• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου vs Μ. Χαλικιά. Το παρασκήνιο της μεγάλης μάχης για την AVIS


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε (του master franchisee στην Ελλάδα των Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless), με την Τράπεζα Πειραιώς να επιδιώκει την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό, ώστε να πετύχει την περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού της.

    Αν και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έληξε τυπικά τη Δευτέρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του διαγωνισμού, τη Citigroup Global Markets Limited, έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του μήνα, επομένως οι όποιες εξελίξεις αναμένονται εντός του Αυγούστου.

    Η Avis Hellas έχει κοστολογηθεί στα 330 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων ύψους 245 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους, και φαίνεται πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο “μνηστήρες” που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από την αποτίμηση αυτή για να την αποκτήσουν. Πρόκειται για το Worldview Greece Recovery Fund, του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και του Angelo Moskov, και ένα επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον βασικό μέτοχο της Intercontinental International, Μάικ Χαλικιά.

    Για το μεν πρώτο fund αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι φέρεται να συνεργάζεται με την Goldman Sachs, ενώ το δεύτερο fund αποτελείται από Ελληνοαμερικανούς και Έλληνες επιχειρηματίες. Η μάχη μεταξύ τους αναμένεται αμφίρροοπη, ενώ δεν αποκλείεται φυσικά να υπάρξουν και άλλοι “παίκτες” που θα θελήσουν να μπουν δυνατά στη διεκδίκηση της Avis Hellas, μιας εταιρείας που το 2016 αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 152,5 εκατ., με ρεκόρ κερδών ebitda στα 76,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 19,4 εκατ. (+41%). Επίσης, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο αριθμός του στόλου (31.700 αυτοκίνητα), οι αγορές αυτοκινήτων (8.600 αυτοκίνητα) όσο και το μέγεθος της προ φόρων κερδοφορίας (19 εκατ. ευρώ), ενώ υλοποιήθηκαν 7 εκατ. ευρώ νέες επενδύσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο λόγο θεωρητικά έχει η κοινοπραξία του τουρκικού ομίλου Koc με τον αμερικανικό όμιλο Avis Budget Group, καθώς με βάση τη σύμβαση μεταξύ της μητρικής Avis και της Olympic, η μητρική διατηρεί σε περίπτωση πώλησης της δεύτερης διπλό δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης. Ωστόσο, η προσφορά της κοινοπραξίας δεν κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση της εταιρείας, κι έτσι η διαδικασία προχωρά με άλλους ενδιαφερόμενους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έλεγχος στις συντάξεις που εκδόθηκαν το 2017 – Έως και 20% το δείγμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της Ferrovie Dello Stato η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από… χρυσό τα εκκαθαριστικά – Στα 1.350 ευρώ ο μέσος φόρος



    ΣΧΟΛΙΑ