• Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας: Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ψευδαισθήσεις !!!

    • NewsRoom
    Γιούνκερ Τσίπρας


    Τι μήνυμα έστειλε χθες, Δευτέρα, το Χρηματιστήριο στην κυβέρνηση και την κοινωνία; Ήταν ένα μήνυμα ανησυχίας για την τύχη της τρίτης αξιολόγησης που ξεκίνησε με πολλά, πάρα πολλά μέτωπα ανοικτά.

    Δεν είναι μόνο η ποσότητα των εκκρεμοτήτων, που δημιουργεί ανησυχίες. Είναι και η φύση τους: Η τρίτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει –καλώς εχόντων των πραγμάτων…- νέα επιβαρυντικά μέτρα για τους σκληρά δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες.

    Προϋποθέτει, όμως, μέτρα δομικών αλλαγών στην οικονομία, τα οποία μια αριστερή κυβέρνηση, μπορεί να τα περάσει με μικρότερο κοινωνικό κόστος, λόγω του ότι δεν θα έχει απέναντί της τις οργανωμένες συνδικαλιστικές και συντεχνιακές ομάδες, οι οποίες δημιουργούν, όταν το θέλουν, σκηνικό ρήξης και κοινωνικής έντασης.

    Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, θέλουν να το αξιοποιήσουν κυβέρνηση, δανειστές αλλά πρωτίστως η αγορά. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να υπερβεί τις δικές της, «αριστερές» αναστολές.

    Πρώτη και κύρια είναι η ρύθμιση των NPLs, των περίφημων «κόκκινων δανείων». Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αν δεν «σπάσει αυγά», λύση στο πρόβλημα δεν θα βρει. Διερευνά, όμως, πιθανές δευτερογενείς  πολιτικές ωφέλειες, εάν στη λύση του ακανθώδους ζητήματος ενταχθούν και κάποια μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες. Φυσικά η λύση πρέπει να διαμορφωθεί και μετά, να την εγκρίνουν οι δανειστές. Κι ήδη είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου… Κάθε μέρα που περνά , όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το ίδιο πιστεύει και το Χρηματιστήριο, όπως φάνηκε στην εικόνα του τη Δευτέρα.

    Ωστόσο, ο Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για τον ίδιο και το κόμμα του, να πάει χαμένη. Ήδη εξασφάλισε τη θετική διάθεση των δανειστών στην πρότασή του για αναδιαρθρώσεις μικρών οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ήδη έχει κερδίσει επίσης την επιδοκιμασία για το ότι οι πιο πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές αποδεικνύεται ότι έχουν περιουσιακά στοιχεία και ρευστότητα, αλλά «καλύπτονται» πίσω από την πλήρη κοινωνική αντίθεση στους πλειστηριασμούς.

    Βέβαια, το κυρίως πρόβλημα δεν το έχει λύσει. Εξ ου και η ανησυχία της ελληνικής χρηματαγοράς με τη χθεσινή έλευση των δανειστών. Το «κοκκίνισμα» του δείκτη χθες, ήταν απόρροια των τραπεζικών απωλειών που έφτασαν στο 5%. Τα NPLs και οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες αυξάνουν την ανησυχία της αγοράς για τη συμπεριφορά και τις δυνατότητες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τα προσεχή χρόνια. Από τη μια μεριά η ανησυχία έχει βάση, ωστόσο πολλοί αναγνωρίζουν ότι υποδαυλίζεται από τη μόνιμη γκρίνια και μιζέρια, που έχει κατακτήσει την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ψευδαισθήσεις: Το έγκαιρο (σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος Φεβρουαρίου) κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι ο μοναδικός δρόμος που έχει να φτάσει τον Αύγουστο στην έξοδο από το πρόγραμμα και έτσι να θέσει σε κίνηση την εκλογική του στρατηγική, που θα είναι βασισμένη στο επιχείρημα «οι αντίπαλοί μας, έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εμείς  τη βγάζουμε». Πολιτικός του σκοπός είναι η σμίκρυνση της διαφοράς με τη ΝΔ και η δυνατότητα του σημερινού πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέσα στις μετεκλογικές εξελίξεις της χώρας.

    Όλα αυτά, περνούν μέσα από την τρίτη αξιολόγηση. Κι εκτός από την αγορά, που ανησυχεί και το δείχνει, το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Αν πρέπει να είμαστε κάπως αισιόδοξοι, είναι γιατί από την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης που ξεκίνησε χθες, κρίνεται όχι μόνο η δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει, αλλά κυρίως η πιθανότητα του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει ενεργός πολιτικά και μετά τις επόμενες εκλογές.

    Κι αυτό το δεύτερο, μας δίνει πραγματικές ελπίδες επιτάχυνσης της επίλυσης των εκκρεμοτήτων που έχει η αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Citi εξηγεί εν μέρει τη σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου

     ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Χρηματιστήριο «καλωσόρισε» με βουτιά 1,96% την Βελκουλέσκου πίσω στην Αθήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: Ο Τσίπρας πατάει γκάζι



    ΣΧΟΛΙΑ