• Business

    Ο ΟΤΕ πουλά την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και αποκτά το 100% της κινητής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Τσαμάζ Όμιλος ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Ακόμα ένα βήμα χρειάζεται να κάνει ο ΟΤΕ προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης του 54% της Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Romania, όπως προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρσι το Νοέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες τη έγκρισή της για τη πώληση της TKR υπό τον όρο ότι η ΤΚR προηγουμένως θα πουλήσει το 30% που κατέχει στην Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM).

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συναλλαγή, όπως κοινοποιήθηκε αρχικά, εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού στην αγορά κινητής στη Ρουμανία, καθώς η Orange θα αποκτούσε το 30% της TRMC (μέσω της ΤΚR) δηλαδή μερίδιο σε έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές της σε αυτήν την αγορά.

    Στην TRMC ο ΟΤΕ κατέχει το υπόλοιπο 70% και όπως ανακοινώθηκε χθες  προτίθεται να αποκτήσει από την TKR, το 30%.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, έχει  χαρακτηρίσει τη συμφωνία πώλησης της Telekom Romania  «στρατηγική απόφαση» στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου.

    Η πώληση του 54% της TKR στην Orange Romania αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών, αφού εκπληρωθεί ο όρος που έθεσε η ΕΕ και πληρωθούν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.

    Το καθαρό ποσό που θα λάβει ο ΟΤΕ από την εν λόγω συναλλαγή, μετά το κόστος απόκτησης του 30% της TKRM, τα έξοδα συναλλαγής και τις απαιτούμενες προσαρμογές, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ στις 9 Νοεμβρίου 2020 το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania είναι 497 εκατ. ευρώ και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό, με βάση το ποσοστό συμμετοχής του, ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.

    Στα αποτελέσματα του ΟΤΕ το 2020 οι λειτουργικές δραστηριότητες της TKR ταξινομήθηκαν ως «περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» και αντιμετωπίστηκαν ως διακοπείσες δραστηριότητες.

    Οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας αποτυπώθηκαν χωριστά για πρώτη φορά το Δ’ τρίμηνο του 2020. Το 2020 τα έσοδα του ΟΤΕ από την TKRM ήταν 350,4 εκατ. σε σύνολο 3.258,9 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 24,5 εκατ. σε σύνολο 1.223,6 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την πώληση της Telekom Romania – Ο ΟΤΕ αγοράζει το 30% της TKRM
    Cosmote TV και Nova μοιράζουν την πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League
    ΟΤΕ: Πόσο αποτιμάται η αξία των ακινήτων του, τι κάνει για την αξιοποίησή τους 



    ΣΧΟΛΙΑ