• Business

    Alvarez & Marsal: Άδεια διαχείρησης δανείων και πιστώσεων για την IPM από την Τράπεζα της Ελλάδος

    κ. Μάριος Κολιόπουλος, Διευθύνοντας Συμβούλος της ΙΡΜ


    Την χορήγηση άδειας διαχείρησης δανείων και πιστώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος στην θυγατρική της εταιρία «Independent Portfolio Management (IPM) Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π», ανακοινώνει η Alvarez & Marsal.

    Η Alvarez & Marsal (A&M), κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνώς, ανακοινώνει ότι η θυγατρική της με την επωνυμία  «Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π (IPM)» έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η ΙΡΜ είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.   

    Η IPM θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις Ελληνικές τράπεζες καθώς και σε επενδυτές (εταιρείες private equity και credit funds) που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες. Το νέο αυτό εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της A&Μ για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την ανάπτυξη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της με πρακτικές λύσεις.

    Ως πλατφόρμα διαχείρισης, η IPM θα εστιαστεί σε χαρτοφυλάκια δανείων  μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των οποίων ο κύκλος εργασιών ξεπερνά το 1 εκατ. Ευρώ. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ευρωζώνη, που αντιστοιχεί περίπου στο 45% και ύψους 108 δισ. Ευρώ, ενώ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα  ΝΡΕs κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019. Η ενεργή διαχείριση και η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

    O Bryan Marsal, συνιδρυτής της A&M, δήλωσε: «Η ΙΡΜ διευρύνει την παρουσία μας και τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα, και ενισχύει τη στρατηγική μας για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών στη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Οι υπηρεσίες της ΙΡΜ προσθέτουν αξία στη διαχείριση δανείων στηρίζοντας πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των δανειοληπτών, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το διεθνές δίκτυο της Α&Μ και την πρόσβασή μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ως πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ελλάδα, η ΙΡΜ  θα επωφεληθεί της πολυετούς εμπειρίας της A&M στη διαχείριση επισφαλών στοιχείων ενεργητικού (distressed assets). Μελλοντικά, ενδέχεται να εξετάσουμε την ανάπτυξη παρεμφερών υπηρεσιών και σε άλλες αγορές, ανάλογα με τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες».

    Ο Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director και επικεφαλής της A&M στην Ελλάδα  αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλοu της IPM, ενώ ο Cyrus Ardalan, πρώην Αντιπρόεδρος της Barclays και Senior Advisor στην A&M θα τοποθετηθεί στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΡΜ.

    Ο κ. Κολιόπουλος, δήλωσε, «Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς NPE είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία της πλατφόρμας μας για την διαχείριση δανείων είναι μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση και εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας προς τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Η ΙΡΜ διαφοροποιείται λόγω της ανεξαρτησίας της από τους επενδυτές, της αποτελεσματικής, ευέλικτης και επεκτάσιμης δομής της, της δυνατότητας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβάνοντας την εις βάθος ανάλυση χαρτοφυλακίων, τη διαχείριση δανείων καθώς επίσης και τη διαχείριση εξασφαλίσεων επί ακίνητης περιουσίας και REOs. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός θα επιφέρει προστιθέμενη αξία για τις ελληνικές τράπεζες και τους επενδυτές, αλλά και δίκαια αποτελέσματα για τους δανειολήπτες.»

    Ο κ Ardalan ανέφερε, «To Διοικητικό Συμβούλιο της IPM κατέχει εκτενή διεθνή εμπειρία τόσο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όσο και σε θέματα διοίκησης, λειτουργικών αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης κινδύνων. Καθώς ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται, νέοι, μη-παραδοσιακοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η ΙΡΜ μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα αξιοποιώντας, τη διεθνή εμπειρία της A&M και τις σύγχρονες, υψηλού επιπέδου λύσεις που παρέχουμε για την επίλυση των σύνθετων προκλήσεων στον τομέα της διαχείρισης δανείων.»

    Σχετικά με την Alvarez & Marsal

    Επιχειρήσεις, επενδυτές και κυβερνητικοί φορείς σε όλο τον κόσμο απευθύνονται στην Alvarez & Marsal (A&M) όταν οι συμβατικές προσεγγίσεις δεν επαρκούν για να επιφέρουν αποτελέσματα.

    Η A&M, με έτος ίδρυσης το 1983, αποτελεί κορυφαία ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνώς, με έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην επιχειρηματική ανάκαμψη, παρέχοντας τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες της σε εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία τους, να αναπτυχθούν και να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Οι σύμβουλοι μας είναι στελέχη με σημαντική διεθνή προϋπηρεσία που αξιοποιούν την εμπειρία της εταιρείας σε θέματα αναδιάρθρωσης, προκειμένου να συνδράμουν τις διοικητικές και ηγετικές ομάδες ώστε να μετατρέψουν την αλλαγή σε σημαντικό στρατηγικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα, να διαχειριστούν τους επιχειρηματικούς κινδύνους και να αξιοποιήσουν την αξία των οργανισμών τους.

    Σχετικά με την IPM  – Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π

    H θυγατρική  εταιρεία της Alvarez & Marsal (A&M), Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π (IPM) είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η ΙΡΜ έχει λάβει άδεια και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες της ΙΡΜ επικεντρώνονται στη στρατηγική και ανάλυση χαρτοφυλακίου, τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και τις υπηρεσίες real estate, αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων της Α&Μ στον τομέα των κλαδικών και εταιρικών αναδιαρθρώσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IPM αποτελείται από στελέχη με εκτεταμένη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και εις βάθος γνώση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και της διαχείρισης κινδύνων. Τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις για διαχείριση επιχειρηματικών δανείων -μικρομεσαίων ή μεγάλων εταιρειών – απευθύνονται στην ΙΡΜ.



    ΣΧΟΛΙΑ