• Business

    Παρασκήνιο: Οι άγνωστοι παράγοντες για την έξοδο από το μνημόνιο

    Eurogroup, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ

    (Από αριστερά προς τα δεξιά) Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλαους Ρέγκλινγκ


    Ποιος είπε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα είναι εύκολη υπόθεση; Μπορεί τα… μεγάλα ζόρια να ήταν στη δεύτερη αξιολόγηση, που έκλεισε μετά κόπων και βασάνων, όμως και η τρίτη αξιολόγηση κρύβει “παγίδες” τις οποίες σιγά-σιγά διαπιστώνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και σίγουρα έχουν μετανιώσει για τις αθώες εκείνες εποχές που έλεγαν ότι “από ‘δω και πέρα κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη”…

    Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί κατέστη μάλλον σαφές ποιο θα είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης: το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι άλλωστε κάτι ου παραδέχθηκαν σε διαρροές τους και κυβερνητικές πηγές, παρά το θετικό κλίμα που θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το πόσο θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες το συγκεκριμένο θέμα.

    Πόσω μάλλον που στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό δεν ελήφθη καμία απόφαση, με αποτέλεσμα η τύχη της μεγάλης επένδυσης, από την οποία το Δημόσιο υποτίθεται ότι θα εισπράξει φέτος το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ, να παραμένει στον “αέρα”. Όπως άλλωστε στον αέρα βρίσκεται στο σύνολό του το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θεωρητικά θα πρέπει να έχει αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018, ένας στόχος που πλέον επιεικώς κρίνεται μη ρεαλιστικός, και φυσικά απειλεί να εκτροχιάσει όχι απλά την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και το ίδιο το ελληνικό πρόγραμμα, αφού η υλοποίηση αυτών των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί έναν από τους κύριους όρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και αν δεν επιτευχθεί, ακόμα κι αν βγει η Ελλάδα τελικά από τα μνημόνια, θα αναγκαστεί να βγει με τη βοήθεια μίας “πιστωτικής γραμμής” την οποία κατάφεραν να αποφύγουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν από τη βάσανο των μνημονίων.

    Και όχι μόνο

    Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις, καθόλου εύκολες δεν θα είναι οι διαπραγματεύσεις και για τα εργασιακά, ενώ δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε και τη σημασία του ζητήματος με τις διώξεις σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη ενόχληση στους πιστωτές.

    Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται αναπόφευκτο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, που θεωρητικά πρέπει να έχει κλείσει ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δεδομένου ότι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν για να κλείσει είναι πάρα πολλά: 95 στον αριθμό. Όμως ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για την ελληνική πλευρά, αφού το καλοκαίρι του 2018 υποτίθεται πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται, και επομένως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως, η χώρα να κάνει άλλη μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική επιστροφή της στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

    Όμως οι οιωνοί δεν είναι και πολύ καλοί: αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και τώρα, στον προθάλαμο της τρίτης αξιολόγησης, η Ελλάδα ακόμα… καταδιώκεται από τα φαντάσματα της δεύτερης: η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθεί να εκκρεμεί, αφού η Αθήνα δεν έχει ακόμη στείλει στους θεσμούς τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευσή της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Όργιο» φοροδιαφυγής σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο: Ο απείθαρχος ιδιοκτήτης και οι κρυμμένος τζίρος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξοδος από τα μνημόνια; Σε μόνιμη επιτροπεία μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών λέει ο Μοσκοβισί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίσκεψη Μακρόν: Ποιοί Έλληνες επιχειρηματίες θα συναντήσουν τη γαλλική αποστολή



    ΣΧΟΛΙΑ