• Business

    Morgan Stanley: Το QE δεν μπορεί πια να σώσει τις ελληνικές τράπεζες

    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 35%, καθώς η απόδοση του κλάδου είναι συνυφασμένη με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση, επισημαίνοντας πως περιμένει επιπλέον εναλλασσόμενες περιόδους αύξησης και μείωσης στους δείκτες του Χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρει, οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) έως το 2019 ενδέχεται να κινηθούν στο 5%-7% και αυτό αφήνει κάποια αξία, αλλά η ανάπτυξη γίνεται ακόμη με ήπιους τόνους και παραμένει neutral.

    H τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,78 ευρώ, από 2,49 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,98 ευρώ, από 0,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,41 ευρώ, από 0,34 ευρώ προηγουμένως, και για την Πειραιώς στα 0,28 ευρώ, από 0,26 ευρώ προηγουμένως.

    Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη TBV για το 2018 που εκτιμάται στο 0,25-0,4, μετά την άνοδο 35% τον τελευταίο μήνα. Αυτή η απόδοση κάνει εμφανές το τωρινό θετικό σκηνικό γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τα εμπόδια ενδέχεται να εμφανιστούν και πάλι στο επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη αξιολογήσεις.

    Όπως έγινε και το 2016, όταν οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις δημιούργησαν ένα «στρυφνό» πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, το 2017 μπορεί επίσης να αποδειχθεί παρόμοιο και να έχει δύο όψεις.

    Μακροπρόθεσμα, η Morgan Stanley κάνει λόγο για ποσοστό του δείκτη ROE της τάξεως του 5-7% μέχρι το 2019, γεγονός που θα επηρεάσει τα σχέδια μείωσης των NPLs. Έτσι εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου 10-25%, επισημαίνοντας την προτίμησή της για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων, της θέσης ποιότητας ενεργητικού και της τελικά υψηλότερης κερδοφορίας.

    Ωστόσο, η MS επισημαίνει πως το QE δεν θα αποτελέσει πλέον καταλύτη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την απόδοση των ομολόγων να βρίσκεται ήδη κάτω από 6% και με το νέο κόστος των ιδίων κεφαλαίων να μειώνεται στο 11%.

    Συγχρόνως, γίνεται λιγότερο bullish για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στο επόμενο διάστημα, καθώς οι καθυστερήσεις στην β’ αξιολόγηση είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία μέσω των δεικτών χρηματοδότησης / ρευστότητας και στην συμπεριφορά των δανειοληπτών στα “κόκκινα” δάνεια. Η Morgan Stanley, λοιπόν «ρίχνει» τις προσδοκίες για τα κέρδη του 2017, κατά 24%-53%.

    Δεδομένης της πρόσφατης προόδου στη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας, αναμένεται η συνάντηση του Eurogroup του Μαΐου να επισυνάψει τη συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης έτσι ώστε να ρυθμιστούν άμεσα οι υποχρεώσεις του Ιουλίου.

    Παρόλα αυτά, άγνωστο παραμένει το αν αυτό είναι αρκετό για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους και για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Επιπλέον, αν και η δημοσιονομική εικόνα φαίνεται αρκετά βελτιωμένη, η οικονομία δέχτηκε τα πυρά από την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Έτσι, παρ’ όλο που η εμπιστοσύνη φαίνεται να οδεύει προς ανάπτυξη, η τροχιά της ανάκαμψης ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη τη στιγμή που θα υπάρξουν κι άλλα εμπόδια αργότερα, εν όψει και των υπόλοιπων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει το αλαλούμ για το Ελληνικό: Δεν έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα – Υπάρχουν καθυστερήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 36χρονης μεσίτριας: «Ας μιλήσει ο γιατρός να ξέρω τι να πω στα παιδιά μου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της 36χρονης μεσίτριας: Βρέθηκε DNA της στο αυτοκίνητο του αγγειοχειρουργού

     



    ΣΧΟΛΙΑ