• Business

    Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος, οι κρουαζιέρες πολυτελείας και ένας δικαστικός αγώνας 20 ετών

    • Bloomberg
    Manfredi Lefebvre d'Ovidio

    Manfredi Lefebvre d’Ovidio


    Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στις κρουαζιέρες πολυτελείας, μια αμφισβητούμενη οικογενειακή κληρονομιά και ένας μεγιστάνας από το Μονακό που αγωνίζεται για να προστατεύσει την περιουσία του.

    Ακούγεται σαν υπόθεση σειράς συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία διαμάχη που διαδραματίζεται για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αφορά δύο Ιταλούς αδελφούς, τον δισεκατομμυριούχο Manfredi Lefebvre d’Ovidio και τον αδελφό του Francesco, καθηγητή ιστορίας, που βρίσκονται στα δικαστήρια διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επιχείρησης που ίδρυσε ο πατέρας τους.

    Ο Francesco, καθηγητής πανεπιστημίου, ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του 52% μιας οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Αυτή η εταιρεία ήταν ιδιοκτήτρια της Silversea Cruises, η οποία υπό την ηγεσία του Manfredi αναδείχθηκε σε κορυφαίο brand στις υπερπολυτελείς κρουαζιέρες. Η Royal Caribbean Cruises αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών το 2018, αποτιμώντας το σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Μετά από χρόνια δικαστικών ακροάσεων και αποφάσεων, η υπόθεση μπορεί τελικά να πλησιάζει προς το τέλος της. Η έφεση θα εκδικαστεί στη Μπολόνια, και σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία η απόφαση θα είναι η τελική.

    Μια απόφαση υπέρ του Francesco μπορεί να απειλήσει όχι μόνο την περιουσία του Manfredi, αλλά και μια επενδυτική στρατηγική με βάση την οποία ο ίδιος αντλεί κεφάλαια από πολλές επιχειρήσεις.

    Από την πώληση της Silversea και έπειτα, ο Manfredi ανέλαβε τον ταξιδιωτικό όμιλο Abercrombie & Kent με τον ιδρυτή του, στήριξε επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας κρυπτογράφησης λογισμικού και χρηματοδότησε εταιρείες που ελέγχονται από τον αμφιλεγόμενο Γερμανό επιχειρηματία Lars Windhorst. Τον περασμένο μήνα, η A&K αγόρασε δύο πλοία που πουλήθηκαν λόγω της κατάρρευσης της Crystal Cruises.

    Τα αδέρφια αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την ιστορία, όπως και η νομική ομάδα του Francesco. Οι δικηγόροι του Manfredi λένε ότι η υπόθεση είναι «αβάσιμη».

    Τα αδέλφια από τη Ρώμη

    Τα αδέρφια μεγάλωσαν στη Ρώμη, αλλά ενώ ο Francesco, γεννημένος το 1951, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα για να γίνει καθηγητής διεθνούς ιστορίας, ο Manfredi, δύο χρόνια νεότερος του, παράτησε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί με τον πατέρα τους Antonio, ο οποίος πέθανε το 2011, στις αναπτυσσόμενες οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

    Η διαμάχη μεταξύ των αδελφών ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν, σύμφωνα με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε δικαστικά έγγραφα, ο Antonio αποφάσισε να τοποθετήσει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο γιων του σε ένα οικογενειακό καταπίστευμα.

    Τα αδέρφια διαφωνούσαν, αλλά το 2001 κατέληξαν σε συμβιβασμό: ο Francesco θα έπαιρνε ακίνητα στη Ρώμη και μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει ορισμένα ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο Manfredi θα κρατούσε την επιχείρηση κρουαζιέρας — με ένα μερίδιο να ανήκει στην αδελφή τους Elvira.

    Επτά χρόνια αργότερα, ωστόσο, ο Francesco προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της υπόλοιπης οικογένειας υποστηρίζοντας ότι η παράδοση των μετοχών της εταιρείας χαρτοφυλακίου δεν έγινε όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Manfredi ισχυρίζεται ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε όπως είχε οριστεί.

    Ο Francesco απέτυχε στο παρελθόν να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της Silversea στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά η κύρια προσπάθεια έγινε μέσω ιταλικών δικαστηρίων. Διεκδικεί το ήμισυ των μετοχών της Silversea ή αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 52% της αξίας της εταιρείας, που υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (803 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

    Η γαλλική οικογένεια

    Οι Lefebvres έχουν μεγάλη ιστορία, καθώς προέρχονται από μία γαλλική οικογένεια που εγκαταστάθηκε στη Νάπολη την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο πρόγονός τους Charles Lefebvre έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες και τραπεζίτες στη Νότια Ιταλία, συνεργαζόμενος με τους Rothschild. Εντάχθηκε μάλιστα στις τάξεις των τοπικών ευγενών πριν από την ένωση της χώρας το 1860.

    Η περιουσία της οικογένειας συρρικνώθηκε τα χρόνια πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι που ο Antonio, δικηγόρος που ειδικεύονταν στο ναυτικό δίκαιο, ίδρυσε μια ναυτιλιακή εταιρεία που βοηθούσε τους Ευρωπαίους μετανάστες να μετακομίσουν στην Αυστραλία. Σταδιακά, η εταιρεία επικεντρωθεί στη βιομηχανία κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα την ίδρυση της Silversea, τη δεκαετία του 1990.

    Η πώληση της το 2018 και η μεταβίβαση του υπόλοιπου μεριδίου στη Royal Caribbean το 2020, μετέτρεψαν τον Manfredi Lefebvre σε δισεκατομμυριούχο, με πακτωλό χρημάτων έτοιμα για επενδύσεις μέσω της οικογενειακής εταιρείας Heritage Group.

    Ο όμιλος Heritage

    Η Heritage, υπό την προεδρία του Manfredi, απέκτησε το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο Abercrombie & Kent, το οποίο ειδικεύεται σε πολυτελείς διακοπές, όπως ταξίδια με σαφάρι αξίας 20.000 δολαρίων. Συμμετέχει επίσης σε μια νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, blank cheque, με στόχο την εξαγορά εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έναν πρώην τραπεζίτη της Barclays και διευθύνοντα σύμβουλο της Telecom Italia.

    Ορισμένες από τις επενδύσεις αντιμετώπισαν προβλήματα: η Arqit Quantum Inc., η βρετανική εταιρεία κρυπτογράφησης που εξαγόρασε η Heritage μέσω μίας εταιρείας SPAC που ίδρυσε με τη Centricus Asset Management, σημείωσε πτώση άνω του 80% από το υψηλό που κατέγραψε τον Νοέμβριο.

    Επίσης, η Heritage μήνυσε τον Windhorst σε δικαστήριο του Λονδίνου πέρυσι, καθώς ο Γερμανός επιχειρηματίας απέτυχε να πληρώσει τις υποχρεώσεις για συναλλαγές που συνδέονται με τις μετοχές των εταιρειών του, ακόμη και αφού είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

    «Εντελώς αβάσιμο»

    Ο δικαστικός αγώνας των δύο αδελφών στην Ιταλία έχει περάσει από πολλά στάδια την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει εισέλθει στην τελική ευθεία αφού το Ανώτατο Δικαστήριο βρήκε κάποια ζητήματα σε μια απόφαση υπέρ του Manfredi το 2018.

    Η προκαταρκτική ακρόαση για τη νέα δίκη πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου και αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

    «Το Εφετείο θα πρέπει να απορρίψει τα αιτήματα του Francesco επειδή ο Manfredi συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους της συμφωνίας με τον αδελφό του», σύμφωνα με τους Ιταλούς δικηγόρους του Manfredi, Giovanni Frau, Elena Lucertini και Francesca Poiatti της δικηγορικής εταιρείας Frau Ruffino Verna. «Το αίτημα για μεταβίβαση μετοχών και περιουσιακών στοιχείων κατά νομικών προσώπων, που δεν αποτελούν μέρος της εν εξελίξει δίκης, και το αίτημα για αποζημίωση είναι εντελώς αβάσιμα».

    Στο μεταξύ, ο Francesco μήνυσε επίσης την Royal Caribbean στο Μαϊάμι τον Μάιο, καθώς επιδιώκει να πάρει πίσω τις μετοχές της Silversea. Κατηγορεί την εταιρεία κρουαζιέρας για «αδικαιολόγητο πλουτισμό, συνέργεια και συνενοχή». Ισχυρίζεται ότι η πώληση του 2018, που συμφωνήθηκε λίγο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εμπόδισε την ικανότητά του να ανακτήσει τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία της Silversea.

    Τον Ιούνιο, η Royal Caribbean ζήτησε από τον δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η μήνυση είναι «μια προσπάθεια παράκαμψης του ιταλικού νομικού συστήματος». Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οικογένεια Benetton: Πόσο κερδοφόρo είναι το νέο deal με την Dufry

    Τι συμβαίνει με τα πολυτελή ρολόγια; Εντείνονται οι ελλείψεις σε Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe



    ΣΧΟΛΙΑ