• Business

    BlackRock Blog: Η ζήτηση του υψηλού κινδύνου μειώνεται


    Οι μετοχές δεν είναι η μόνη κατηγορία επενδύσεων που «αψηφούν τη βαρύτητα» αυτές τις ημέρες. Οι τελευταίοι 18 μήνες απέφεραν εξωπραγματικές αποδόσεις στις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης τα ομόλογα υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η οικονομία σε προχωρά σταθερά και οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σχετικά χαλαρές, οι επενδυτές υποστηρίζουν με διάφορα επιχειρήματα ότι αυτή η ευτυχισμένη κατάσταση θα συνεχιστεί:

    Momentum

    Το 2017 υπήρξε ένα έτος που κυριαρχείται από συναλλαγές momentum, όπως αυτές της υψηλής ρίσκου. Ο δείκτης υψηλών αποδόσεων της Barclays επέστρεψε περίπου το 17% το 2016. Ανάλογα με τον δείκτη που χρησιμοποιείτε, το 2017 μπορεί να καταγραφεί αύξηση από 6% έως 7%. Εν ολίγοις, οι επενδυτές έκαναν εξαιρετικά που ακολούθησαν αυτό τον τύπο συναλλαγών.

    Απόδοση σε έναν ήρεμο κόσμο

    Τα επίπεδα απόδοσης των ομολόγων υψηλών κινδύνων των Η.Π.Α. έχει υποχωρήσει καθώς τα spreads έχουν συμπιεστεί. Στο 5%, η υψηλή απόδοση δεν φαίνεται να προσφέρει ιδιαίτερα κέρδη, ειδικά όταν θεωρείτε ότι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι πιο κοντά στο 10%. Ακόμα, μια απόδοση 5% φαίνεται δελεαστική δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων σε άλλα ομόλογα.

    Χαμηλή μεταβλητότητα

    Όπως και με τις μετοχές, τα ομόλογα υψηλού κινδύνου διένυσαν μία ήρεμη χρονιά. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεταβλητότητα των 30 ημερών σε δύο δημοφιλή ETF υψηλού κινδύνου είναι κάτω από το 3%. Μακροπρόθεσμα μέτρα μεταβλητότητας συμπιέζονται επίσης. Αυτό είναι σημαντικό. Η χαμηλή αναμενόμενη ή εκ των προτέρων μεταβλητότητα μεταφράζεται ιστορικά σε αναμενόμενο υψηλό δείκτης Sharpe.

    Χαμηλές ταχύτητες

    Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι τα ομόλογα υψηλού κινδύνου είναι αναμφισβήτητα πολύ δαπανηρές επενδύσεις.

    Το περιθώριο κέρδους που λαμβάνουν σήμερα οι επενδυτές, δηλαδή η απόδοση πάνω από ένα Treasury συγκρίσιμης διάρκειας, είναι ασυνήθιστα μικρό. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μετακινούνται προς τα κάτω όταν η τιμή του ομολόγου αυξάνεται, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι τα ομόλογα γίνονται ακριβότερα. Πόσο; Από το 1994, η μέση διαφορά ήταν περίπου 515 μονάδες βάσης (ή 5,15 ποσοστιαίες μονάδες). Σήμερα η εξάπλωση είναι περίπου 350 bps. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από τρία χρόνια. Τα σημερινά επίπεδα αρχίζουν επίσης να πλησιάζουν τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν λίγο πριν από την οικονομική κρίση. Δείτε το συνοδευτικό διάγραμμα.

    chart-high-yield

    Αυξάνοντας το χρέος, μειώνεται η ποιότητα

    Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο χρέος. Από το 2010, το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 5,5%. Ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εξακολουθεί να είναι χαμηλό, το συνολικό εταιρικό χρέος βρίσκεται πλέον κοντά στην κορυφή του μετά τον πόλεμο. Τα υψηλότερα επιτόκια θα πιέζουν πολλούς εκδότες και θα αυξάνουν το μελλοντικό ποσοστό αθέτησης.

    Τέλος, όχι μόνο υπάρχει μεγαλύτερο εταιρικό χρέος, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό είναι χαμηλής ποιότητας. Η έκδοση CCC, η χαμηλότερη δόση του τμήματος υψηλού κινδύνου, αυξάνεται και πάλι ως ποσοστό επί του συνόλου. Αυτή η τάση γενικά προηγείται της διεύρυνσης των spreads και των επιστροφών, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του μίνι-sell off 2015-2016 στα ομόλογα υψηλού κινδύνου.

    Παρόλο που δεν βλέπω άλλη ύφεση ή αυξανόμενες αποδόσεις στον άμεσο ορίζοντα, τα στενά spreads, το μεγαλύτερο χρέος, η χαμηλότερη ποιότητα χρέους και οι λιγότερο ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες δεν είναι ένας ευοίωνος συνδυασμός. Προς το παρόν, θα ήθελα να περιορίσω τα ομόλογα υψηλού κινδύνου και να εξετάσω έναν συνδυασμό υψηλότερων ποιοτικών τίτλων που έχουν διογκωθεί με κάποια κρατικά ομόλογα για να μετριάσουν την αστάθεια.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  BlackRock Blog: Νέα δεδομένα για την κατάταξη κινδύνου BSRI των χωρών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ