• Business

    ΟΤΕ: Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά/μετοχή μέσα στο 2021 – Περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα

    ΟΤΕ: Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά/μετοχή μέσα στο 2021 - Περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα

    Μιχάλης Τσαμάζ


    Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά ανά μετοχή θα διανείμει ο ΟΤΕ μέσα στο 2021 από την πώληση της Telekom Romania Communications S.A. (“TKR”).

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα διανείμει συνολικά στους μετόχους του 174 εκατ. ευρώ με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αναλογία θα είναι 65% για το έκτακτο μέρισμα (και 35% προς ίδιες μετοχές), δηλαδή θα δοθούν για το έκτακτο μέρισμα 113 εκατ. ευρώ ή το ποσό των 25 λεπτών ανά μετοχή.

    Χθες, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πώλησης στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατείχε ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A. (“TKR”) με  τελικό τίμημα στα €295,6 εκατ.

    Η στρατηγική απόφαση του ομίλου για αποχώρηση από την αγορά σταθερής τηλεφωνίας της Ρουμανίας ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, επιταχύνοντας την ανάπτυξή του στο 5G και την επέκταση της οπτικής ίνας.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Η πώληση της Telekom Romania Fixed είναι μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του και την αξία για τους μετόχους. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την Telekom Romania Fixed και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ρουμανικής αγοράς, προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας”.

    Telekom Romania Mobile: Στόχος  η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών

    “Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Στόχος της εταιρείας είναι η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών μέσω μιας ανανεωμένης προσέγγισης της αγοράς. Πρόκειται λοιπόν για μια επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για όλα τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα και να ευχηθώ μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει ολοκληρώσει την εξαγορά του ποσοστού 30% της Telekom Romania Mobile έναντι ποσού 58,9 εκατ. ευρώ και πλέον ελέγχει σχεδόν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η απόκτηση του μεριδίου αυτού αποτελούσε προϋπόθεση για την κανονιστική έγκριση της πώλησης του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR. Κι αυτό γιατί στις 28 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει αυτόν τον όρο, για να εγκρίνει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ και της Orange Romania για την πώληση του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο) στην Telekom Romania.

    Η έγκριση έθετε ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, αφού η Orange δραστηριοποιείται ήδη στην κινητή στην περιοχή και δεν μπορούσε να συμμετέχει σε δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Πλέον μοναδικός μέτοχος την Telekom Romania Mobile είναι ο ΟΤΕ και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείεται να εξετάσει ενδεχόμενη πώλησή του.

    ΟΤΕ: Υψηλό μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών για το 2021

    Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού το 2022, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

    Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ έχει προβλέψει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (χωρίς το έκτακτο μέρισμα από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Από τα 480 εκατ. ευρώ περίπου τα 167 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως την 28η Ιανουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών (σ.σ. μέχρι την 3η Αυγούστου είχε ξοδέψει 84,1 εκατ. ευρώ αγοράζοντας 5.889.546 ίδιες μετοχές), ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους μετόχους ως μέρισμα (0,68 ευρώ ανά μετοχή).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ