• Business

    Κατέρρευσε και η «Ευρώπη» του Φώτη Μπόμπολα

    O τέως διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ», Φώτης Μπόμπολας


    Η πτώχευση του «Πήγασου» οδήγησε σε «γρήγορο θάνατο» και τη θυγατρική του εταιρεία διανομής τύπου «Ευρώπη», η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε, η εταιρεία κάνει λόγο για επαπειλούμενη παύση πληρωμών και για αδυναμία συνέχισης της παραγωγικής της δραστηριότητας, επικαλούμενη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την κρίση στο χώρο του Τύπου.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη το πρακτορείο/εταιρεία διανομής «Αργος» να καθίσταται μονοπώλιο στη διανομή τύπου.

    Η άγρια κόντρα Μπόμπολα-Φιλιππόπουλου

    Την ίδια ώρα μια μεγάλη κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Φώτη Μπόμπολα και τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, με επίκεντρο την κατάρρευση του πρακτορείου διανομής Ευρώπη. Το αφεντικό του «Πήγασου» κατέθεσε αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων ζητώντας ως αποζημίωση το ποσό των 200.000 ευρώ για ηθική βλάβη που ισχυρίζεται ότι υπέστη.

    Ο λόγος για δημοσιεύματα του capital.gr που αφορούσαν στην εμπλοκή του στην υπόθεση της κατάρρευσης του πρακτορείου διανομής «ΕΥΡΩΠΗ» και των χρεών προς εκδοτικές επιχειρήσεις, στο οποίο η εταιρεία του υπήρξε μέτοχος και ο ίδιος μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

    Άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις υπογραμμίζουν πως ο ισχυρός άνδρας του Πήγασου που μέχρι πρότινος εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία» δεν λέει όλη την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι το πρακτορείο κατέρρευσε λόγω της αιφνιδιαστικής αποχώρησης των δύο μεγαλύτερων πελατών του: δηλ. των Αττικών Εκδόσεων και του «Πρώτου Θέματος».

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτοί οι δυο πελάτες μπορεί να συνεισέφεραν το 30% των ετήσιων πωλήσεων του πρακτορείου (50 εκατ. ευρώ σε σύνολο 150 εκατ. ευρώ), ωστόσο όπως λένε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατάρρευση. Από την άλλη πλευρά, πάντως, παραδέχονται πως ο χώρος του Τύπου περνάει τις δυσκολότερες μέρες του από το ξέσπασμα της κρίσης και σίγουρα η αποχώρηση δυο τέτοιων ομίλων αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα.

    Όσον αφορά στον ισχυρισμό του κ. Μπόμπολα περί κοινής και συντονισμένης απόφασης για καταγγελία των συμβάσεων από τις Αττικές Εκδόσεις και το Πρώτο Θέμα και ανάθεσης της διανομής των εντύπων τους στο πρακτορείο τύπου ΑΡΓΟΣ ΑΕ., που είχε ως αποτέλεσμα να αποτέλεσμα να προκληθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, η άμεση «αποχώρηση» του συνόλου των λοιπών εκδοτικών επιχειρήσεων από την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη.

    Τί αναφέρει η αίτηση πτώχευσης

    Όπως αναφέρεται στην αίτηση πτώχευση του πρακτορείου τύπου Ευρώπη, οι προσπάθειες, εξορθολογισμού του κόστους και περιορισμού των δαπανών, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τη διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προβεί σε καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων και πλέον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές οφειλές 13 εκατ. ευρώ. Επίσης, πολλοί από τους συνολικά 262 εργαζόμενους έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,18 εκατ. ευρώ.

    Οι οφειλές 16,6 εκατ. ευρώ

    Το πρακτορείο τύπου “Ευρώπη” οφείλει σε προμηθευτές από ανοιχτά υπόλοιπα και επιταγές μέχρι την 30η/6/2017 σημαντικά ποσά, που ανέρχονται σε περίπου 16,6 εκατ. ευρώ, άπαντα ληξιπρόθεσμα, για τα οποία, όπως αναφέρεται στην αίτηση, “ευρισκόμεθα σε αδυναμία να εξοφλήσουμε, δεχόμενοι καθημερινώς έντονες οχλήσεις”. Η εταιρεία σημειώνει χαρακτηριστικά πως “άπαντες οι ανωτέρω, και πολλοί ακόμη, αρνούνται να μας προμηθεύσουν πρώτες ύλες, αν δεν πληρώσουμε αμέσως, όπερ βεβαίως αδύνατον, λόγω των συνθηκών, καθιστώντας ούτω την κατάσταση ακόμη πιο μη διαχειρίσιμη”.

    Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, οι συνολικές οφειλές της “Ευρώπη Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΑΕ” προς τράπεζες και προμηθευτές ανέρχονταν στο ποσό των 29 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πάσης φύσεως πιστωτές ανέρχονταν σε περίπου 31 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πως με βάση τα στοιχεία της αίτησης, το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 11,4 εκατ. ευρώ.

    Καμία ελπίδα βελτίωσης

    Η εταιρεία αναφερόμενη στην πορεία των οικονομικών της μεγεθών τονίζει πως την τελευταία 5ετία καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 50% και εκτίναξη των ζημιών. Χαρακτηριστικά, ο κύκλος εργασιών το 2011 ανήλθε στα 64,1 εκατ. ευρώ, υποχώρησε στα 54 εκατ. ευρώ το 2010, ακολούθως στα 41 εκατ. ευρώ το 2013, αυξήθηκε πρόσκαιρα στα 44 εκατ. ευρώ το 2014, για να κατέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, το 2015 και ακόμη χαμηλότερα, στα 33,8 εκατ. ευρώ, το 2016.

    Η “Ευρώπη Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΑΕ” στην αίτηση πτώχευσης σημειώνει πως “δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης της καταστάσεως, αφού οι προμηθευτές μας και οι λοιποί συνεργάτες λόγω της αδυναμίας μας να εξυπηρετήσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας, αρνούνται κατηγορηματικά να παρέχουν προς εμάς υπηρεσίες απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία της εταιρείας μας, ως εκ τούτου έχει συρρικνωθεί δραματικά και πλέον έχει ματαιωθεί ο καταστατικός σκοπός της εταιρείας μας”.

    Η εταιρεία ζητά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης. Η συζήτηση της αίτησης ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Γιατί ο Σαββίδης μετακομίζει το «Ε» στο κτίριο του Μπόμπολα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπόμπολας εναντίον Φιλιππόπουλου: Τι σημαίνει η κόντρα των δύο εκδοτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Φιλιππόπουλος κατηγορεί τον Μπόμπολα για υπεξαίρεση 800.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ