• Οικονομία

    Τελεσίγραφο Eurogroup: Δόση μόνο αν γίνουν κανονικά οι πλειστηριασμοί

    πλειστηριασμοί

    Φωτογραφία: Eurokinissi


    Το μήνυμα ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει και η δόση δεν θα εκταμιευθεί αν δεν τρέξουν όσο περισσότεροι πλειστηριασμοί γίνεται έως τις 22 Ιανουαρίου στέλνουν οι Θεσμοί την Αθήνα. «Για να θεωρήσουμε ότι έχει καλυφθεί το προαπαιτούμενο θέλουμε να δούμε τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions), αλλά και πλειστηριασμών με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, ενώ 26 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών θα βγουν στο σφυρί με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.

    Η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, να έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά (e-auctions) όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

    Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία. Μάλιστα, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα νέα φορολογικά μέτρα-Τι αλλάζει σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπέτυ Μπαζιάνα: Κάθε 5η Ιουλίου κλαίω για το «αριστερό» μνημόνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC για Ελλάδα: Αδύνατο το «clean exit» χωρίς ελάφρυνση του χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ