ότι πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικό ρολόι, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν την αξία του κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

    Το ρολόι «Frankestein»

    Όσοι παρευρέθηκαν στην δημοπρασία της Γενεύης, αντίκρισαν ένα εντυπωσιακό Speedmaster Omega, με αυθεντικά vintage εξαρτήματα. Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την καταγγελία είναι τελείως διαφορετική.

    Το ρολόι αποτελούσε μία υψηλού επιπέδου πλαστογράφηση με συναρμολόγηση εξαρτημάτων από διάφορα άλλα μοντέλα του ελβετικού brand και κατασκευή νέων εξαρτημάτων, την οποία φέρεται να έφτιαξαν κάποιοι υπάλληλοι της εταιρείας.

    Η είδηση για το πλαστό vintage ρολόι προκάλεσε σοκ στην ελβετική κοινότητα των πολυτελών ρολογιών και των δημοπρασιών.

    Δημοσιεύματα είχαν αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητα του ρολογιού και η ελβετική εφημερίδα NZZ δημοσίευσε μια ιστορία τον Ιούνιο, στην οποία ισχυριζόταν ότι οι πρώην υπάλληλοι της Omega είχαν συνεργαστεί και με άλλους στην Ελβετία για την κατασκευή του ρολογιού πριν αυτό παραδοθεί στον οίκο δημοπρασιών Phillips.

    «Η Phillips συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές. Αναμένουμε να επικοινωνήσει μαζί μας η εισαγγελία και είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε όλα τα στοιχεία μας που σχετίζονται με αυτή τη συναλλαγή μόλις συμβεί αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα του ανθρώπου, που έφερε το ρολόι στην δημοπρασία.

    Η ιστορία έχει προκαλέσει αναταραχή και την Omega, τη τρίτη μεγαλύτερη ελβετική ωρολογοποιία, γνωστή, κυρίως, για τα μοντέλα Speedmaster και Seamaster και  πωλήσεις περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων φράγκων πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης:

    Swatch: Σημαντικά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο – Εκτίναξη της μετοχής

    Omega: Αυξάνει 8% τις τιμές και προβληματίζει τη Morgan Stanley

    Κριστιάνο Ρονάλντο: Επενδύει στην αγορά πολυτελών ρολογιών – Aπέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα Chrono24



    ΣΧΟΛΙΑ