• Business

    BlackRock Blog: Πώς ο φόβος σας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον σας


    Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της BlackRock “Global Investor Pulse”, οι επενδυτές κατέχουν σήμερα λιγότερα μετρητά από ό,τι το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, κατέχουν ακόμη το 58% των χρημάτων τους, το οποίο «μάζεψαν» και δεν το επανατοποθέτησαν ποτέ σε νέες επενδύσεις μετά από την οικονομική κρίση του 2008.

    Στο επίκεντρο της έρευνας τίθεται η ανάγκη των επενδυτών για συνταξιοδότηση. Αυτή η ανάγκη πολλές φορές επιτρέπει στον φόβο τους για τις κινήσεις ρίσκου να κυριαρχήσει, με τους περισσότερους να κατακρατούν υπερβολικά μεγάλα ποσά σε μετρητά μακριά από επενδύσεις.

    Τέσσερα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν κρατά κάποιος πολλά μετρητά με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς – τρία εκ των οποίων έχουν αρνητικές συνέπειες:

    Κάνοντας «παιχνίδι»

    Στις επενδύσεις, η έννοια του «χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος» αναφέρεται στη σχέση κινδύνου και ανταμοιβής. Για  υψηλότερες αποδόσεις, χρειάζονται και υψηλότερα ρίσκα. Το πριμ κινδύνου είναι το πρόσθετο ποσοστό αναμενόμενης απόδοσης που χρειάζεται ένας επενδυτής για να πεισθεί να αναλάβει πιο επισφαλείς επενδύσεις.

    Κατά μέσο όρο, κάποιος μπορεί σήμερα να κερδίσει περίπου 4% περισσότερα σε ετήσια βάση, εάν κατέχει μετοχές, αντί να συγκεντρώνει μετρητά με μηδενικό ρίσκο.

    Μετοχές 3, Μετρητά 1

    Ιστορικά, κατά μέσο όρο, έχοντας υπόψιν το πριμ κινδύνου για να υπολογιστεί το τι θα μπορούσε κάποιος να κερδίσει από τις μετοχές έναντι του να συσσωρεύει μετρητά, υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια:

    1. Οι μετοχές στην πραγματικότητα αποδίδουν 4% περισσότερα από ό,τι τα μετρητά. Η επένδυση σε μετοχές υπερτερεί της συσσώρευσης μετρητών.
    2. Οι μετοχές αποδίδουν παραπάνω από 4% περισσότερα από τα μετρητά. Οι μετοχές λοιπόν «κερδίζουν» και πάλι. Και μάλιστα συντριπτικά.
    3. Οι μετοχές αποδίδουν λιγότερο από 4% περισσότερα από τα μετρητά, αλλά και πάλι αποδίδουν περισσότερα. Οι μετοχές «κερδίζουν» ξανά το «παιχνίδι».
    4. Τα μετρητά αποδίδουν περισσότερα από τις μετοχές. Αυτό είναι το μοναδικό σενάριο όπου τα μετρητά «κερδίζουν».

    Οι μετοχές δεν «κερδίζουν» πάντα

    Συνήθως, οι περισσότεροι επενδυτές δεν επιλέγουν ούτε να τοποθετήσουν αποκλειστικά σε μετοχές ούτε αποκλειστικά να συσσωρεύουν μετρητά. Παράλληλα, οι μετοχές «επιδίδονται» σε διαρκές ράλι.

    Η έμφαση στην έρευνα αυτή δίδεται σκόπιμα στις αποδόσεις των μετοχών για να τονιστεί ποια επένδυση ζημιώνει περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου.

    Ενώ τα περισσότερα συνταξιοδοτικά επενδυτικά πακέτα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση, οι μετοχές είναι αυτές που εξασφαλίζουν τις υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Γι’ αυτό το λόγο, η σημασία τους στο χτίσιμο ενός συνταξιοδοτικού πλάνου είναι παραπάνω από προφανής.

    Κερδίζοντας στη συνταξιοδότηση

    Μόνο το 36% των Αμερικανών αισθάνονται σίγουροι ότι θα έχουν το εισόδημα που ελπίζουν για τα χρόνια που θα είναι συνταξιούχοι. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προβούν σε μεγαλύτερα επενδυτικά ανοίγματα.

    Για του λόγου του αληθές, η απόφαση υπέρ της συσσώρευσης μετρητών έναντι πιο παραγωγικών επενδύσεων είναι αποτέλεσμα του φόβου μιας πιθανής απώλειας χρημάτων σήμερα.

    Ακόμη και οι καλύτεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δεν έχουν κανέναν τρόπο να προβλέψουν το πότε θα πέσουν οι τιμές των μετοχών. Αλλά ένα καλό επενδυτικό πλάνο υποθέτει ότι η αγορά θα «χάνει» κατά καιρούς σε αξία. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή προετοιμασία και όχι ο φόβος.

    Τελικά, τα μετρητά είναι ένα στοίχημα! Και με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται ακόμα κι αυτό να έχει το δικό του κόστος.

    Το κείμενο είναι του Patrick Nolan, CFA Portfolio Strategist της BlackRock Portfolio Solutions

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ