• Business

    Τι συμβαίνει με τα πολυτελή ρολόγια; Εντείνονται οι ελλείψεις σε Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe

    • Bloomberg


    Ξεχάστε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας. Για την κορυφαία εταιρεία πώλησης Rolex του Ηνωμένου Βασιλείου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολυτελών ρολογιών.

    Η ζήτηση για τα περισσότερα ρολόγια Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την προσφορά, αλλά τώρα το πρόβλημα εξαπλώνεται και σε άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των Zenith, Omega και IWC, δήλωσε ο Brian Duffy, διευθύνων σύμβουλος της Watches of Switzerland Group Plc.

    «Πολλά από αυτά που πουλάμε δεν μπορούμε να τα βρούμε εξαρχής», είπε ο Duffy σε μια συνέντευξη. «Ολόκληρος ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά».

    Τα τρία τέταρτα των πωλήσεων της εταιρείας λιανικής, ανά αξία, πραγματοποιούνται μέσω των πελατών που μπαίνουν σε λίστες αναμονής, επειδή τα ρολόγια που θέλουν δεν υπάρχουν σε απόθεμα. Η Watches of Switzerland εξακολουθεί να προσθέτει περισσότερους ανθρώπους στις λίστες αναμονής σε σχέση με αυτούς που σβήνει από αυτές, παρά τους φόβους για την οικονομική επιβράδυνση, είπε ο Duffy.

    «Ακόμα κι αν υπάρχει αντίκτυπος στη ζήτηση, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τον αισθανθούμε», εξήγησε.

    Η Watches of Switzerland είναι η κορυφαία εταιρεία λιανικής της Rolex στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ των μεγαλύτερων στις ΗΠΑ, με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 9%. Ο Duffy είπε ότι τα καταστήματά του αγωνίζονται να διατηρήσουν σε απόθεμα τους χρονογράφους της Zenith, τα pilot ρολόγια IWC και τα μοντέλα James Bond Seamaster και Speedmaster της Omega.

    Η στρατηγική της Watches of Switzerland είναι να αυξήσει την παρουσία της στο λιανικό εμπόριο για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή κατά την προμήθεια της από ελβετικές ωρολογοποιίες. Αύξησε τις πωλήσεις στο κατάστημα και στο διαδίκτυο κατά 48% στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα 428 εκατομμύρια στερλίνες (512 εκατομμύρια δολάρια) το οικονομικό έτος 2022.

    Οι τιμές των ρολογιών έχουν ήδη αυξηθεί κατά μέσο όρο από 4% έως 5% φέτος και ο Duffy επισήμανε ότι δεν αναμένει από τα μεγάλα εμπορικά σήματα να προχωρήσουν σε άλλη σημαντική αύξηση το 2022.

    Οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές που παρέμεναν στα σπίτια τους και είχαν επιπλέον μετρητά, έσπευσαν να αγοράσουν Rolex και άλλα πολυτελή ρολόγια, εκτινάσσοντας τις τιμές για αρκετά μεταχειρισμένα μοντέλα στα ύψη.

    Τώρα, οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα πιο περιζήτητα ρολόγια Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe έχουν αρχίσει να μειώνονται καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν.

    Διπλασιασμός κερδών

    Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη κέρδη προ φόρων 126 εκατομμυρίων στερλίνων για τους 12 μήνες που έληξαν την 1η Μαΐου, σχεδόν διπλάσια από τα κέρδη της το προηγούμενο έτος.

    Η απόδοση ρεκόρ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 36%. Οποιαδήποτε αναταραχή από την πανδημία είναι πλέον «σε μεγάλο βαθμό πίσω μας», είπε η εταιρεία.

    Παράλληλα, επανέλαβε την πρόβλεψη της για έσοδα από 1,45 δισ. στερλίνες έως 1,5 δισ. στερλίνες για το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και τις προοπτικές της για την κερδοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ