• Business

    Ο Πόλυς Χατζηιωάννου κερδίζει τις μάχες – θα κερδίσει όμως και τον πόλεμο;

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Εντυπωσιακές περικοπές στα λειτουργικά της έξοδα κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Safe Bulkers (Πόλυς Χατζηιωάννου), όπως δείχνουν τα οικονομικά της αποτελέσματα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιοριστούν οι ζημίες της εταιρείας, ούτε και για να εμπνεύσουν αισιοδοξία στους αναλυτές για μία σύντομη επιστροφή της στην κερδοφορία.

    Για το α’ τρίμηνο 2016, η Safe Bulkers ανακοίνωσε καθαρές ζημίες της τάξεως των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015, όταν είχε εμφανίσει ζημίες 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι προσαρμοσμένες απώλειες ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,21 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για απώλειες 0,18 δολαρίων ανά μετοχή.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Λουκάς Μπαρμπαρής, σε conference call με αναλυτές επέστησε την προσοχή στις εντυπωσιακές περικοπές των λειτουργικών εξόδων για τα πλοία της εταιρείας, που κατρακύλησαν στα 3.221 ευρώ ημερησίως, χαμηλότερα από τα 3.591 ευρώ ημερησίως που ήταν στο 4ο τρίμηνο του 2015 και πολύ χαμηλότερα (κοντά στο 25%) από τα 4.296 ευρώ ημερησίως που ήταν στο 1ο τρίμηνο του 2015.

    Από την πλευρά του, ο Πόλυς Χατζηιωάννου επεσήμανε πως οι περικοπές αυτές επετεύχθησαν επειδή η Safe Bulkers πληρώνει στην ώρα της τους προμηθευτές, γεγονός που της δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ μαζί τους, και σημείωσε πως υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω περικοπές.

    «Θα ήταν ανούσιο να το κάνουμε για ένα τρίμηνο και μετά να αρχίσουμε να αυξάνουμε [τα λειτουργικά έξοδα] και να καταλήξουμε εκεί που ήμασταν πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αναλαμβάνουμε ισχυρές δράσεις για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα λειτουργικά έξοδα θα είναι βιώσιμα για μία μεγάλη χρονική περίοδο».

    Και πράγματι, οι αναλυτές αναγνώρισαν πως οι περικοπές της Safe Bulkers είναι «εντυπωσιακές» – όμως αρκούν αυτές; «Όχι», λέει ο Jonathan Chappell, αναλυτής της Evercore ISI, που προβλέπει ότι η εταιρεία δεν θα επανέλθει στην κερδοφορία στο εγγύς μέλλον και διατηρεί τη σύσταση sell για τις μετοχές της, επικαλούμενος τις γενικότερες δυσκολίες στον κλάδο των bulkers, που προκαλούν προβλήματα σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

    Η Safe Bulkers, εκτίμησε σε σημείωμά του προς τους πελάτες, «συνεχίζει να επικεντρώνεται σε αυτά που μπορεί να ελέγξει, στη δομή των εξόδων της και στο βραχυπρόθεσμο προφίλ ρευστότητάς της, και κερδίζει αυτές τις μάχες με κόστη χαμηλότερα από κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου και συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις πιστωτικών διευκολύνσεων που ωθούν την αποπληρωμή του χρέους προς το μέλλον».

    «Ωστόσο, ο πόλεμος στο dry bulk μαίνεται και συνεχίζει να πλήττει την εμπροσθοφυλακή», επισημαίνει ο Chappell.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ellines-efoplistes-palevoun-ta-provlimata-ke-perissoteri-vgenoun-nikites/50647



    ΣΧΟΛΙΑ