• Οικονομία

    Προθεσμία από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου

    Βρυξέλλες


    Μια πρώτη γεύση των προθέσεων των πιστωτών θα πάρει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί εκείνη την ημέρα η έκθεση για την 3η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα είναι γνωστό μόνο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αλλά δεν θα υπάρχει ούτε Κυβέρνηση ούτε και υπουργός Οικονομικών να διαπραγματευτεί.

    Ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο διεθνούς οικονομικού συνεδρίου, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πρώτη άτυπη αξιολόγηση, αφού όπως αναμένεται, μέχρι τότε η νέα Κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί και θα υπάρχει υπουργός οικονομικών.

    Η νέα κυβέρνηση- όποια κι αν είναι αυτή – καλείται εντός του Σεπτεμβρίου να υποβάλει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

    Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο «ρίχνουν» το βάρος στην όσο το δυνατόν βέλτιστη εκτέλεση του προϋπολογισμού στο β΄μισό του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου καταβάλλεται και το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

    Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί σε προκαταρκτική βάση όμως, αναμένεται ότι είναι η διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία έχουν δεσμευτεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και τα δύο αυτά θέματα θα κρίνουν την συνέχεια της μετά το μνημόνιο εποπτείας της Ελλάδας τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Σε πρώτη φάση οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θελήσουν, να δουν τις διαθέσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Το ΔΝΤ με την σειρά του θα πρέπει να κανονίσει την καθυστερημένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.

    Θα ακολουθήσει η περίοδος των διακοπών και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεταβατικό καθεστώς, μετά τις πρόσφατες εκλογές αλλά και του ESM και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες της και να πάρει τις αποφάσεις της, θα γίνει η πρώτη αποστολή στην Αθήνα για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία και να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής ( ΜΠΔΣ ) για το διάστημα 2020 -2023.

    Η νέα κυβέρνηση θα έχει τουλάχιστον περίοδο χάριτος έως στις 13 Σεπτεμβρίου όπου θα υπάρξει το προγραμματισμένο Eurogroup στο Ελσίνκι, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.

     



    ΣΧΟΛΙΑ