• newsletter

    Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε ότι το Brexit μπορεί να μην γίνει ποτέ!

    Theresa May, Angela Merkel


    Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά στην πράξη το Brexit. Άλλωστε, το να εγκαταλείψει μία χώρα την Ε.Ε. είναι τόσο δύσκολο, και οι επιπτώσεις τόσο επιζήμιες οικονομικά, που θα ήταν ευκολότερο για την κυβέρνηση της Theresa May να καθυστερήσει επ’ αόριστο τη διαδικασία εξόδου.

    Οι οικονομολόγοι της Μorgan StanleyJacob Nell και Melanie Baker απέστειλαν ένα εντυπωσιακό σημείωμα προς τους επενδυτές, στο οποίο επιχειρούν να εξηγήσουν πως τελικά η Μ. Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ και πως θα διαμορφωθούν στη μετά Brexit εποχή οι σχέσεις της με την Ευρώπη.

    Τα δύο στελέχη του διεθνούς οίκου δεν προχωρούν σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το Βrexit, αλλά τονίζουν δύο γεγονότα-κλειδιά:

    -Η Ε.Ε. δεν θα καταλήξει ποτέ σε συμφωνία που θα δίνει στη Βρετανία πρόσβαση στην ενιαία αγορά κάνοντας παράλληλα δεκτό το αίτημα για την “ελευθερία μετακινήσεων” που θα επιτρέπει μετανάστες από την Ε.Ε. να εισέρχονται στη χώρα. Στην πραγματικότητα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί θα αποτελέσει απειλεί για την ίδια, αφού και άλλες χώρες της ένωσης θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο.

    -Το Brexit θα προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην βρετανική οικονομία που θα μπορούσε να προκαλέσει την πολιτική αυτοκτονία οποιασδήποτε κυβέρνησης δρομολογήσει την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου.

    Τα στοιχεία για τη μετανάστευση στη Βρετανία

    brexit
    Μπορούμε να συνοψίσουμε το πρόβλημα σε 10 εύκολα σημεία:

    1. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει μια μικρή πλειοψηφία μόλις 12 έδρες.
    2. Η πρωθυπουργός Theresa Μay είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
    3. Η πλειοψηφία των βουλευτών είναι επίσης υπέρ του Remain. Από το σύνολο του Κοινοβουλίου, πάνω από το 70% των βουλευτών και πάνω από το 50% των Συντηρητικών υποστήριξαν την παραμονή στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
    4. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις γενικές εκλογές στη Βρετανία το 2020, δηλαδή αμέσως μετά από την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. -τουλάχιστον θεωρητικά.
    5. Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της Βρετανίας ζουν σε χώρες της Ε.Ε. και η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών θα καταψηφίσει την κυβέρνηση που απειλεί το status της Ε.Ε.
    6. Η περιορισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα βλάψει την οικονομία. Η προοπτική και μόνο αυτής της εξέλιξης αναμένεται να προκαλέσει ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
    7. Θέλουν πραγματικά οι Συντηρητικοί να πάνε στις εκλογές του 2020 υπερασπιζόμενοι μία πολιτική που θα βλάψει την οικονομία και θα αυξήσει την ανεργία;
    8. Η Ε.Ε. δεν θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο μία “ειδική συμφωνία” που να της δίνει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά αλλά με έλεγχο των βρετανικών συνόρων, αφού μία τέτοια πρακτική θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την ένωση.
    9. Η Ε.Ε. μπορεί να αποσύρει το τραπεζικό “διαβατήριο” της Βρετανίας που δίνει στις βρετανικές εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Μήπως οι Συντηρητικοί θέλουν να πάνε στο 2020 υπερασπιζόμενοι μία πολιτική που θα αποδεκατίσει το City, το οποίο (σύμφωνα με την Morgan Stanley) χρηματοδοτεί το 11% της συνολικής φορολογικής βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου;
    10. Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είναι αναστρέψιμη! Δεν το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι αυτό. Ωστόσο, η Βρετανία μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και στη συνέχεια να αποσύρει την αίτηση πριν από την υλοποίηση του Brexit, αν το επιθυμεί.

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση της May έχει αρκετά κίνητρα για να καθυστερήσει της διαπραγματεύσεις της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τους Συντηρητικούς να διαπραγματεύονται μία αποχώρηση, χωρίς στην πραγματικότητα να την υλοποιούν. Ειδικά αν σκεφτούν ότι το 2020 πλησιάζει.

    Η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο δίλημμα. Εκτός αν σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει διευρυμένη πλειοψηφία των Συντηρητικών έναντι των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών, οπότε το Brexit Θα μετατεθεί χρονικά για αργότερα, καθώς οι κρίσιμες εμπορικές διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται… επ ‘αόριστον.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/oristiko-athanati-petaxan-exo-ton-putin-apo-tous-olimpiakous-agones/62858

     



    ΣΧΟΛΙΑ