• Business

    Οικογένεια Benetton: Πόσο κερδοφόρo είναι το νέο deal με την Dufry

    • Bloomberg

    Luciano Benetton, o ιδρυτής της εταιρείας


    Οι δισεκατομμυριούχοι με τη διάσημη ομώνυμη μάρκα ρούχων, Benetton, ήρθαν σε συμφωνία με την ελβετική εταιρεία Dufry για αγορά του μεριδίου της Autogrill, που κατέχει η οικογένεια.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι για κάθε μετοχή που θα πουλάνε οι Benetton, θα αγοράζουν 0,158 νέες μετοχές της Dufry, δηλαδή θα αποκτήσουν το 25% της ελβετικής εταιρείας.

    Αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος όμιλος αφορολόγητων ειδών στον κόσμο, η Dufry, θα αποκτήσει το περίπου 50% της Autogrill, σε τιμή χαμηλότερη ανά μετοχή, από το κλείσιμό της στο χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή.

    Η ελβετική εταιρεία, στη συνέχεια, αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά και των υπόλοιπων μετοχών, με τους επενδυτές της Autogrill να λάβουν είτε νέα μετοχή της Dufry, είτε 6,33 ευρώ για κάθε μετοχή Autogrill, που έχουν στη κατοχή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ιταλική εταιρεία αποτιμάται στα 2,44 δισ. ευρώ.

    Το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ

    Από το deal θα προκύψουν 5.550 σημεία πώλησης σε περίπου 1.200 αεροδρόμια, με την Dufry να ισχυροποιεί τη θέση της στις ΗΠΑ. Παράλληλα θα επεκταθεί σε Ασία, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική.

    Παρά το γεγονός ότι τα αεροδρόμια περνάνε μία περίοδο χάους, λόγω των συνεχών ακυρώσεων πτήσεων, ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών φαίνεται πως ανακάμπτει από τη δύσκολη προηγούμενη διετία του κορονοϊού.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, οι Dufry και Autogrill «θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μετά την εξαγορά» σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Σύμφωνα με τον Conroy Gaynor, αναλυτή της BI Industry του Bloomberg, οι δύο εταιρείες είχαν κοινή βάση τα προηγούμενα χρόνια και πρακτικά αλληλοκαλύπτονταν. «Η συνεργασία τους μπορεί να αποφέρει κέρδη σε συνδυασμό με ευνοϊκότερα ενοίκια, αγορά και logistics», ανέφερε.

    Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί, που δεν βλέπουν πολλές ευκαιρίες στο νέο deal. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο μόνο για περιορισμένες δυνατότητες αύξησης τω κερδών, επικεντρώνοντας τις αμφιβολίες τους στη περιορισμένη λειτουργική ταμειακή ροή της Dufry.

    Το δεύτερο deal για Benetton

    Και δεν είναι η μόνη είδηση για την οικογένεια δισεκατομμυριούχων και ιδιαίτερα για τον Alessandro Benetton, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Edizione Holding SpA φέτος.

    Τον Απρίλιο, η οικογένεια Benetton συμφώνησε με την Blackstone να πουλήσει την εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Atlantia, σε αποτίμηση 19 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Mercedes-Benz: Μείωση 16% στις πωλήσεις έφεραν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας

    BC Partners: Deal ύψους 1 δισ. ευρώ – Εξαγοράζει τη Havea



    ΣΧΟΛΙΑ