• Business

    Χιλιάδες σημειώματα στέλνει η εφορία. Τι θα γίνει με τις λίστες μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

    Αφορολόγητο


    Σε κατάσταση… συναγερμού βρίσκονται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 θα παραγραφούν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που αφορούν σε χρήσεις προ του 2011 ή του 2006.

    Προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή όσο το δυνατόν περισσότερον υποθέσεων, οι φοροελεγκτές έχουν λάβει εντολή να εκδώσουν μαζικά εντολές ελέγχων και να ενημερώσουν με σχετικά “ραβασάκια” τους φορολογούμενους πριν την 31η Δεκεμβρίου, προκειμένου να κρατήσουν “ζωντανές” χιλιάδες υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος – μεταξύ αυτών και δεκάδες που προέρχονται από τη λίστα Λαγκάρντ, και άλλες που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι οι πρώτες που μπαίνουν σε προτεραιότητα προς διερεύνηση, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί και σε σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

    Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι χιλιάδες τα σημειώματα που θα στείλει η εφορία σε “ύποπτους” φορολογούμενους για να τους ενημερώσει πως βρίσκονται υπό έλεγχο και να αποτραπεί η παραγραφή τυχόν αδικημάτων. Μετά την 31η Δεκεμβρίου… ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των αναδρομικών φοροελέγχων της εφορίας κάθε άλλο παρά θεαματικά είναι. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βεβαιωθεί φόροι άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε “μεγάλους” φορολογούμενους με σημαντική οικονομική επιφάνεια, οι εισπράξεις της εφορίας δεν ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται περίπου στο 15%, που όπως καταλαβαίνει κανείς είναι τρομακτικά χαμηλό.

    Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και αν από τους νέους ελέγχους προκύψουν πράγματι επιπλέον βεβαιώσεις φόρων, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον αυτές θα μεταφραστούν σε έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Και εδώ που τα λέμε αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, αφού οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται για παλιές υποθέσεις είναι εξωφρενικά υψηλά, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να πληρώσουν, ενώ ακόμα και μέσω των κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν τα ζητούμενα ποσά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατροπή για το κοινωνικό μέρισμα-Δείτε πως θα υπολογιστεί (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγνατία Οδός: Ποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι ενδιαφέρονται



    ΣΧΟΛΙΑ