• Business

    BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    τράπεζες


    Το σημερινό περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές. Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν βάση σε ορισμένους επενδυτικούς παράγοντες.

    Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από την έκθεσή τους και στους πέντε βασικούς επενδυτικούς παράγοντες για λόγους διαφοροποίησης, ωστόσο, οι αποδόσεις μπορούν να ενισχυθούν συγκλίνοντας ή προσαρμόζοντας τα επίπεδα έκθεσης ανάλογα με την εκάστοτε φάση του οικονομικού κύκλου.

    Οι κύριοι παράγοντες συμπεριφοράς των μετοχών -αξία, ποιότητα, momentum, όγκος και ελάχιστη μεταβλητότητα- είναι διαφορετικοί ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται ο οικονομικός κύκλος. Οι επενδυτές έχουν ιστορικά ανταμειφθεί από την έκθεσή τους στο momentum σε τέτοιες φάσεις, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

    GlobalEquityOutlookChartsMay2017_SineOfTheTimes_R4_BlogVersion_060117

    Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, στο επίκεντρο βρίσκεται το momentum. Παράλληλα και ο παράγοντας της αξίας, μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά τα προσεχή τρίμηνα σε ένα πλαίσιο σταθερής κυκλικής επέκτασης. Σε περιόδους σταθερής ανάπτυξης, οι τάσεις της αγοράς έχουν ιστορικά διατηρηθεί, ενώ η εμπιστοσύνη σε μετοχές υψηλής αξίας αυξάνεται.

    Το momentum και η αξία είχαν συσχετίζονταν κάπως αρνητικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως μαρτυρά η ανάλυση των δεδομένων του δείκτη MSCI. Ωστόσο, η σχέση δεν είναι στατική, με το τρέχον οικονομικό καθεστώς να υποστηρίζει και τους δύο παράγοντες στα επόμενα τρίμηνα. Οι αποτιμήσεις λοιπόν και των δύο παραγόντων χαρακτηρίζονται ως δίκαιες. Η ποιότητα και η ελάχιστη μεταβλητότητα έχουν ιστορικά υπεραποδόσει, όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα. Αυτοί οι παράγοντες ωστόσο, μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου με στόχο την προστασία απέναντι στη μεταβλητότητα. Η απόδοση του όγκου μπορεί να εξαρτάται από την φορολογική πολιτική των ΗΠΑ.

    Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι; Οι επενδυτές momentum θα πρέπει να παρακολουθούν το εύρος της αγοράς. Πρόκειται για ένα μέτρο της βιωσιμότητας των τάσεων της αγοράς, που μετρά τον αριθμό μετοχών που καταγράφουν άνοδο σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που καταγράφουν πτώση. Σύμφωνα με στοιχεία της ανάλυσης, σχεδόν το 80% των ονομάτων σε κάθε μία από τις κυριότερες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αγορές διαπραγματεύονταν πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο τους από τα μέσα Μαΐου. Οι χρηματιστηριακές αγορές των Η.Π.Α. έχουν παρουσιάσει ισχυρά κέρδη τους 6-12 μήνες μετά από αυτά τα επίπεδα εύρους, όπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων του S&P 500 από το 1990. Υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα και για άλλες αγορές. Η δυναμική αύξηση των κερδών κατά το πρώτο τρίμηνο ενίσχυσε την άποψή μας ότι το εύρος των αποδόσεων των μετοχών μπορεί να διατηρηθεί.

    Παρατηρείται μια απροσδόκητη αλλαγή του οικονομικού καθεστώτος που αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τον παράγοντα της αξίας. Η χαμηλότερη ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα αποδυνάμωναν τις προοπτικές για φθηνότερες μετοχές. Το οικονομικό καθεστώς είναι ο μεγαλύτερος μοχλός απόδοσης των παραγόντων, αν και συνδυάζοντας αυτό με άλλους δείκτες, όπως η σχετική δύναμη και η αποτίμηση, μπορεί να προκύψουν καλύτερα αποτελέσματα.

    Συμπέρασμα: Το momentum και η αξία στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι οι προτιμότεροι επενδυτικοί παράγοντες, αλλά χρειάζεται προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές θα τους εφαρμόσουν καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα την περίπτωση.

    Το κείμενο είναι της Kate Moore, Chief Equity Strategist και μέλος του BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ