• Business

    Οδηγός: Οι τράπεζες δίνουν την τελευταία ευκαιρία για μεγάλο κούρεμα δανείων


    Δύο μήνες περιθώριο έχουν οι δανειολήπτες με οφειλές που αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες, οι οποίες περιλαμβάνουν και ένα γενναίο “κούρεμα” οφειλών.

    Οι “προσφορές” αυτές των τραπεζών δεν είναι κάτι το καινούργιο, καθώς εδώ και μήνες τα πιστωτικά ιδρύματα… κυνηγούν τους οφειλέτες για να τους ενημερώσουν με επιστολές για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορούν να τους παράσχουν, με “κούρεμα” οφειλής που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπερνά και το 90%. Κι όμως, πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των τραπεζών – εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτών που προχώρησαν σε ρύθμιση είναι μικρότερο από το 5%.

    Οι υπόλοιποι θα έχουν τώρα μία τελευταία ευκαιρία να… διορθώσουν το λάθος τους, με τις τράπεζες να στέλνουν νέες επιστολές και να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αν δεν ανταποκριθούν και αυτή τη φορά, τότε θα κινδυνεύσουν να πέσουν στα… νύχια των funds, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αγοράζουν πακέτα “κόκκινων” δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, και θα συνεχίσουν να το πράττουν τους επόμενους μήνες, με τις τράπεζες να “ξεφορτώνονται” μετά χαράς τα συγκεκριμένα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους.

    Τι σημαίνει για τον δανειολήπτη η μεταβίβαση του δανείου του από την τράπεζα σε ένα fund; Σημαίνει ότι πλέον ο δανειολήπτης δε χρωστάει στην τράπεζα, αλλά σε ένα “αρπακτικό” με εξειδίκευση στο να εξασφαλίζει την είσπραξη οφειλών, με το οποίο θα πρέπει να διαπραγματευτεί για το πώς θα αποπληρώσει το χρέος του. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το fund αυτό θα είναι διατεθειμένο να προσφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής, έστω κι αν έχει αγοράσει το “πακέτο” των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή έναντι της ονομαστικής αξίας των οφειλών.

    Επομένως, είναι προφανώς πιο συμφέρον για τους οφειλέτες να αποδεχθούν τις προσφορές των τραπεζών, προκειμένου να μην μπλέξουν με τα… “κοράκια”, και να εκμεταλλευθούν μία πραγματικά σπάνια ευκαιρία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς το “κούρεμα” δανείου είναι μία πρακτική που δεν είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη, και υλοποιείται στη χώρα μας λόγω των εκτάκτων συνθηκών που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ύφεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συμβολαιογραφικός Σύλλογος: Συνεχίζονται την Πέμπτη οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η βεντάλια: 120 δόσεις και σε επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποιος χρηματιστής έκανε αγωγή σε τραπεζίτη και γιατί



    ΣΧΟΛΙΑ