• Business

    Mετά την απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τις φορολογικές λίστες: Στο αέρα 1 δισ. ευρώ


    Πολλές φορές έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τον τίτλο “απόφαση-βόμβα του ΣτΕ” σε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων. Όμως καμία από αυτές τις “βόμβες” που κατά καιρούς έχει πυροδοτήσει με τις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο η χθεσινή. Η απόφαση που κρίνει οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικές τις απανωτές παρατάσεις της παραγραφής για φορολογικά αδικήματα.

    Με μία συντηρητική εκτίμηση, η απόφαση αυτή μπορεί να κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά σε βεβαιωμένα έσοδα τα οποία έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αναδρομικών φορολογικών ελέγχων γύρω από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς, λίστα UBS κλπ), τα οποία όμως πλέον βρίσκονται στον “αέρα”, αφού η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά σημαίνει πως τα πρόστιμα από τους αναδρομικούς αυτούς ελέγχους είναι άκυρα, εφόσον οι έλεγχοι έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί.

    Βέβαια, για την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣτΕ προτού υπάρξει επίσημη αντίδραση, αφού είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που θα αποφανθεί για τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή. Και μέχρι τότε, μόνο υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε για το τι ισχύει σχετικά με τους “παλιούς” φοροελέγχους.

    Από εκεί και πέρα, το βασικό ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί το Δημόσιο να επιστρέψει χρήματα σε φορολογούμενους οι οποίοι ουσιαστικά δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα για αδικήματα τα οποία τελικά είχαν παραγραφεί, ή είχαν πληρώσει προκαταβολή φόρου για την προσφυγή τους κατά του προστίμου. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσον αφορά στα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα έχει την ίδια άποψη.

    Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής

    Αντίθετα, πιο ξεκάθαρο είναι το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Γιατί με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ο χρόνος παραγραφής για φορολογικά αδικήματα είναι αυστηρά τα 5 χρόνια, με ένα μικρό “παράθυρο” για ένα χρόνο ακόμα. Επομένως, αφού διανύουμε το έτος 2017, οι όποιοι έλεγχοι μπορούν να “αγγίξουν” μέχρι και τη χρήση 2011. Δηλαδή, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι κάποιος ήταν φοροφυγάς μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, δεν μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο, αφού το αδίκημα έχει πια παραγραφεί. Αντίστοιχα, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα είναι “ασφαλείς” όσοι φοροδιέφευγαν μέχρι και το τέλος του 2011, και ούτω καθεξής.

    Αυτό φυσικά είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις κυβερνητικές επιδιώξεις όσον αφορά στα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ ουσιαστικά “αχρηστεύει” το πολυδιαφημισμένο “καταθεσιολόγιο”, με το οποίο θα διασταυρώνονται αυτόματα όλες οι καταθέσεις και όλες οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 15 ετών, αφού πλέον η διασταύρωση αναγκαστικά θα αφορά μόνο στην τελευταία πενταετία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Γιατί το ΣτΕ καταργεί τις φορολογικές λίστες και ορίζει 5ετη παραγραφή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα – βόμβα από τους απαγωγείς του Λεμπιδάκη: «Αν ζει, τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε;»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: To επώδυνο και σκοτεινό ταξίδι της Νανάς Καραγιάννη



    ΣΧΟΛΙΑ